NORII. DELIMITARI CONCEPTUALE FORMAREA NORILOR CONVECTIA RIDICAREA FRONTALA RIDICAREA OROGRAFICA TIPURI DE NORI PRECIPITATIILE BIBLIOGRAFIE
Ce sunt norii? Un nor este o masa vizibila de picaturi de lichid condensat (APA pe planeta Pamant) sau de cristale de gheata condensate care se gaseste in atmosfera deasupra suprafetei Pamantului sau deasupra unei alte planete ce poseda atmosfera. Exista o ramura speciala a meteorologiei care studiaza norii, nefologia. Norii se formeaza cand vaporii invizibili de apa din aer se condenseaza in picaturi de apa vizibile sau in cristale de gheata. Acest fenomen se produce in trei modalitati distincte. Condensarea rezulta din aerul racit de catre unul sau mai multe procese: convectie ridicare frontala ridicare orografica Cand soarele incalzeste suprafata terestra, aerul ce o inconjoara se incalzeste. Acest aer cald este mai putin dens decat aerul de deasupra lui si la fel se ridica. Aerul se ridica in bule mari cunoscute ca termale. In timp ce termalele se ridica, aerul din ele se raceste si condensarea vaporilor de apa se produce. Astfel, norii sunt formati. Altitudinea la care se formeaza norii, cunoscut drept nivelul de condensare, depinde de cantitatea de vapori de apa care exista in aer, care el insusi este o functie a temperaturii aerului.
După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).