Cutremurele

Extras din referat Cum descarc?

Cutermurele apar atunci cand scoarta Pamantului se misca brusc de-a lungul unei placi tectonice.Roca aflata sub un "stres" foarte mare elibereaza energie sub forma valurilor seismice.Cu toate acestea majoritatea cutremurelor sunt atat de slabe incat nu sunt resimtite de oameni.Unele cutremure produc vibratii asemanatoare celor produse de auto-camioanele de mare tonaj.Vibratiile cutremurelor mari pot fi distrugatoare,avand capacitatea de a pune la pamant un oras intreg in cateva secunde.
Istoria Studiului Cutremurelor
Inca din antichitate,oamenii care locuiau in zone cu activitate seismica puternica au fost preocupati de cutremure.Unii filozofi greci atrbuiau cutremurele unor asa-zise vanturi subterane;altii spuneau ca sursa cutremurelor sunt focurile din adancul Pamantului.In jurul anului 130 D.C. chinezul Zhang Heng a dedus ca in urma 
cutremurelor se produc niste "valuri".El a construit un complex vas de bronz cu care masura aceste valuri prin miscarea sensibila a 8 bile in gurile unor dragoni asezati de-a lungul circumferintei vasului. Un val seismic ar fi determinat caderea uneia sau a mai multor bile.
La inceputul secolului 20,seismologul rus Printul Boris Golitzyn a inventat seismograful modern. Aparatul lui folosea un pendul magnetic suspendat intre polii unui electromagnet si a introdus era moderna a studiului cutremurelor.
Tipuri si locatii ale cutremurelor
Oamenii de stiinta cunosc trei tipuri generale de cutremure:tectonice,vulcanice si artificiale.Cutremurele tectonice sunt de departe cele mai devastatoare si acest tip de cutremure pun dificultati oamenilor de stiinta in prezicerea lor.
Conform teoriei placilor tectonice,cauza principala a cutremurelor tectonice il reprezinta stresul scoartei terestre,cauzat de miscarile a aprozimativ 12 placi tectonice de dimensiuni diferite.Majoritatea cutremurelor tectonice apar la marginea acestor placi,in zone unde o placa "aluneca" sub cealalta.
Cutremurele rezultate in urma subductiilor reprezinta jumatate din numarul celor mai devastatoare cutremure si  3/4  din energia seismica a Pamantului.Acestea sunt concentrate de-a lungul Inelului de Foc,o zona abrupta lunga de 38,600 km,care coincide cu limita Oceanului Pacific.La asemenea cutremure ruptura scoartei se produce la adancimi de pana 645 km.
Cutremurele tectonice din afara zonei Inelului de Foc se produc intr-o varietate de conditii geologice. Crestele din oceane sunt locul a numeroase evenimente de intensitate medie care au loc la adancimi destul de mari.De aceea aceste cutremure sunt resimtite foarte rar de oameni.Acest tip de cutremure reprezinta 5% din activitatea seismica a Pamantului,dar instrumentele statiilor seismice le inregistreaza in fiecare zi.
Cutremurele tectonice apar si in zone care se intind de la Marea Mediterana si cea Caspica pana la Muntii Himalaya sfarsindu-se in Golful Bengal.In aceasta zona se elibereaza 15% din energia seismica a Pamantului.Cutremurele se produc la adancimi medii ai au devastat zone din Portugalia,Algeria,Maroc, Italia,Grecia,Turcia si in alte tari din Peninsula Balcanica.


Fisiere in arhiva (1):

  • Cutremurele.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!