Eficiența economică în turism, studiu de caz Spania

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Geografie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 7 în total
Cuvinte : 1902
Mărime: 14.58KB (arhivat)
Puncte necesare: 5
UNIVERSITATEA DIN CRAIOVA FACULTATE DE MATEMATICĂ ȘI ȘTIINȚE ALE NATURII SPECIALIZAREA VALORIFICAREA ȘI PROTECȚIA RESURSELOR DIN MEDIUL GEOGRAFIC

Extras din referat

1. Rolul turismului în ocuparea forței de munca

Dintre toate industriile, industria turismului are cea mai mare contribuție la ocuparea forței de muncă, ocupând locul 1 în lume la acest capitol și asigură circa 220 milioane de locuri de muncă (2009), locuri de muncă ce sunt angrenate în prestarea serviciilor specifice turismului: cele de cazare, restaurante, transporturi aeriene, agenții de turism, ghizi turistici etc.

Cele mai multe locuri de muncă în turism le furnizează întreprinderile mici, zonele urbane, adică acolo unde se creează cel mai mare disponibil de forță de muncă, iar în acest domeniu al industriei turistice se remarcă dinamismul acestui sector pentru că creează locuri de muncă în special pentru tineri. În lupta actuală împotriva șomajului, dezvoltarea turismului are un rol important, deoarece utilizează mult personal și necesită un evantai larg de competențe.

Relația dintre capitalul uman și turism este una complexă deoarece ambele au rolul de cauză și efect. Elementul uman are o importanță tot mai mare în componenetele produsului turistic deoarece omul concepe, organizează și derulează multe programe turistice.

Turismul duce la nivelarea disparităților regionale în ceea ce privește veniturile din zonele rurale și montane.

Turismul are numeroase avantaje datorită faptului că este mobilizator de forță de muncă ce rezultă din: o abundență de efecte directe și derivate pentru întreaga economie, potențial de creștere a utilizării forței de muncă mai ridicat decât altor industrii în general, număr mare de locuri de muncă pentru începători, tineri, pentru personal de sex feminim și oferirea unei game destul de mari de meserii specifice industriei turismului; turismul generează multe locuri de muncă mai ales în zonele cu rate ridicate ale șomajului, capacitatea de stimulare a creării unor noi locuri de muncă în întreprinderile mici și mijlocii care sunt motorul principal al economiei de piață.

Turismul spaniol cuprinde în sfera sa de activitate o serie de activități de tipul serviviilor și anume: furnizarea de informații, comercializarea de vacanțe, efectuarea unor prestații-transport, cazare alimentație, agrement etc.

Turismul spaniol are un caracter al unei ramuri de interferență datorită diversității activităților ce dau conținut prestației turistice și prezența unora dintre ele în structura altor ramuri ale economiei.

Ca rezultat al creșterii nivelului de trai sporesc și cheltuielile de consum în procesul de servire a turiștilor care necesită o forță de muncă numeroasă și este datorat utilizării mai raționale și mai complexe a forței de muncă pe măsura dezvoltării turismului.

Turismul are un rol deosebit de important în economie datorită faptului că acesta generează locuri noi de muncă și are o contribuție destul de mare la atragerea excedentului de forță de muncă din alte sectoare, iar acest lucru duce la scăderea șomajului- atenuarea ratei acestuia.

Relația dintre turism și utilizarea forței de muncă se manifestă atât în plan cantitativ, cât și calitativ, în mod direct și indirect.

Industria turistică este una complexă deoarece diversitatea gusturilor și preferințelor consumatorilor turiști, nevoia individualizării vacanțelor pe de o parte, și șanse relativ limitate de mecanizare-automatizare a operațiunilor a operațiunilor turistice și ca o consecință consumul mare de muncă vie, pe de altă parte, se reflectă în proporția superioară a persoanelor ocupate în sfera turismului.

Sporirea cantitativă a persoanelor implicate în organizarea și desfășurarea călătoriilor, în servirea turiștilor este generată de dezvoltarea turismului, materializată în creșterea numarului persoanelor.

Conform acestor evoluții și particularități, numărul celor ce lucrează în hoteluri și restaurante, transporturi, agenții de turism, prestații de agrement și în administrația aparatului turistic a crescut semnificativ. Fiind regăsite total sau parțial în structura industriei turistice, aceste activități fac dificilă evaluarea cu rigurozitate a numărului persoanelor ocupate în turism, de asemenea trebuie să scoatem în evidență faptul că aria de cuprindere a industriei turistice diferă de la un stat la altul accentuând dificultatea comparației din acest sector.

Bibliografie

*** Curs 2011 Geografia Turismului, Craiova

http://www.adevarul.es/stiri/actualitate/Incasarile-turism-ale-spaniei-crestere

http://www.alegrostours.ro/agentie-de-turism/circuite-avion-2014/spania-portugalia-maroc-d450.html

https://osha.europa.eu/fop/romania/ro/topics/sectors/horeca/

http://www.scribd.com/doc/132629635/Serviciile-Turistice-Si-Ocuparea-Fortei-de-Munca

http://www.scribd.com/doc/135956991/Spania-turistica

http://www.scribd.com/doc/51207902/Turismul-in-Spania

http://www.unibuc.ro/prof/ene_m/docs/2013/noi/23_12_37_091_Geografia_Turismului.pdf

Preview document

Eficiența economică în turism, studiu de caz Spania - Pagina 1
Eficiența economică în turism, studiu de caz Spania - Pagina 2
Eficiența economică în turism, studiu de caz Spania - Pagina 3
Eficiența economică în turism, studiu de caz Spania - Pagina 4
Eficiența economică în turism, studiu de caz Spania - Pagina 5
Eficiența economică în turism, studiu de caz Spania - Pagina 6
Eficiența economică în turism, studiu de caz Spania - Pagina 7

Conținut arhivă zip

  • Eficienta economica in turism, studiu de caz Spania.doc

Alții au mai descărcat și

Amenajarea Turistică a Stațiunii Balneoclimaterice Covasna și Împrejurimi

Prezentul studiu are la baza oportunitatea dezvoltarii si diversificarii ofertei turistice pentru statiunea balneoturistica Covasna. “Statiunea...

Japonia

Japonia este o tarã prin excelentã insularã, situatã în nord-vestul oceanului pacific. Japonia este fãrã indoialã statul care a înregistrat cea mai...

Județul Timiș

1.Localizarea geografica si caracterizarea judetului 1.1. Scurt istoric Istoria judetului se pierde in timp, fiind mentionate inca din...

Rolul Carpaților

Unitati montane. Carpatii românesti Carpatii românesti fac parte din marele lant muntos alpino-carpato-himalayan, aparut în urma orogenezelor...

Ai nevoie de altceva?