Depresiunea Colinara a Transilvaniei

Extras din referat Cum descarc?

Depresiunea coliniara a Transilvaniei 
Tara de dincolo de paduri?
Depresiunea Transilvaniei se remarca prin suprafata sa de circa 26.000 km2, ceea ce reprezinta 11% din suprafata totala a Romaniei. Este dispusa in centrul tarii, inaltimile ramurilor muntoase din jur accentuand caracterul depresionar al acestei unitati fizico-geografice. Incadrata aproape circular de catre Carpati, Depresiunea Coliniara a Transilvaniei a avut un rol de prim ordin in dezvoltarea elementelor naturii si in geneza si evolutia poporului roman.
Este marginita de cele trei ramuri carpatice, care isi iau numele dupa pozitia fata de aceasta zona depresionara: Carpatii Orientali (in est), Carpatii Meridionali (in sud) si Carpatii Occidentali (in vest). Spre nord-vest exista o legatura mai larga cu Dealurile de Vest si Campia de Vest pentru jugul intracarpatic.
Hipsometric, denivelarea dintre aceasta extinsa depresiune tectonica intracarpatica - cea mai mare depresiune din intregul lant carpatic dintre bazinul Vienei si Valea Timokului - si spatiul inconjurator variaza de la cateva sute de metri la peste 2000 de metri (raportul intre Valea Oltului, in Depresiunea Fagaras, si creasta inalta a Muntilor Fagaras).
Din punct de vedere geologic, a inceput sa functioneze ca o arie de sedimentare dupa tectogenezele de la sfarsitul Cretacicului (austrica, laramica). 
Structura geologica
Structura geologica prezinta doua unitati:
fundament de tip carpatic - este alcatuit din sisturi cristaline, urmate de formatiuni sedimentare prelaramice (din Permian, Liasic, Cretacic superior).
cuvertura sedimentara - a fost depusa in doua etape:
- Cretacicul superior - Miocen inferior: etapa de sedimentare cuprinsa intre fazele laramica si stirica. Se caracterizeaza prin alternanta de formatiuni continentale (aluviale, proluviale, coluviale) si marine si faciese variate in functie de miscarile eustatice (schimbari ale nivelului marii) si tectonice (ridicari sau coborari). Apare in NV depresiunii si cuprinde etapa paleogena si cea neogena.
- Badenian - Panonian: difera de etapa precedenta pentru ca apare doar faciesul marin.
- Badenian - a inceput cu faza stirica (vulcanism, miscari pe verticala). Este urmat de 
afundarea accentuata a depresiunii, apoi de o transgresiune generala. 
- Formatiunile 
reprezentative sunt:
- tuful de Dej: se prezinta pe grosimi de 10-500 m pe marginea depresiunii cu un caracter grosier, unde apare favorizeaza formarea reliefului structural cu cueste.
- formatiunea de Ocna Dejului este purtatoare de sare, si este raspandit pe toate laturile depresiunii in cute diapire (Ocna Dejului, Praid, Sovata)
- Sarmatian - este raspandit in toata depresiunea cu exceptia partii de NV. Este constituit din argile, nisipuri cu intercalatii de cinerite (tuful de Hadareni, tuful de Ghiris). Apare sub forma unor structuri anticlinale (Sarmasu, Zau de Campie)
- Panonian - este alcatuit doar din depozite fine: argile, nisipuri cu intercalatii de tufuri. Are un caracter mai fin in centru si mai grosier spre margine.
Relieful Depresiunii coliniare Transilvania
Are aspect general de platou fragmentat, de vai care o strabat de la E spre V. In centru sunt prezente siruri de dealuri iar la contactul cu muntii s-au format unitati depresionare si culoare. Ca urmare s-au diferentiat unitatea centrala si unitatea marginala a depresiunii Transilvaniei.
Tipurile de relief prezente: este specific relieful structural reprezentat prin cueste, domuri, bealii anticlinale. Cuestele au o anumita particularitate in Depresiunea Transilvaniei, sunt orientate spre munte.
Sunt specifice formele rezultate in urma proceselor de versanti: alunecari de teren, forme de eroziune, forme de ravenatie (ex. Rapa Rosie), relief fluviatil (terase, lunci).


Fisiere in arhiva (1):

  • Depresiunea Colinara a Transilvaniei.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!