Elveția

Extras din referat Cum descarc?

Elvetia este asezata in Europa centrala, pe cursurile superioare ale fluviilor Rhone si Rhein.
Imaginea bancherilor si laptareselor, a ciocolatei si ceasurilor de mana, statiunilor montane sau cantecelor tiroleze a fost mereu corelata cu numele acestei frumoase tari.
Inceputurile sale dateaza din preistorie, cand, in jur de 10.000 I.Hr., dupa topirea zapezilor din perioada erei glaciare, un popor de vanatori si pescari s-a asezat in Mittelland.
Prin 400 I.Hr., retii au patruns in partea de Sud-Est a tarii ; triburi germanice au fortat tribul puternic celtic al helvetilor sa migreze spre Galia.
Iulius Caesar i-a prigonit pe helveti, invingandu-I la Bibracte, in Burgundia.
Intre 58 I.Hr.--400 D.Hr, romanii au ocupat o zona defensiva de-a lungul Dunarii si Rinului, convietuind alaturi de celti, intr-o relativa armonie.
In 771 regele Carol, devenit mai tarziu Carol cel Mare, a unit Elvetia ca regat al Francilor.Tara este impartita in comitate, care au format baza pentru actuala democratie pe cantoane.
Suprafata Elvetiei > 41285 Km patrati
Distanta maxima > N-S = 220 Km
E-V = 348 Km
Lungimea granitei > 1882 Km
Populatia > 7.164.000 loc (dintre care 19,6% straini)
Capitala > Berna
Orasele cele mai mari > Zurich (337.000 loc.)
Geneva (173.000 loc.)
Basel (169.000 loc.)
Limbi vorbite > Germana elvetiana - 63,7%
Franceza - 19,2%
Italiana - 7,6%
Retoromana - 10,6%
Alte limbi - 8,9%
Cele 4 limbi vorbite in Elvetia reflecta varietatea tarii .Multi elvetieni insa vorbesc sau inteleg cel putin o limba straina, de obicei engleza.
Religie > Catolici - 46,1%
Protestanti - 40%
Moneda > Francul elvetian (S. Fr.)
Fus orar : Ora Europei centrale (GMT + 1 ora)
Guvernul
Elvetia e un mozaic format din 23 de cantoane dintre care trei sunt divizate la randul lor in semicantoane .Fiecare dintre acestea poate fi comparat cu un stat mic, independent, avand propriul sau guvern, parlament, legi si tribunale .Cantoanele sunt alcatuite din circa 3000 de municipii care sunt in mare masura autonome .In ansamblu, la aceste cantoane se face referire sub numele de Confederatia Elvetiana (Confederation Helvetica) explicandu-se astfel sensul initialelor ,,CH'' care apar pe autoturisme .
Organizatii Internationale
In 1863 Henri Dumant a fondat Crucea rosie, un simbol si un agent international pentru dragostea frateasca Chiar si astazi sediile centrale ale acestei organizatii sunt la Geneva .Tot aici si-a stabilit sediul si reprezentantul European al Natiunilor Unite .Elvetia isi mentine politica de neutralitate, nefiind membra a ONU, NATO sau UE .
Relieful
Elvetia e tara cu altitudinea medie cea mai ridicata din Europa .Faimos pentru privelistile alpine superbe, nu mai putin de 60% din teritoriul sau e reprezentat de o parte din muntii Alpi, marea bariera de piatra care desparte Europa de lumea mediteraneana care se intinde intr-un arc de 1200 Km, de pe Riviera franceza pana la portile Vienei .Un alt lant muntos, muntii Jura, stabileste frontiera cu Franta, in timp ce intre Alpi si muntii Jura se intinde relieful variat al Podisului sau Mittelland-ului .Alpii ating cea mai mare inaltime in sudul Elvetiei, in zona Valais .Aici se afla celebra piramida din Matterhorn (4477 m) in apropierea celui mai inalt pisc Dufourspitze (4634 m).
Intre culmile lor se afla numeroase vai longitudinale, in care se gasesc asezari omenesti, dar si importante coridoare de comunicatii .Muntii Jura sunt mai putin semeti decat Alpii, ridicandu-se pana la o inaltime de 1722 m .Ei sunt formati din calcar, in Jurasic, de unde si numele lor .Priviti de sus,acestia seamana ,,cu o mare pietrificata in timpul unei furtuni'' . 
Comunicarea intre vaile dintre munti de realizeaza prin rape transversale numite ,,cluses'' .Lacurile formeaza tranzitia dintre munti si tinuturile joase .La poalele muntilor Jura se afla 2 lacuri : Bieler See si Lac de Neuch@tel .O mare parte a populatiei traieste si munceste in jurul lacurilor care vin sa compenseze lipsa unui tarm de mare .
Clima
Elvetia e influentata de sistemul climateric atlantic, continental si mediteranean in timp ce combinatia dintre altitudine, versanti si expunerea la soare face ca multe parti ale tarii sa dispuna de o serie de microclimate, pe o suprafata relativ limitata .Acest lucru e evident in multe dintre vaile alpine unde versantii orientati spre nord ai muntelui, vor fi imbracati in paduri de conifere dense, in timp ce pe versantii insoriti dinspre sud se afla sate, ferme, terenuri si pajisti .Severitatea climatului creste rapid, odata cu inaltimea, dar acest lucru poate fi compensat de o pozitionare sudica, de expunerea la soare sau de prezenta unei mari cantitati de apa care ajuta la mentinerea unor conditii mai stabile .Astfel, pe malul rapos nordic al Lacului Geneva (Leman) se afla una dintre viile renumite, in timp ce cele mai vestite vinuri din Europa sunt originare din cantonul Valais, deasupra vaii Rhdnului, unde vinurile fine sunt obtinute din soiuri de struguri ce cresc la o altitudine de1100 metri .


Fisiere in arhiva (1):

  • Elvetia.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!