Eclipse

Extras din referat Cum descarc?

In mai toate civilizatiile din vechime , oamenii au inchinat astrului datator de lumina si caldura ,de viata in general , un adevarat cult .Miturile luminii , regasite in mai toate mitologiile la un moment dat , au ajuns sa fie considerate de unii cercetatori si istorici ai religiilor , drept primordiale. Mitologia solara , la randul ei , reprezenta un ansamblu de credinte si rituri esentiale pentru intelegerea si explicarea tuturor celorlalte conceptii mitico-religioase ale omeniri.
Miturile luminii si ceremonii cu ocazia eclipselor
Desigur ,existenta unei religii solare nu poate fi contestata ,dar pretentia de a explica prin ea toate celelalte credinte este exagerata.Ceea ce este important este doar modul in care oamenii de altadata reactionau in prezenta unor fenomene atat de spectaculoase cum sunt eclipsele de Soare si de Luna .
In ,,Creanga de aur", James George Frazer trece in revista si interpreteaza mai multe astfel de ceremonii ,de natura magico-religioasa ,ce se desfasurau cu ocazia producerii eclipselor.Astfel membrii tribului ojebway credeau ca in timpul unei eclipse Soarele se stinge ,motiv pentru care trageau in aer cu sageti aprinse.La fel procedau si sencii din Peru dar nu atat pentru ai reda lumina ,ci pentru a ucide fiara cu care se lupta astrul.Unele triburi din Orinoco ingropau in pamant taciuni aprinsi,cu ocazia eclipselor de Luna , caci in credinta lor ,daca se stingea ,toate focurile din lume ,cu exceptia celor ingropate ,s-ar fi stins ,la randul lor.
In Egiptul antic,unde faraonul era considerat o intruchipare o Soarelui ,monarhul avea datoria sa dea un ocol solemn in jurul templului ,pentru a-i asigura , astfel ,Soarelui drumul sau obisnuit.Iar dupa echinoctiul de toamna ,egiptenii celebrau o sarbatoare numita ,,nasterea toiagului Soarelui".
Scurta istorie a eclipselor
Prin modul de desfasurare ,eclipsele ,totale sau partiale ,de Soare sau de Luna ,au solicitat dintotdeauna atentia oamenilor.Fenomenul ca atare ,  in functie de credintele  si nivelul de cunostinte al oamenilor ,a fost resimtit multa vreme ca o teribila amenintare a vietii ,ca un semn rau prevestitor ,aducator de dezastre ,molimi sau razboaie.
Cea mai veche marturie scrisa despre o eclipsa totala de Soare se gaseste intr-o cronica chineza care se refera la eclipsa ce a avut loc in China ,la 22 octombrie  anul 2.137 i.Hr ,eveniment care  i-a surprins pana si pe observatorii imperiali,nepregatiti.Caci misiunea lor era sa o prevada ,pentru a se lua din timp masurile necesare : batai


Fisiere in arhiva (1):

  • Eclipse.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!