Diagrame Peltier - Muntii Piatra Craiului

Extras din referat Cum descarc?

Prin pozitia geografica, Piatra Craiului, se incadreaza zonal in clima temperata, iar regional la tranzitia dintre climatul continental vestic de nuanta atlantica si cel excesiv continental. Zona se incadreaza in sectorul cu clima de munte, tinutul muntilor inalti. 
Deoarece in Piatra Craiului nu exista statii meteorologice, analiza factorilor climatici am realizat-o pe baza datelor inregistrate la statia Vf. Omu (2505) situata in partea nordica a muntilor Bucegi si la statia Fundata (1264 m) situata in Culoarul Rucar Bran. Am utilizat de asemenea, atlasele climatologice existente si date publicate in lucrari de specialitate (Culoarul Rucar - Bran. Studiu Climatic si topoclimatic, E. Teodoreanu, 1980).
Prezentarea particularitatilor climatice trebuie strans corelata cu potentialul morfodinmic, astfel incat sa se poata realiza o caracterizare morfoclimatca a acestui spatiu. Se impun diferentieri determinate de altimetrie, in special de natura climatica. 
Temperatura. Orientarea generala a culmii Pietrei Craiului pe directia NE-SV da nastere la diferente de temperatura intre cei doi versanti oponenti, in sensul ca pe versantul de rasarit, unde maximum de incalzire diurna se produce la amiaza, temperaturile sunt sensibil inferioare celor de pe versantii de apus si nord-vest, expusi razelor solare in orele de dupa amiaza. La statiile Fundata si Vf. Omu valorile medii lunare seminifica un echilibru termic regulat, in care valorile negative sunt iarna, in intervalul decembrie - martie la Fundata si octombrie - aprilie la Vf. Omu, in timp ce, cele mai ridicate se inregistreaza in lunile iulie - august. Valorile de temperatura medie anuala, oscileaza de asemenea in functie de altitudine: pe creasta, la peste 2200 m este sub 0oC; intre 2200 m si 1600 m sunt intre 0-2oC; intre 1600-1400 m, au intre 2o si 4o C; intre 1400 m-1000 m sunt 4-6oC; iar culoarele vailor periferice, sub 1000 m sunt intre 6-7oC.
Vanturile. In general, masivele muntoase, crestele, exercita o influenta mare asupra curentilor de aer care le traverseaza. Datorita faptului ca Piatra Craiului domina net depresiunile din jur, masivul este supus in permanenta actiunii vanturilor. Astfel, vanturile dominante au o directie constanta pe tot parcursul anului, si anume de la NV spre SE. Acest lucru se poate demonstra observand inclinatia coroanelor arborilor sau dupa modul de dispunere al troienelor de zapada, acestea fiind mult mai masive pe versantul estic, formand adevarate cornise catre est si sud-est. Frecventele si vitezele cele mai mari ale vanturilor se inregistreaza iama si primavara, anotimpul cel mai calm fiind vara. Astfel, iarna vantul atinge frecvent viteze de 90 - 100 km/h. 
Precipitatiile. Sunt relativ bogate in zona muntoasa a masivului, mai abundente pe latura vestica decat pe cea estica, datorita vanturilor dominante dinspre vest oi nord-vest. Media anuala a precipitathiilor este cuprinsa intre 1100 -1300 mm/mp in zonele impadurite oi intre 1000 -1200 mm/mp in zona alpina. Ploile au cea mai mare frecventha in lunile mai-iunie oi cea mai mica toamna, in septembrie. Foarte frecvente vara, sunt aversele insothite de descarcari electrice. Acestea constituie un adevarat pericol pentru turistul surprins pe culmi.
In Piatra Craiului ninsorile pot cadea oricand, insa de obicei, ele incep catre sfaroitul lui septembrie, frecventha lor cea mai ridicata inregistrandu-se in lunile ianuarie - februarie, tot atunci inregistrandu-se oi cele mai scazute temperaturi.
Datele referitoare la precipitathiile si temperatura de la stathia Vf. Omu, pentru intervalul de observathii 1896 - 1955 au fost necesare pentru realizarea diagramelor Peltier. (tabel 1)
Tabel nr. 1 Temperatura si precipitatiile medii lunare si anuale la statia Vf. Omu (1896 - 1955)
Lunile I II III IV V VI VII VIII IX X XI XII Anual
Temperatura (oC) -10,5 -11,1 -8.4 -4,9 0,2 3,3 5,4 5,7 3 -0,5 -4,7 -8,3 -2,6
Precipitatii (mm) 108,2 170,9 145 97,7 93 173 145,7 106,8 54,6 88,9 69,4 92,8 1346
Din analiza comparativa a climogramelor Peltier in cazul statiei Vf. Omu, rezulta: gelifractie slaba manifestata in zona impadurita si unde cuvertura de soluri este relativ profunda, spre deosebire de zona alpina, unde gelifractia este moderata spre puternica, pe fondul discontinuitatii vegetatiei ierboase si arbustive, favorizand contactul direct al agentilor modelatori cu roca; intensitatea proceselor fluviale este moderata, intrucat inghetul si zapada paraziteaza obarsiile torentilor, cateva luni pe an; alterarea este moderata datorita persistentei zapezii in strat cu o buna continuitate in timp, mai ales pe versantii opusi directiilor dominante ale vantului si pe cei umbriti, este mai eficienta pe nivelel de eroziune inalte, cu poieni, unde actiunea chimica a zapezii este insemnata mai ales primavera; deplasariel in masa sunt frecvente si sunt legate mai ales de producerea avalanselor si caderilor de pietre; eolizatia este moderata, dar creste ca frecventa si intensitate, in zona alpina, respectiv pe creasta. 
Fig. 1 Alterarea chimica Fig. 2 Gelifractie (actiunea inghetului) 
In muntii Piatra Craiului alterarea este slaba datorita inghetului, acest lucru observandu- se si din analiza primei diagrame (fig.1), fiind mai eficiente pe nivelele de eroziune inalte, unde actiunea chimica a a zapezii este mai importanta.


Fisiere in arhiva (1):

  • Diagrame Peltier - Muntii Piatra Craiului.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!