Eclogite

Cuprins referat Cum descarc?

Cap. 1: Introducere 3
Cap. 2:Originea eclogitelor 4
Cap. 3:Faciesul eclogitic 4
3.1 Conditii PT si parageneze 5
Cap. 4:Importanta eclogitelor 6
4.1Eclogitele si petrogeneza bazaltelor 6
4.2Diamantele din eclogite 7
Cap. 5:Distributia eclogitelor pe Glob 7
Cap. 6:Concluzii 7
Bibliografie 8


Extras din referat Cum descarc?

1.Introducere 
Termenul de eclogit a fost introdus in anul 1822 de catre mineralogul Rene Jaus Hauy. Eclogitul este o roca metamorfica, densa,de culoare verde-inchis,cu aspect gabbroid, formata la presiuni si temperaturi inalte in crusta terestra la adancimi de peste 40 de kilometri, specifica metamorfismului regional. 
Mineralele principale ale rocii sunt omfacitul (piroxen monoclinic) si granatul (seria pirop-almandin), culorile specifice celor doua minerale fiind verdele pentru piroxen, respectiv rosu pentru granat. Mineralele accesorii specifice sunt: cianit, rutil, cuart, coesit, amfiboli, fengit, corindon, lawsonit, zoizit, dolomit si foarte rar diamant. Dupa cum se constata,este vorba de minerale cu structura reticulara foarte compacta ceea ce determina pentru roca o greutate specifica ridicata, de circa 3,5.
- sectiune a unui eclogit la microscopul optic
Glaucofanul si sfenul se formeaza in eclogite in timpul scaderii presiunii odata cu urcarea rocilor spre suprafata. Plagioclazul nu este prezent in eclogite datorita instabilitatii acestuia in aceste roci. In aproape toate cazurile,eclogitele arata ample transformari mineralogice care sugereaza procese de retromorfism: reactia dintre granati si omfacit produce un agregat de hornblenda si plagioclaz care determina un aspect general de hornblendizare.
- esantion de eclogit
Eclogitele apar in ocurente destul de variate care sugereaza toate aceleasi conditii de formare.Virsta formatiunilor in care apar eclogite variaza de la Precambrian pina la Tertiar. Sunt trei moduri de aparitie a eclogitelor: in kimberlite sau bazalte sub forma de xenolite (craterul Oahu,Hawaii); ca benzi sau blocuri izolate asociate cu sisturile albastre (insulele Cyclade,Grecia) si precum benzi sau lentile in gnaissele de gradient inalt (vestul Norvegiei sau centrul Chinei).
Chimia mineralelor indica diferente insemnate de temperatura intre modurile de ocurenta, xenolitele fiind specifice tempetarelor ridicate, pe cand blocurile asociate cu sisturile cu glaucofan reprezinta temperaturile cele mai scazute de formare a eclogitelor.
2.Originea eclogitelor
- zona de subductie a formarii eclogitelor
Eclogitele,de obicei, se formeaza datorita metamorfismului de presiune inalta a rocilor magmatice mafice (gabbro-uri si bazalte) in zonele de subductie. Alte modalitati de formare sunt: metamorfozarea sisturilor albastre in timpul subductiei, si racirea si cristalizarea magmei in partea inferioara a crustei continentale.
3.Faciesul eclogitic 
- diagrama faciesurilor metamorfice 
In 1920 Eskola a conturat faciesul eclogitelor referindu-se la transformarile metamorfice de foarte inalta presiune. Ipoteza existentei in domeniul metamorfismului a unei zone de transformari controlate in mod dominant de presiuni foarte ridicate este rationala si existenta tipului petrografic al eclogitelor pare sa o sprijine.


Fisiere in arhiva (1):

  • Eclogite.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!