Depresiunea Maramures

Extras din referat Cum descarc?

DEPRESIUNEA MARAMURES
1. Prezentare generala
Muntii Carpati apartin sistemului montan alpin. Ei domina marea intindere cuprinsa intre Dunare (zona Bratislava) la N si raul Timok, la S, de aici prelungindu-se in continuare cu Muntii Balcani. Carpatii se despart in doua mari ramuri: Carpatii nord-vestici, Tatra si Muntii Slovaciei si Carpatii sud-estici, limita intre ele contituind-o raurile Rica, afluent al Tisei si Swica, afluent al Nistrului. Circa 8/10 din Carpatii sud-estici se afla asezati pe teritoriul Romaniei.
In comparatie cu Alpii, Carpatii romanesti se caracterizeaza printr-o altitudine mijlocie (altitudinea maxima este de 2544 m, in Muntii Fagaras - varful Moldoveanu) si prin prezenta unor zone vulcanice care lipsesc in Alpi.
Diferentierile se accentueaza prin adancimea si frecventa trecatorilor, prin gradul de fragmentare si mai ales prin puternicul potential de habitat prezent in Carpatii romanesti.
In cadrul marilor unitati de relief ale Romaniei, Carpatii romanesti se disting prin trei mari ramuri, respectiv Carpatii Orientali, Carpatii Meridionali si Carpatii Occidentali.
Carpatii Orientali se desfasoara de la granita cu Ucraina si pana la Valea Prahovei. Altitudinea lor medie este de 1025 m, iar altitudinea maxima e 2303 m in varful Pietrosu din Muntii Rodnei.
Structural, Carpatii Orientali au o distributie zonala in trei fasii paralele: vulcanica la vest, de flis la est, iar intre ele cristalino-mezozoica. Intre fasii se afla numeroase depresiuni intramontane, cele mai mari fiind situate la extremitati (depresiunile Maramures si Brasov). O nota distincta o dau numeroasele pasuri de
culme si de vale care permit o circulatie intre Moldova si Transilvania.
In cadrul Carpatilor Orientali se disting urmatoarele grupe montane:
- grupa nordica
- grupa centrala
- grupa curburii
Grupa nordica, formata din muntii cristalini ai Maramuresului si Muntii Rodnei, Muntii Bistritei Aurii, din muntii vulcanici Oas, Gutai si Tibles (varful Tibles 1839 m) si Obcinele Bucovinei la est (Obcina Mestecanisului, Obcina Feredau, Obcinele Brodinei si Obcina Mare). In cadrul acestei grupe se afla depresiunile Maramuresului, Dorna si cele mai inalte si pitoresti pasuri de culme: Prislop, 1416 m, Rotunda 1271 m, Mestecanis 1096 m.
2. Pozitia geografica
Depresiunea Maramures este o depresiune intramontana situata in partea de nord a Carpatilor Orientali, intre Muntii Oas, Gutai, Lapus si Tibles, la vest, sud-vest si sud, Muntii Rodnei la sud-est, Muntii maramures la est si nord-est care domina depresiunea prin mai multe abrupturi petrografice si granita cu Ucraina la nord.
Depresiunea Maramures ocupa 13% din suprafata judetului, este de origine complexa (tectonica, de baraj, vulcanica si de eroziune diferentiata), are un nivel colinar general, la 750-800 m, in care Iza, Mara si Viseu au taiat bazinete depresionare la nivelul unor terase (Viseu, Ruscova, Petrova, Rozavlea-Dragomiresti, Borsa) separate de defilee taiate in cristalin sau in conglomerate. In S, depresiunea Maramures este inchisa de masivele grupei vulcanice. Acestea domina regiunile limitrofe prin abrupturi petrografice de mai multe sute de metri. La baza lor s-au dezvoltat glacisuri intinse.


Fisiere in arhiva (1):

  • Depresiunea Maramures.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!