Deserturile Calde din Emisfera Nordica

Extras din referat Cum descarc?

Regiuni extrem de aride si sarace in vegetatie,deserturile ocupa aproape o treime din suparafata Terrei.Intinderi vaste de piatra si nisip,avand un climat torid,sau,dimpotriva,extrem de friguros,deserturile sunt de doua tipuri:calde si reci.Cele calde se gasesc in majoritate de o parte si de alta a Tropicelor,cel mai mare din acestea fiind Desertul Sahara.
Aceste teritorii au o clima secetoasa excesiva(cu precipitatii neregulate sub 200-250 mm annual,predominand evaporatia),uneori cu o retea hidrografica secata sau cu rauri tranzitorii,fara scurgeri permanente de suprafata,cu soluri in care predomina sulfatii si cloruruile.Viata organica este limitata,invelisul vegetal si lumea animala sunt foarte sarace,iar in soluri procesele de migrare ale solutiilor saline predomina asupra proceselor biogene,agricultura fiind posibila numai prin irigare.
In ultimii ani se constata o crestere a procesului de desertificare,ceea ce a condus la o marire a suprafetelor ocupate de deserturi.Deserturile si-au creat propriul lor sistem natural,pe care omul a cautat intotdeauna sa-l cunoasca pentru a-l ameliora si folosi.Dupa parerea unor autori,teritoriul tinuturilor aride de pe Glob reprezinta 33-36% din suprafata uscatului.
Pe acest teritoriu vast traieste numai 4% din populatia Globului.Repartitia pustiurilor pe continente este diferentiata.In Australia deserturile ocupa 49% din teritoriu;in Asia:in Asia central-sovietica si in Kazahstan-55%,in zona central a continentului mai mult de jum din teritoriul sau,in Peninsula Arabica-95%,in India-11%,in Pakistan-88%;in Africa,in partea Nordica,numai Desertul Saharei se extinde pe 7 mil kmp-aproximativ 40%;in America de Nord-aproximativ 10% si in America de Sud -aproximativ 8%;in Europa deserturile ocupa mai putin de 1 % din suprafata,intalnindu-se numai in nordul Marii Caspice,la varsarea raului Kura.
In Emisfera Nordica deserturile se intend pe patru continente:Europa,Asia,America si Africa.
Deserturile din partea central si Nordica a Asiei mijlocii fac parte din zona temperate,deserturile Orientului Apropiat,cele din sudul Asiei Mijlocii,ale Podisului Iranian,ale Africii de Nord si ale Peninsulei Arabice fac parte din zonele tropicale si subtropicale.In America de Nord deserturile sunt cuprinse in zonele temperate si subtropicale.
Deserturile Asiei
Deserturile Asiei ocupa vaste teritorii in diferite parti ale continetului,atat in zona temperate cat si in zona tropical si subtropicala.Zona de desert a Asiei care se intinde de la tarmurile Marii Rosii si Marii Caspice pana la valea fluviului Hunghe prezinta o serie de trasaturi commune:gradul ridicat de ariditate a climatului ,lipsa unei retele hidrografice de suprafata,intensitatea proceselor geomorfologice si pedogenetice,dezvoltarea larga a proceselor mecanice de erodare si spulberare a nisipurilor,etc.
Deserturile Asiei se intend in patru regiuni geotectonice-ale Asiei Centrale,ale Asiei Mijlocii,ale Podisului Iranian, in Peninsula Arabica si in zona depresinonara a Indusului-insa deserturile calde se gasesc doar in Podisul Iranian ,Peninsula Arabica si in zona depresionara a Indusului.
Deserturile Industanului. In vestul Indiei si estul Pakistanului se afla marile deserturi Thar si Thal.Ele se intend peste vasta campia aluvionara a fluviului Indus si a afluentilor sai si peste treitoriile limotrofe ale Podisului Deccan.Ccaracterul arid al acestei regiuni este determinat de specificul proceselor circulatiei atmosferice.
Desertul Thar se intinde pe teritoriile limotrofe ale Indiei si Pakistanului.Suprafata acestui desert edte de aproximativ 300000kmp dintre care 120000 kmp se afla in cadrul statului Indian Rajasthan.Apartine tipului de desert de nisip al zonei subtropicale in partea de nord si al zonei tropicale in partea de sud.
Desertul Thar se afla in zona cuprinsa intre raurile Indus,Jhelum si Trimab.In general este constituit din depozite vechi aluvionare ale acestor rauri:o parte din aceste depozite a fost supusa spulberarii.Aici predomina landsafturile desertului de nisi psi savanele.
Din punct de vedere al conditiilor naturale ,cele doua deserturi se aseamana intre ele;le sunt proprii aceleasi conditii climatic,pedologice si acelasi invelis vegetal.Numai gradul de influenta a omului asupra landsiftului din Desertul Tahl este mai mare decat in Desertul Thar.
Clima ambelor deserturi este uscata,continentala.Sunt cele mai fierbinti zone ale Industanului.In schimb iarna este aici destul de rece,in multe locuri temperature scade uneori sub 0?C,existand uneori slabe ingheturi,in timp ce vara domneste o caldura arzatoare.
Luna cea mai calduroasa este luna mai cu toata ca si in luna iunie se intampla sa existe o temperature foarte ridicata.Temperatura medie a lunii mai pe o parte a teitoriului ajunge pana la 35,8?C.In Ganganagar a fost inregistrata o temperature maxima de 50?C.Aici sunt frecvente furtunile de praf care fac sa scada considerabil temperatura si din cand in cand aduc cate o aversa de ploaie.Aceste furtuni scad ca numar si intensitate spre rasarit si sunt mai frecvente in luna iunie in zona de nord-vest si in luna mai in zona de sud si sud-est.


Fisiere in arhiva (1):

  • Deserturile Calde din Emisfera Nordica.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!