Distributia Altitudinala a Etajelor de Vegetatie

Extras din referat Cum descarc?

INTRODUCERE
In prezent, vegetatia spontana ocupa circa 43 % din suprafata tarii noastre, repartizata astfel: 47 % in regiunile de munte, 37 % in cele de dealuri si 16 % in campie. (Fig.1)
Fig.1 Repartizarea vegetatiei spontane in Romania
In fiecare zona, etajarea vegetatiei montane va fi determinata de variatiile climatice si pedologice, in functie de altitudine. Rezulta urmatoarele etaje: colinar, montan (inferior si superior), subalpin, alpin (inferior si superior), subnival si nival. Limitele de extensiune a etajelor sunt variabile de la un masiv la altul, in functie de latitudine si expozitie. In general, in afara de cei din Antarctida si din Arctica, toti muntii detin urmatoarele formatiuni vegetale (de la poale spre varf): forestiere, arbustive (tufarisuri), ierboase (pajisti), seminivale deschise cu cromofite, muschi si licheni saxicoli, care spre virfurile inalte inospitaliere cedeaza locul unui etaj nivoglaciar format din stanci, foarte sarac in organisme sau chiar azoic.
Padurile din tara sunt reprezentate prin: 61 % in regiunile muntoase, 29 % in cele de dealuri joase si coline si numai 10 % in campii si lunci. (Fig.2)
Fig.2 Distributia padurilor in functie de altitudine
La altitudinile mici si mijlocii, padurile urca pana aproape de varful muntilor, iar spre latitudinile mai mari, limita lor scade treptat facand loc tufarisurilor si a pajistilor alpine.
In dispunerea etajelor intervin si diferentieri locale, determinate de expozitia versantului, particularitatile substratului, morfodinamica, etc. Prin urmare, desi prezinta asemanari cu "zonele" latitudinale, "etajele" sunt doar analogii ale acestora. De aceea, termenii etaj/etajare sunt de preferat pentru desemnarea diferitelor forme de diferentiere altitudinala (peisagistica, climatica, biopedogeografica etc.). Premisa principala a etajarii este scaderea temperaturii pe verticala, mult mai rapid decat are loc la nivelul marii dinspre Ecuator spre poli
Omogenitatea sau eterogenitatea etajarii vegetatiei unui munte mai poate depinde atat de lungimea si de fizionomia catenei, cat si modul ei de orinetare de-a lungul meridianelor; ceea ce inseamna ca un masiv lung dispus pe meridian (Ural, Anzi, Muntii Stancosi) au o vegetatie variabila in functie de zona climatica.
Diferentele dintre zonele si etajele de vegetatie se poate spune ca variaza direct proportional cu latitudinea. De exemplu, muntii din zona ecuatoriala se deosebesc mult de cei din zona arctica din cauza numerosilor factori geografici ce influenteaza etajele de vegetatie din ambele cazuri. 
Factori geografici:
- climatul general zonal, care le ofera o diferentiere biogeografica;
- umiditatea aerului si precipitatiile cresc progresiv cu altitudinea, dar nu intotdeauna este o intensificare treptata. De exemplu in Alpi, Pirinei si in Sierra Nevada cad cele mai abundente precipitatii sub varful muntiilor;
- temperatura aerului, respectiv a solului scade progresiv cu altitudinea in munti, care impreuna cu precipitatiile determina specificul vegetatiei, a florei si a faunei;
- intensitatea luminii este diferita in functie de latitudine;
- vanturile puternice si anotimpul nefavorabil de lunga durata din etajul alpin limiteaza dezvoltarea arborilor si a padurilor din aceasta regiune.
- hidrografia, ce prin sistemul de ape subterane permite umectarea solului
- roca - transfera solului ce se dezvolta deasupra sa, materiale anorganice (minerale).
- dinamica curentilor de aer, presiunea atmosferica, etc.


Fisiere in arhiva (1):

  • Distributia Altitudinala a Etajelor de Vegetatie.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!