Curiozitati geografice

Extras din referat Cum descarc?

In timpul refluxului apa nu dispare, ci se deplaseaza de pe o parte pe alta a suprafetei terestre. Acest fapt se intampla deoarece apa oceanelor este atrasa de Gravitatia Lunii.
Gravitatia este forta care face ca obictele sa cada pe sol cand sunt aruncate in sus gravitatia Pamantului atrage obictele. In acelasi mod gravitatia Lunii atrage apele oceanice spre ea. Apele oceanice orientate spre Luna se umfla in directia acesteia. O umflare similara a apelor are loc pe cealalta parte a Pamantului. Pe tarm, in zona umflarii apelor, apare fluxul. Intre aceste zone, apa are un nivel mai scazut, constituind un reflux.
La fiecare 24 de ore, pe suprafata Pamantului se succed doua umflari si doua retrageri deci doua fluxuri si doua refluxuri.
Datorita sarii! Sarurile din mare au fost spalate din solul si rocile Pamantului de catre apa de ploaie si transportate de parauri, rauri si mare.
Procentul de saruri dizolvate in apa mari variaza usor de la un ocean la altul, dar este cuprins intre 33 si 38 la mie. O cantitate mare (85 %) din aceste saruri sunt reprezentate de sare (clorura de sodiu) , de tipul celei folosite in alimentatie. Celelalte 15 la suta sunt alte saruri si elemente, printre care chiar si aur, dar in cantitati extrem de mici.
Pentru a demonstra salinitatea marii, se fierbe un litru de apa marina pana la evaporare completa. In vas va ramane aproximativ 33 de grame de sare solida.
Clorura de sodiu e importanta in hrana. Alte saruri sunt minerale din mare, cum ar fi cele ale fosforului si azotului care sunt cruciale pentru pesti care traiesc in mare.
O pestera se formeaza prin eroziunea rocii si generarea unui spatiu gol larg. Pesterile de pe continente apar prin actiunea chimica a apei de ploaie. Pesterile marine sunt frecvente in locuri unde valurile se sparg de coaste, in special daca ele sunt alcatuite din roci de diferite duritati. Valurile sunt foarte puternice si presiunea lor poate misca rocile. Acest lucru este frecvent cand valurile transporta nisip si pietris. Ca urmare, partile moi ale stancilor sunt spalate mai rapid decat cele dure si apar pesterile. Pesterile terestre se pot forma in diferite roci, dar apar in general in calcare. Dioxidul de carbon din atmosfera se dizolva in apa de ploaie, care devine un acid slab. Cand ploaia cade pe calcar, dizolva roca. Apa patrunde in subteran prin crapaturile rocile si genereaza in mii de ani o pestera.
Ce sunt luminile nordice? Luminile nordice sunt lumini multicolore in miscare, observabile pe cerul noptii in regiunile nordice ale globului. Lumini sudice similare se vad in Antartica. Luminile sunt cauzate indirect de Soare. Atmosfera externa Soarelui genereaza vantul solar, care poarta particule cu incarcatura enegica mare.
Ocazional, flacarile solare parasesc astrul, determinand intensitatea vantului si eliberand mai multe particule.
Particulele sunt atrase de magnetismul terestru si se deplaseaza spre acesta. Magnetismul este mai ...


Fisiere in arhiva (1):

  • Curiozitati geografice.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!