Cutremurele De Pamant

Extras din referat Cum descarc?

Suprafata globului este divizata in placi tectonice. Acestea se misca unele in raport cu altele. Cutremurele sunt determinate de frecarea care ia nastere intre aceste placi in miscare.
subductie O placa, cel mai adesea placa oceanica se scufunda sub o alta; (Cercul de foc al Pacificului) alunecare Doua placi adiacente aluneca orizontal in lungul unei falii; (falia San-Andreas in California) Frictiunile intre aceste placi dau nastere unor tensiuni enorme in roca. Aceste tensiuni se acumuleaza pana cand placile aluneca brutal una peste alta. Astfel apar cutremurele de pamant. Un cutremur e reprezentat de miscari de suprafata, insotite de un zgomot surd. Deasupra epicentrului se produc doar vibratii verticale ale solului. Pe masura indepartarii de epicentru, efectul predominant devine cel orizontal.
In zonele predispuse la cutremure de pamant, perioadele lungi de calm nasc temeri legate de potentiala aparitie a unui cutremur foarte puternic. Conform anumitor surse, in 1976, in China, in provincia Tangshan un cutremur a determinat moartea a 800 000 de oameni. La declansarea in adancime a unui eveniment seismic, miscarea pamantului provoaca aparitia unei unde sferice de volum, cu doua componente: 1. unda p - este o unda longitudinala, de compresie - determina miscarea particulelor solului paralel cu directia de propagare - deplasarea acestei unde este similara cu cea a unei rame (compresie-dilatare) in directia de mers - are viteza de 7, 8 km/s (pentru structura geologica Vrancea) - amplitudinea acestei unde este direct proportionala cu magnitudinea (energia cutremurului) - este perceputa la suprafata de catre oameni ca pe o saltare, un mic soc in plan vertical - nu este periculoasa pentru structuri (cladiri) deoarece contine (transporta) aproximativ 20% din energia totala a cutremurului 2. unda s - este o unda transversala, de forfecare - determina miscarea particulelor solului perpendicular (transversal) fata de directia de propagare - deplasarea acestei unde este similara cu inaintarea unui sarpe (miscari ondulatorii stanga-dreapta fata de directia de inaintare) - are viteza de 4, 6 km/s (pentru structura geologica Vrancea) - ajunge, din acest motiv, la suprafata solului intotdeauna dupa unda p - este resimtita la suprafata sub forma unei miscari de forfecare, de balans in plan orizontal - este periculoasa, deoarece transporta aproximativ 80% din energia totala a cutremurului - determina distrugeri proportionale cu magnitudinea cutremurului si cu durata de oscilatie - cladirile cad datorita intrarii in rezonanta a frecventei proprii de oscilatie a structurii cladirii cu frecventa undei incidente, in acest caz efectul distructiv fiind puternic amplificat.
Sistemul de avertizare seismica timpurie (in timp real) pentru municipiul Bucuresti in cazul producerii unui cutermur major in zona Vrancea - pe scurt SAS Sistemul de avertizare seismica realizat pentru Bucuresti se bazeaza pe cateva particularitati deosebite ale ...


Fisiere in arhiva (1):

  • Cutremurele De Pamant - Varianta 1
    • Referat.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!