Determinarea umezelii aerului si a solului

Extras din referat Cum descarc?

Prezenta vaorilor de apa in aer imprima acestuia insusirea de umiditate, insusire de mare importanta meteorologica si biologica. Umezeala aerului este elementul meteorologic ce caracterizeaza starea atmosferei la un moment dat in orice punct de pe suprafata globului. 
II.1 Marimi fizice caracteristice cantitatii de vapori de apa din atmosfera.
Cantitatea de vapori de apa din atmosfera se exprima prin diferiti parametri sau marimi fizice, cum sunt: tensiunea vaporilor de apa, umezeala absoluta, umezeala specifica, umezeala relativa, temperatura punctului de roua, deficitul dc saturatie, starea higrometrica. 
Tensiunea vaporilor de apa reprezinta presiunea partiala ce revine vaporilor de  apa dintr-un volum de aer. Ea se exprima in mjlimetri coloana de mercur sau in milibari (hectopascali).
Conform legii iui Dalton, care precizeaza ca presiunea totala a unui amestec de gaze este egala cu suma presiunilor partiale ale gazelor componente, rezulta ca presiunea partiala a vaporilor de apa (Pv), plus presiunea partiala a aerului uscat (Pu) constituie presiunea loiala a atmosferei (P):
P = Pv + Pu
La o anumita temperatura, cantitatea de vapori dintr-un volum de aer poate creste pana la o valoare limita numita tensiune maxima a vaporilor sau tensiune de saturatie (E). Ea se defineste ca presiunea vaporilor de apa ce satureaza un volum dc aer. in functie de relatiile care se stabilesc intre tensiunea maxima (E) si tensiunea reala din momentul observatiei (e), aerului poate fi:
nesaturat, cand e < E;
saturat, cand e = fi,;
suprasaturat, cand e > E.
Umezeala absoluta (a) reprezinta cantitatea de vapori de apa pe care o contine in m3 de aer la o anumita temperatura. Referindu-ne la unitatea de volum, umezeala absoluta este in realitate densitatea vaporilor. Ca si in cazul tensiunii vaporilor, valoarea va creste o data cu cresterea temperaturii (cu cat aerul este mai cald, cu atat poate ingloba o cantitate mai mare de vapori). Cantitatea dc vapori care satureaza un m3 de aer se numeste umezeala absoluta maxima sau de saturatie (A).
Umezeala specifica (s) reprezinta cantitatea de vapori de apa pe care o contine 1 kg dc aer umed. Se exprima in g/kg si poate fi redata sub forma:
S= gv/gaumed = 0,623e/p in care 
gv - greutatea vaporilor dc apa;
gaumed - greutatea aerului umed; 
e - tensiunea vaporilor de apa; 
p - presiunea atmosferica.
Cantitatea de vapori care satureaza un kilogram de aer se numeste umezeala specifica maxima sau de saturatie (S).
Din cele prezentate pana aici, rezulta ca umezeala aerului poate fi apreciata fie direct, prin cantitatea de vapori pe care o contine aerul (a,s), fie indirect prin presiunea pe care acestia o exercita (e). Aceste marimi nu indica gradul de saturatie a aerului de aceea se uziteaza si alte marimi.


Fisiere in arhiva (1):

  • Determinarea umezelii aerului si a solului.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!