Despre Marea Neagra

Extras din referat Cum descarc?

Marea Neagra este o mare semi-inchisa, componenta a Marii Mediterane,  situata intre Europa sud-estica si Asia Mica care, scalda tarmurile Romaniei pe o lungime de 245 km, Ucrainei,Turciei si Bulgariei. Prin sistemul de stramtori Bosfor-Marea Marmara-Dardanele comunica cu Marea Mediterana, iar prin stramtoarea Kerci cu Marea Azov- care este de fapt, un liman salmastru adiacent Marii Negre. Are forma ovala, alungita pe directia vest-est, masurand intre Burgas si Batumi aproape 1200 km , in timp ce pe axa nord-sud, intre peninsula Crimeea si litoralul nordic al Turciei nu sunt decat 280 km. Platforma continentala este foarte extinsa de-a lungul tarmurilor vestice si mai cu seama in partea de nord-vest, unde adancimea maxima abia atinge 54 m. In zona tarmurilor sudice si rasaritene povarnisul continental porneste chiar in apropierea litoralului.
Scurt istoric
Din cele mai vechi timpuri Marea Neagra a constituit o cale de legatura prin intermediul careia populatia bastinasa din regiunile pontice a intrat in contact cu cultura miceniana. Incepand din sec. al VIII-lea i.e.n. pe tarmurile Marii Negre colonistii greci (care o numeau Pontul Euxin) au intemeiat un numar de orase (Phanagoria, Kimmerike, Apolonia Pontica, Mesembria, Odessos, Callatis, Tomis, Histria, Tyras, Olbia, Chersones, Theodosia, Panticapaion, Dioscurias, Phasis, Trapezunt, Sinope, Heracleea Pontica, etc.) care au avut un important rol economic, politic si cultural. Dobrogea a fost cucerita de romani si inclusa in provincia Moesia in anul 46 e.n. Orasele de pe litoralul dobrogean al Marii Negre (Callatis, Tomis si Histria) au intrat astfel in stapanirea Romei, cunoscand o noua perioada de inflorire economica si culturala (perioada romana). Dominatia romana in bazinul Marii Negre a fost continuata de cea romano-bizantina (in secolele IV - VII e.n.), care, pentru a-si mentine stapanirea drumurilor comerciale din Marea Neagra, a trebuit sa infranga rivalitatea statului iranian al Sasanizilor, iar apoi pe cea a cnejilor rusi. Dupa cucuerirea Constantinopolului de catre cruciatii apuseni (1204), pe litoralul de sud al Marii Negre a aparut Imperiul de la Trapezunt. Din aceeasi perioada a inceput si patrunderea


Fisiere in arhiva (1):

  • Despre Marea Neagra.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

- Vespremeanu E.-Geografia Marii Negre,  Editura Universitara Bucuresti
-  Stancescu I. - Oceanele si Marile Terrei, Editura Albatros Bucuresti


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!