Dezastre Naturale

Extras din referat Cum descarc?

Incepand cu astazi (1 ianuarie 2005), in UE se va lansa prima piata de comercializare a cotelor de emisie a gazelor cu efect de sera.
01.01.2005 - sursa Rompres
In diferite parti ale Pamantului, oamenii sa confrunta cu fenomene metereologice iesite din comun care incet-incet le ameninta nu numai stilul obisnuit de viata dar chiar si existenta. Cauza acestor dezastre naturale este identificata de majoritatea specialistilor in poluarea omniprezenta rezultata din activitatile umane. Dat fiind acest fapt, numeroase initiative au fost luate la nivel international pentru a reduce poluarea, una dintre cele mai cunoscute dintre ele fiind reprezentata de Protocolul de la Kyoto privind combatarea gazelor cu efect de sera.
Protocolul de la Kyoto a fost adoptat in 1997 si cere tarilor semnatare ca pana in 2012 sa isi reduca emisiile de gaze cu efect de sera cu 5,2% mai putin decat nivelul inregistrat in 1990.
Tarile membre UE s-au numarat printre principalele promotoare ale Pactului, ele angajandu-se la o reducere generala cu 8% a emisiilor de gaze cu efect de sera, stabilind in acelasi timp si tinte individuale de atins in reducerea poluarii pentru 12.000 de instalatii europene.
Pentru a ajuta companiile europene sa isi indeplineasca angajamentele in privinta reducerii emisiilor, de astazi a fost creata la nivelul UE o piata a emisiilor in care se vor putea vinde si cumpara cotele alocate intreprinderilor pentru emisia de gaze. Astfel, o companie care va reusi sa isi tina emisiile sub nivelul alocat va avea dreptul sa vanda partea neutilizata unei alte companii care depaseste nivelul alocat si doreste sa evite sanctiuni finciare.
In acest moment exista deja o piata neoficiala privind gazele cu efect de sera. O tona de dioxid de carbon se comercializeaza ca un pret mediu de 8,5 euro.
Conform lui James Emanuel, un director de la firma de brookeraj Evolution Markets, pretul a variat foarte mult, cea mai scazuta valoare fiind de 5 euro iar cea mai mare de 13,4 euro.
Comisia Europeana s-a declarat in favoarea lasarii libere a fluctuatiilor preturilor pe aceasta piata, ele urmand sa fie influentate numai de cerere si oferta.
Analistii prevad constituirea unei piete de 50 de miliarde de euro in perioada 2005-2007, prevederea luand in calcul comertul cu 5 miliarde de tone de dioxid de carbon comercializate la un pret mediu de 10 euro pe tona.
Cuvantul ,,poluare" vine din latinul ,,polluoere" care inseamna ,,a pangari, a murdarii, a profana". El vrea sa desemneze o actiune prin care omul isi ,,degradeaza", isi ,,murdareste" propriul sau mediu de viata. O astfel de actiune nu este caracteristica insa numai omului contemporan si nici macar omului in genere. Ea este o lege naturala generala, conform careia, orice fiinte vii produc deseuri care, neeliminate din mediul lor de viata, le fac imposibila nu numai continuarea activitatii, ci si a vietii insasi.
SUA, tara neparticipanta la protocolul de la Kyoto, produce 24% din totalul de emisii gazoase nocive care determina fenomenul de sera si de 10 ori mai multe deseuri toxice decat cel de al doilea mare producator de asemenea elemente daunatoare.
Atmosfera este invelisul gazos alcatuit din aer, care inconjoara Pamantul  Are grosimea de 1000 - 3000 km.


Fisiere in arhiva (1):

  • Dezastre Naturale.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!