Previzualizare referat:

Extras din referat:

Este un stata federal, comus din 23 de cantoane, de aceea se mai numeste si tara cantoanelor si face parte din europa centrala.

Cadrul natural Elvetia este tara cu altitudinea medie cea mai ridicata din Europa, muntii acoperind peste 70% din intinderea sa.

Treapta de relief cuprinde 3 unitati : Alpii in sud, Podisul Elvetie in centru si muntii Jura in N-V. Alpii ocupa 60%din teritoriu, Elvetia situandu-se pe locul al 2-lea intre tarile Alpine dupa Austria. In aceasta lume a ghetarilor, piscurilor si lacurile glaciare, punctul culminant se ridica la 4634 m in masivul Monte Rosa la granita cu Italia. Alpii Elvetieni au cele mai multe varfuri ce se apropie de 4000 m, cum sunt : Piz Bernina, Matterhorn, Jungfrau, ALetsch-unde se gaseste cel mai intins ghetar al Europei. Sunt traversati de numeroase pasuri, situate la peste 2000 m.

Podisul Elvetiei. Intins intre cele doua lanturi muntoase, cu o altitudine medie de 580 m si o clima mai putin aspra decat in Alpi. Este o regiune mai joasa, formata din coline si platouri. Muntii Jura. Desi sunt munti tineri ca si Alpii, au altitudini mai joase care abia ajung la 1600 m.

Ei se continua si in Franta, unde devin mai inalti clima este temperat-continrntala cu ierni reci, veri moderate si precipitatii bogate, cu influente oceanice, est-continentale, subpolare si mediteraneene.

In muntii inalti climatul este tipic alpin, cu ierni lungi si aspre si precipitatii bogate, favorizand practicarea sporturilor de iarna. Aici bat vanturile locale, cum sunt brizele si foehnul, care modifica situatia generala a alpilor.

Hidrografia Elvetia are o retea hidrografica bogata, raurile indreptandu-se spre 4 mari : Rin-Marea Nordului INN-Marea Neagra (afluent al Dunarii) RON-Marea Mediterana Ticino-Marea Adriatica Elvetia este un adevarta castel al apelor. Are si numeroase lacuri, cele mai mari sunt in podis.

Vegetatia formatia vegetala caracteristica este padurea de conifere care acopera aproape o treime din suprafata tarii si pasuni. La altitudini de peste 3000 m, vegetatia este foarte rara.

Populatia Elvetia este una dintre putinele tari dezvoltate care au un spor natural pozitiv. Desi este o tara muntoasa, are o densitate a populatiei ridicata.

O Particularitate aparte o constituie si faptul ca in Elvetia, exista 4 limbi oficiale (germana, franceza, italiana, reto-romana) populatia este concentrata in podisul Elvetiei. Casele taranesti, izolate sau grupate pe vai, au aspect deosebit, fiind bine intretinute si frumos decorate.

Orasele sunt situate la poalele muntilor jura si ale alpilor, precum si in interiorul podisului.

Berna-capitala administrativa a tarii; Zurich-cel mai mare oras, important centru economic, considerat capitala economica a tarii, Lausanne-centru turistic si cultural, Winterthur-oras industrial, Geneva-centru economic si bancar si sediul unor numeroase organizatii internationale ONU, Crucea rosie economia desi cu un subsol sarac in ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Elvetia - Varianta 6
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
821 cuvinte
Nr caractere:
4 987 caractere
Marime:
10.09KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Geografie
Tag-uri:
clima, relief
Predat:
la liceu
Sus!