Delta Dunarii

Extras din referat Cum descarc?

Delta Dunarii, cea mai tanara si dinamica unitate geografica din Romania, constituie, prin prisma metodologiei sitemice expresia interactiunii logice dintre componentele naturale ale fluxurilor de materie si energie (in principal climatice si hidrologoce)pe de o parte si interventia umana, sporind in intensitate si consecinte din ce in ce mai mult in ultimele decenii, pe de alta parte; este un spatiu geografic concret in care evolutia stadiala, dependenta de interferenta corelativa si intensitatea proceselor genetice, se reflecta concludent in configuratia ei actuala.
Delta Dunarii este considerata in spirit ecologic, in special de catre biologi, drept un biom; un spatiu geografic, un sistem complex deschis, aflat deci intr-un permanent schimb de energie si materie cu exteriorul. Acest lucru nu se poate realiza fara o abordare sistemica, avand la baza teoria generala a sistemului.
Metoda sistemica faciliteaza descifrarea legitatilor fiecarui nivel de organizare, explicand in acelasi timp si caracteristicile unui anumit nivel prin legile nivelului superior.Sistemul deschis se caracterizeaza printr-un echilibru dinamic, in care au loc schimbari permanente cu exteriorul (intrari si iesiri).
Delta Dunarii ca sistem natural deschis
Conform teoriei generale a sistemelor ,,un sistem este un set de obiecte impreuna cu relatiile dintre acestea sau dintre proprietatile lor".Orice spatiu geografic poate constitui un sistem sau un conglomerat de sisteme, in functie de nivelul de  organizare de pe care il privim. Modelul conceptual simplu al acestui sistem deschis poate fi exprimat prin componente si relatii. In starea sa actuala, spatiul geografic al Deltei Dunarii poate fi considerat si este un sistem natural(prin geneza), deschis si complex, in care subsistemele antropice si-au manifestat impactul din ce in ce mai puternic. Sistemul deltaic poate fi privit ca centralizat, el gravitand in jurul subsistemului hidrologic, mai exact al circulatiei apei, acesta avand rolul esential in existenta, evolutia si diferentierea spatiala a tuturor proceselor interioare.
Facand abstractie de prezenta si interventia omului, sistemul deltaic natural primeste doua fluxuri importante de materie si energie, astfel conturandu-se limitele acesteia.
Reteaua de transport
Daca principalul flux energetic (input) il constituie radiatia solara, fluxul de materie primit apartine debitului Dunarii si precipitatiilor. In urma prelucrarii acestor fluxuri prin procesele specifice subsistemelor componente spatiului deltaic, fluxul de materie si energie iesit din acesta (output), consta in productia biologica a deltei, debitele lichide si solide scurse in mare si cantitatea de apa pierduta prin evaporatie.
Acest mecanism (intrare-prelucrare-iesire) poate fi privit si analizat ca un bilant, cu acumulari si pierderi sesizate pe secvente scurte de timp, materializate in variatia evolutiva a diverselor sectoare deltaice.
Activitatea si interventia directa a omului, nu totdeauna constienta, in evolutia spatiului deltaic, a produs perturbari esentiale, chiar dramatice, in ultimele decenii.
Ca urmare, Delta Dunarii a capatat valentele unui sistem natural puternic antropizat in ultimele compartimente. Legitatile evolutiei naturale sunt, in multe locuri, in totala contradictie cu cerintele socio-economice impuse de om si ca urmare consecintele imprevizibile sunt total nefavorabile evolutie acestui sistem.
Reteaua de transport 
In ceea ce priveste fluxul actual  al aporturilor energetice si de materie doar radiatia solara si precipitatiile receptionate de spatiul deltaic mai pot fi considerate ca avand regim natural. O componenta aparte a aportului de materie  si energie este generata exclusiv de interventia omului. Aceasta  decurge din cerintele economico-sociale reglementate prin sistemele juridice, tehnice si economice de utilizare a resurselor naurale regenerabile. Practic, fluxul de materie si energie antropica se constituie din investitiile necesare executarii amenajarilor si intretinerii acestora cat si din energia creatoare, decizionala in protejarea acestora. 
Debitelor scurse in mare cantitatilor de apa si energie calorica pierdute prin evaporatie, productia realizata include atat componenta naturala (biomasa, rata aluvionarii, etc.) cat si productia si eficienta activitatii economice din agricultura , piscicultura, transporturi etc.Tot din categoria output-ului se considera  ca fac parte si pierderile cauzate de nerealizarea cerintelor naturale si antropice.
Se poate constata usor ca daca in cazul sistemului deltaic natural, circulatia apei joaca rolul esential, in sistemul antropizat interventia omului tinde sa devina factorul determinant; din pacate, necunoasterea, uneori, sau ignorarea alteori, a legitatilor subsistemelor naturale sub presiunea unor cerinte economice de moment,


Fisiere in arhiva (1):

  • Delta Dunarii.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

- BRATESCU C.(1921)- CONTRIBUTII LA STUDIUL DELTEI DUNARENE;
- GASTESCU P.,DRIGA B.(1981)- EVOLUTIA TARMULUI MARII NEGRE INTRE BRATELE CHILIA SI SFANTUL GHEORGHE;
- SISTEMUL CIRCULATIEI APEI IN DELTA DUNARII (1994)-DRIGA BASARAB


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!