Delta Dunarii

Extras din referat Cum descarc?

1 Descrierea fizico-geografica
o Coordonate geografice: 45?24'30" latitudine nordica si 28?10'50"
longitudine estica la Cotul Pisicii, 45?9' 30" latitudine nordica si 29?42' 45"
longitudine estica la est de localitatea Sulina; 44?20'40" latitudine nordica si
28?41'30" longitudine estica la Capul Midia; 45?27' latitudine nordica si
29?19'20" longitudine estica la Chilia Veche.
o Suprafata Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii: 5 800 km2, din care:
3.510km2 delta propriu-zisa - sectorul romanesc, 1.145 km2 Complexul
lacustru Razim - Sinoie, 1.030 km2 apele marine pana la izobata de -20 m,
13 km2 albia Dunarii intre Cotul Pisicii si Isaccea (pe teritoriul Romaniei) si
102 km2 lunca inundabila a Dunarii intre Isaccea si Tulcea.
Pozitia geografica, la nivel planetar si continental prezinta o importanta aparte, din aceasta
decurgand o serie de caracteristici, proprii atat unitatii deltaice, cat si bazinului hidrografic al carei rezultat este, in principal.
Prima coordonata geografica a Deltei Dunarii este situarea in emisfera nordica, la intersectia paralelei de 450 N (deci la jumatatea distantei dintre Ecuator si Polul Nord) cu meridianul de 290 E, aproximativ intre delta propriu-zisa si Complexul lacustru Razim - Sinoie, pe Dealurile Tulcei.
O caracteristica importanta este si aceea ca Dunarea, pe cei 2.860 km lungime si 817.000 km2 bazin hidrografic, are o desfasurare latitudinala, de la influente usor oceanice, in vest, la cele continentale, ambele facand parte din climatul temperat. Aceasta pozitie a Dunarii, cu drenarea prin afluentii sai, a doua formatiuni muntoase - cele mai importante in Europa - Alpii si Carpatii, are influente uneori pana la determinare, a regimului hidrologic in zona de varsare, adica asupra deltei.
Daca la aceasta caracteristica a bazinului Dunarii luam in considerare Marea Neagra in care se varsa, cu trasaturile specifice - morfobatimetrice (platforma continentala extinsa) si dinamica apei (maree, seise, curenti, valuri), vom descifra mai usor procesele de consolidare si evolutie, in timp, a teritoriului deltaic.
Daca ne-am referit la cele cateva caracteristici care decurg din pozitia geografica a Deltei Dunarii propriu-zise, aceasta nu acopera in intregime perimetrul si suprafata Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii asa cum sunt prevazute in Legea nr. 82/1993.
In limitele acestei rezervatii, pe langa delta ca atare, se mai includ: Complexul lacustru Razim - Sinoie axat pe fostul golf marin, numit in antichitate Halmyris, apele marine costiere pana la izobata de 20 m, lunca inundabila, neamenajata, dintre Isaccea si Tulcea, in amonte de varful deltei si acvatoriul Dunarii (albia minora), partea romaneasca pana la Cotul Pisicii, in apropiere de Galati.
Limite si dimensiuni. 
In stabilirea limitelor si, evident, a dimensiunilor Deltei Dunarii se
pune o problema care deriva din insasi geneza acestei unitati geografice si din configuratia
morfologica a tarmului de nord-vest al Marii Negre. Din analiza atenta a acestui sector de tarm marin, remarcam ca intre Constanta si limanul Nistrului se individualizeaza doua vechi golfuri si anume: golful Halmyris cunoscut sub aceasta denumire in antichitate si ocupat astazi de vastul
Complex lagunar Razim - Sinoie (1.145 km2 din care este ocupat efectiv cu suprafete lacustre in proportie de 85 % - 863 km2) situat intre Capul Midia, in sud, si Dealurile Tulcei, in nord; golful limanul Dunarii, delimitat, la sud, de aceleasi dealuri ale Tulcei si in nord de Campia Bugeacului, din care a fost detasat, prin eroziune, Campul Chiliei.
Limita nordica a golfului Dunarii, data de Campia Bugeacului, este fragmentata de
depresiunile lacustre ale limanelor basarabene - Ialpug, Catlabuh, Chitai, Sasic si a lagunelor Sagani si Alibei. In mod normal, in limitele golfului Dunarii nu sunt incluse si lacurile din sudul Basarabiei (Ucraina) amintite, deoarece ele patrund mult in spatiul Campiei Bugeacului.
2. Unitatile Deltei Dunarii
Rezervatia Biosferei Delta Dunarii are o suprafata totala de 580 000 ha (5800 km2), din care ariile luate in studiu sunt: Delta Dunarii propriu-zisa de pe teritoriul Romaniei are 2491 km2 si avandelta (complexul lacustru Somova-Parches) 107 km2).
Unitatile Deltei Dunarii propriu-zise (intre bratele Dunarii sunt: delta fluviala (complexele lacustre Sontea-Furtuna, Gorgova-Uzlina, Matita-Merhei) si delta fluvio-maritima (complexul lacustru Rosu-Puiu).
Avandelta (zona predeltaica) este formata din complexul lacustru Somova-Parches.
3. CONFIGURATIA MORFO-HIDROGRAFICA
Elementele morfometrice ale Deltei Dunarii - fara Complexul Razim-Sinoie si lunca Dunarii dintre Isaccea si Tulcea


Fisiere in arhiva (1):

  • Delta Dunarii.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!