Cultura Romaniei

Extras din referat Cum descarc?

Pamantul romanesc-strabatut de paralela de ?45?^0de si meridianul de ?25?^0 se incadreaza la limitele estice si sudice ale Europei Centrale,armonia si simetria sa sunt cu totul remarcabile.In centru se afla Podisul Transilvaniei cu inaltimea de vreo 500m,inconjurat de Muntii Carpati,precum o cetate e inconjurata de ziduri ( N. Balcescu),Carpatii trec,pe alocuri de 2000 m.In exterior inaltimile scad treptat,printr-o zona colinara,pierzandu-se spre campia Dunarii,spre sesurile Tisei si Nistrului.Acest teritoriu locuit in principal de romani ,cuprinzand enclave de alte neamuri masoara vreo 300 000 km patrati,cam cat Italia sau ceva mai mult decat jumatatea Frantei.Statul roman actual are 237 500 km2,dar Romanaia Mare din perioada interbelica,suprapunand mai fidel pamantul romanesc insuma aproape 295 000 km2.
Podisul Transilvaniei este o zona colinara ,framgentata de ape,favorabila agriculturii,pomiculturii si cresterii animalelor. In subsol se afla mari reserve de sare,o bogatie recunoscuta exploatata si chiar exportata incepand cu timpurile preistorice.teritorul e lipsit in general de paduri.Exista lacuri,multe artificiale.Partea sudica intre Mures si Olt ofera conditii bune viticulturii. 
Un lant de depresiuni marginale face treccerea spre munti.Aceste depresiuni ca si Podisul Transilvaniei au fost locuite inca din cele mai vechi timpuri.Depresiune Alba Iulia-Turda a oferit in epoca romana conditiile pentru aparitia a doua mari orase-Apulum si Potaissa.In unele depresiuni marginale(Odorhei,Homoroade,Sibiu) au fost colonizati in secolele XI si XII,secuii si sasii. 
Carpatii sunt contemporani cu Alpii,dar mult mai putin inalti(doar cateva varfuri din Carpatii Meridionali,depaseste 2500m). Trecatorile prin munti au asigurat din totdeauna legaturile dintre marile regiuni istorice.Putine sunt chiar pe la baza muntelui:pe Valea Oltului se trece usor din Transilvania in Oletenia si Muntenia,prima ,,sosea" pe aici fiind construita de romani.Alte trecatori sunt pe la 1000m(Predeal)sau chiar mai inalte(Prislop in Carpatii Orienttali la peste 1 400m).In general drumurile mai grele erau intre Moldova si Transilvania si Maramures cu pasurile inalte.
Daca numarul de trecatori,de vale sau de culme s-a dovedit a fi sufficient pentru circulatia oamenilor din toate timpurile ,forma curioasa a carpatilor nu poate fi trecuta cu vederea ,nici urmarile sale geopolitice.Capratii nu marginesc o regiunie anume si nici nu despart bazinele unor fluvii(raurile izolate de pe orice latura a lor ajung toate in Dunare).Provinciile romanesti situate in afara Carpatilor sunt cu atat mai deschise si mai penetrabile dinspre zonele vecine cu cat se departeaza de munti.Numai Transilvania intorica este inconjurata de munti (si in masura in care aceste erau impaduriti ea era cu adevrata ,,tara de dincolo de paduri".Deci numai in Transilvania o mare depresiune georafica cu adapostul ei natural e dublata de un adapost ori bazin istoric delimitat printr-un lant muntos.La scara intregului teritoriu romanesc asezarea Carpatilor nu face decat sa-l taie;muntele care ar trebui sa desparta pe romani de alte neamuri ca o granita natural nu face decat traversarea regiunii locuite de acelas popor cu o cultura unitara ,diferentierile marcate de lantul muntos fiind minime.TotusI dispunerea muntilor nu a fost fara urmari inseminate in istoria politica si statala a romanilor in Evul Mediu;chiar in antichitate vedem un anumit rol al Carpatilor in repartizarea teritoriilor diferitelor provincii dacice ale imperilur roman.
Numeroasele depresiuni intra-si subacarpatice au un relief deluros si sunt adapositite climatic In acelas timp ele constituie teritorii usor de aparat ceea ce explica importanta lor ,mai cu seama in Evul Mediu(Maramures,Toplita,Ciuc,CampulunG Moldovenesc,Dornele,Vrancea,Tara Barsei,Tara Fargarasului,Lovistea,Hateg,Beius,etc). 
Spatiul locuit al carpatilor se extinde pe suprafetele plane,de eroziune care permit asezari permanente si culture agricole pana pe la 1 200m.Amintirea unor stravechi locuri pentru targuri anuale care aduna populatii de pe ambele versante ale Carpatilor se pastreaza pana astrazi.Unele targuri se tineau la inaltim si mai mari.Intalnirea anuala de la ,,targul de fete" de pe Muntele Gaina se percepe la 1 700m.Asezarile in zonele inalte sunt de vechi traditie: spune Florus(dacii sunt agatati de munti),iar capital lor Sarmizegetusa este la 1000 m altitudine. 
Muntii Carpati mai inseamna bogatia padurilor mai ales in Carpatii Orientali, existent unor minerale cum ar fi aurul, argintul, fierul (Mai ales in Carpatii Occidentali) si a pasunilor alpine care au permis un pastorit deosebit de intens. Exploatarea minereurilor dateaza din preistorie, cu o deosebita vigoare apoi in epoca romana. 
Dealurile subcarpatice inconjoara Carpatii Orientali si Meridionali, prezentand inaltimi care nu depasesc 500-600 m. Resursele economice se constituie aici in paduri si zonele cerealiere, pomicultura, viticulture, cresterea animalelor; subsoluriele contin sare, petrol, carbune. Toate acestea explica intensitatea locuirii, iar primele mari centre medieval ( Suceava, Campulung, Curtea de Arges) au aparut in aceeasi zona. De la sfarsitul secolului al XIX-lea, exploatarea petrolului a produs un mare salt demographic. Populatia Campinei, de exemplu, creste in 12 ani cu 150%.


Fisiere in arhiva (1):

  • Cultura Romaniei.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!