Eficiența economică în turism, studiu de caz Spania

Extras din referat

1. Rolul turismului in ocuparea fortei de munca
Dintre toate industriile, industria turismului are cea mai mare contributie la ocuparea fortei de munca, ocupand locul 1 in lume la acest capitol si asigura circa 220 milioane de locuri de munca (2009), locuri de munca ce sunt angrenate in prestarea serviciilor specifice turismului: cele de cazare, restaurante, transporturi aeriene, agentii de turism, ghizi turistici etc.
Cele mai multe locuri de munca in turism le furnizeaza intreprinderile mici, zonele urbane, adica acolo unde se creeaza cel mai mare disponibil de forta de munca, iar in acest domeniu al industriei turistice se remarca dinamismul acestui sector pentru ca creeaza locuri de munca in special pentru tineri. In lupta actuala impotriva somajului, dezvoltarea turismului are un rol important, deoarece utilizeaza mult personal si necesita un evantai larg de competente.
Relatia dintre capitalul uman si turism este una complexa deoarece ambele au rolul de cauza si efect. Elementul uman are o importanta tot mai mare in componenetele produsului turistic deoarece omul concepe, organizeaza si deruleaza multe programe turistice.
Turismul duce la nivelarea disparitatilor regionale in ceea ce priveste veniturile din zonele rurale si montane. 
Turismul are numeroase avantaje datorita faptului ca este mobilizator de forta de munca ce rezulta din: o abundenta de efecte directe si derivate pentru intreaga economie, potential de crestere a utilizarii fortei de munca mai ridicat decat altor industrii in general, numar mare de locuri de munca pentru incepatori, tineri, pentru personal de sex feminim si oferirea unei game destul de mari de meserii specifice industriei turismului; turismul genereaza multe locuri de munca mai ales in zonele cu rate ridicate ale somajului, capacitatea de stimulare a crearii unor noi locuri de munca in intreprinderile mici si mijlocii care sunt motorul principal al economiei de piata.
Turismul spaniol cuprinde in sfera sa de activitate o serie de activitati de tipul serviviilor si anume: furnizarea de informatii, comercializarea de vacante, efectuarea unor prestatii-transport, cazare alimentatie, agrement etc.
Turismul spaniol are un caracter al unei ramuri de interferenta datorita diversitatii activitatilor ce dau continut prestatiei turistice si prezenta unora dintre ele in structura altor ramuri ale economiei.
Ca rezultat al cresterii nivelului de trai sporesc si cheltuielile de consum in procesul de servire a turistilor care necesita o forta de munca numeroasa si este datorat utilizarii mai rationale si mai complexe a fortei de munca pe masura dezvoltarii turismului.
Turismul are un rol deosebit de important in economie datorita faptului ca acesta genereaza locuri noi de munca si are o contributie destul de mare la atragerea excedentului de forta de munca din alte sectoare, iar acest lucru duce la scaderea somajului- atenuarea ratei acestuia.
Relatia dintre turism si utilizarea fortei de munca se manifesta atat in plan cantitativ, cat si calitativ, in mod direct si indirect.
Industria turistica este una complexa deoarece diversitatea gusturilor si preferintelor consumatorilor turisti, nevoia individualizarii vacantelor pe de o parte, si sanse relativ limitate de mecanizare-automatizare a operatiunilor a operatiunilor turistice si ca o consecinta consumul mare de munca vie, pe de alta parte, se reflecta in proportia superioara a persoanelor ocupate in sfera turismului.
Sporirea cantitativa a persoanelor implicate in organizarea si desfasurarea calatoriilor, in servirea turistilor este generata de dezvoltarea turismului, materializata in cresterea numarului persoanelor.
Conform acestor evolutii si particularitati, numarul celor ce lucreaza in hoteluri si restaurante, transporturi, agentii de turism, prestatii de agrement si in administratia aparatului turistic a crescut semnificativ. Fiind regasite total sau partial in structura industriei turistice, aceste activitati fac dificila evaluarea cu rigurozitate a numarului persoanelor ocupate in turism, de asemenea trebuie sa scoatem in evidenta faptul ca aria de cuprindere a industriei turistice difera de la un stat la altul accentuand dificultatea comparatiei din acest sector.


Fisiere in arhiva (1):

  • Eficienta economica in turism, studiu de caz Spania.doc

Imagini din acest referat

Bibliografie

*** Curs 2011 Geografia Turismului, Craiova
http://www.adevarul.es/stiri/actualitate/Incasarile-turism-ale-spaniei-crestere
http://www.alegrostours.ro/agentie-de-turism/circuite-avion-2014/spania-portugalia-maroc-d450.html
https://osha.europa.eu/fop/romania/ro/topics/sectors/horeca/
http://www.scribd.com/doc/132629635/Serviciile-Turistice-Si-Ocuparea-Fortei-de-Munca
http://www.scribd.com/doc/135956991/Spania-turistica
http://www.scribd.com/doc/51207902/Turismul-in-Spania
http://www.unibuc.ro/prof/ene_m/docs/2013/noi/23_12_37_091_Geografia_Turismului.pdf


Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!