Delta Dunării

Extras din referat

Jean Dorst spunea: Foloasele aduse de pasari sunt inestimabile. Daca aripatele ar dispare prin absurd, s-ar instaura domnia feroce a insectelor. A nu proteja aceasta bogatie a naturii este cea mai condamnabila fapta indreptata impotriva naturii si, in primul rand, al omului. Impotriva Deltei Dunarii si interesul fata de acest veritabil refugiu avifaunistic european si asiatic depasesc cu mult granitele unei tari si, ca parte din patrimoniul umanitatii, ea va trebui sa dainuie cat timp va dainui omenirea.
S-a spus adesea ca Delta Dunarii este asezata la o rascruce a drumurilor de migratie a pasarilor.
Situata la hotarul dintre tinuturi cu conditii climaterice mult diferite, formata din pamantul smuls de pe aproape intreg trupul Europei, Delta Dunarii, cea mai tanara formatiune geologica a Romaniei, a devenit locul coexistentei pasarilor cu cele mai variate origini geografice, alcatuind paradisul unei lumi de vietuitoare, ce stapanesc vazduhul si intinderea apelor, minunata lume a pasarilor.
O delta lipsita de fapturi inaripate ar fi o pustietate fara nici un fel de atractie. Dunarea e al doilea rau ca lungime din Europa. Izvoraste din Muntii Padurea Neagra in Germania si inainte de a ajunge la Tulcea (Romania) fluviul se desparte in trei brate: Chilia, Sulina si Sf. Gheorghe, care se varsa, apoi, toate in Marea Neagra. E cea mai importanta delta din Europa (5050 km2, dintre care 4340 sunt pe teritoriul Romaniei). Delta Dunarii este cea mai mare rezervatie de tinuturi umede din Europa. Ea acopera o suprafata de 2. 681 km2. Delta Dunarii este tinutul cel mai tanar al Europei - in fiecare an i se adauga prin aluviuni mai mult de 43, 7 m2. Pe masura ce se apropie de zona Deltei, Dunarea se divide in trei brate. Bratul cel mai nordic formeaza granita cu Ucraina, bratul mijlociu duce in febrilul port Sulina, iar bratul cel mai sudic isi croieste drum lin catre Portul Sfantul Gheorghe.
Un tinut exotic cu peste 1200 de specii de copaci si plante, cu cea mai bogata fauna ornitologica de pe continent (mai mult de 300 de specii, printre care colonii unice de pelicani) si ihtiologica (reprezentata de cam 100 de specii, dintre care heringul de Dunare si sturionii, de la care se obtine pretiosul caviar). Mai mult de 80% din suprafata Deltei o reprezinta apa.
Delta este un loc de popas natural pentru pasarile migratoare. Pelicanul obisnuit este pasarea cea mai reprezentativa pentru aceasta zona, el fiind rasfatatul acestui paradis al pasarilor.
In 1990 UNESCO a inclus Delta Dunarii, cea mai noua forma de relief din Romania, ferita de progresul industrializarii, printre rezervatiile biosferei.
Tulcea este principalul oras al Deltei Dunarii. Ridicat pe sapte coline si purtand amprenta stilului oriental turcesc, acest fost oras comercial a devenit in prezent un important port riveran si maritim, precum si cel mai important centru al industriei de pescuit din Romania. Muzeul Deltei Dunarii din Tulcea ofera sansa initierii in flora si ...


Fisiere in arhiva (1):

  • Delta Dunarii - Varianta 5
    • Referat.doc

Imagini din acest referat

Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!