Dezastre naturale

Previzualizare referat:

Extras din referat:

TORNADELE: Tornada este o furtuna care se roteste, formandu-se de obicei in nori uriasi de furtuna. Tornada se incolaceste deasupra pamantului sorbind totul in calea ei ca un aspirator.

Tornadele sunt mai putin numeroase decat uraganele, dar pot fi la fel de devastatoare.

Cel mai periculos loc din lume in ceea ce priveste tornadele este Coridorul Tornadelor din SUA.

TROMBELE DE APA: Tromba de apa este o tornada care absoarbe apa dintr-un lac, rau sau mare. Cand intensitatea tornadei scade apa cade brusc precum o bomba putand produce distrugeri nemaiantalnite. Au fost situatii in care in urma unor tornade a plouat cu pesti sau broaste.

TORNADELE DE NISIP: Aerul cald poate forma uneori vartejuri deasupra unui tinut desertic, carand praf si nisip la inaltimi de peste 150m. FURTUNILE DE NISIP: Cand in desert se isca o furtuna, sufla nisipul improscand tot ce apare in cale.

In SUA exista o regiune al carei nume este DUST BOWL (Castronul de Praf). Aici a plouat atat de putin in anii 30 incat solul s-a uscat si s-a sfaramat, iar praful a fost dus de furtuni departe. Nu s-a mai putut practica agricultura iar fermierii au fost nevoiti sa-si paraseasca pamantul si locuintele.

TORENTELE DE NOROI: Apar atunci cand ploile torentiale cad pe versantii muntilor si spala solul afanat. Ele pot ajunge la 100km/h. In 1985 in Columbia a erupt un vulcan care a generat topirea gheturilor si s-au format torente de noroi (lahari) care au ingropat un oras.

INUNDATIILE: D-ea lungul istoriei, furtunile si inundatiile au provocat distrugeri si pierderea multor vieti omenesti. Unii experti considera ca, partial, activitatea umana este responsabila pentru cresterea frecvemtei si a intensitatii multor dezastre naturale.

Furtunile sunt perturbari severe ale atmosferei. Furtunile insotite de descarcari electrice pot sa apara si atunci cand incalzirea excesiva a uscatului provoaca curenti ascensionali de aer umed puternici. Furtunile cu descarcari electrice sunt cele mai obisnuite forme de furtuni. In medie, in intreaga lume, au loc zilnic aproximativ 45. 000 de asemenea furtuni, multe din ele avand drept urmari si producerea de inundatii, unele din ele cu urmari devastatoare.

Inundatiile se pot produce foarte rapid cand ploaia torentiala umfla apele unui rau, facandu-l sa se reverse peste maluri in regiunile invecinate. Una dintre cele mai mari inundatii a avut loc in estul Chinei.

Aceasta a inceput in octombrie 1887, atunci cand fluviul Huang s-a revarsat si si-a schimbat cursul obisnuit revarsand un volum imens de apa. Au disparut aproximativ 900. 000 de persoane multi altii au murit mai apoi, ca urmare a foametei si a bolilor. Fluviul Huang este denumit Tristetea Chinei.

Inundatiile pot fi insa si folositoare. Cand raurile se revarsa peste maluri, pe campie ramane malul fertil care sporeste recoltele. Vechii egipteni si-au cladit civilizatia pe malurile Nilului, intr-o zona ingusta de pamant fertil creata de aluviunile aduse de inundatiile din ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Dezastre naturale.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
2 139 cuvinte
Nr caractere:
11 915 caractere
Marime:
14.19KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Geografie
Tag-uri:
hazard, dezastre
Predat:
la liceu
Sus!