Cultura in Australia

Extras din referat Cum descarc?

Elementele culturii australiene
Cultura din Australia este in esenta o cultura occidentala influentata de geografia unica a continentului australian, de patrunderea diversilor bastinasi si a popoarelor ce colonizau insulele dinspre Stramtoarea Torres, de colonizarea britanica, care a inceput in 1788, si de diferitele valuri de popoare migratoare multi-etnice care au patrus mai apoi.
Predominanta limbii engleze, existenta unui sistem democratic bazat pe modelul Guvernului britanic si pe tradisiile federaliste si constitutionaliste americane, dominanta crestinismului si popularitatea sporturilor, precum cricket-ul si rugby-ul, evidentiaza existenta unui patrimoniu anglo-celtic.
In ciuda celor doua secole de colonizare britanica, cultura australiana s-a dezvoltat in mod semnificativ, formand o cultura distincta. Se presupune ca aborigienii au ajuns pe teritoriul australiei inca de acum 60.000 de ani si dovezile de arta si cultura aborigiana dateaza de cel putin 30.000 de ani. Odata cu primii detinuti ajunsi la Sydney in 1788 , mai multe state si teritorii au patruns in calitate de colonii penale.
Povestirile cu haiduci, precum haiducul Ned kelly, au dainuit atat in domeniul muzicii, cit si in domeniul cinematografiei si al literaturii. Goana dupa aur din anii 1850 din Australia a adus nu numai belsug, dar si noi tensiuni sociale, inclusiv revolta minerilor din Eureka Stockade. Coloniile stabilite aici alegeau parlamentele si drepturile muncitorilor si ale femeilor inaintea majoritatii Occidentului.
Confederatia din 1901 a evidentiat un sentiment mai puternic de identitate nationala, care s-a dezolvatat in cea de-a doua jumatate a secolului al XIX-lea, asa cum se poate observa si in lucrarile pictorilor scolii Heidelberg, si in operele scriitorilor, cum ar fi Banjo Paterson, Henry Lawson sau Dorothea Mackellar.
Cele doua razboaie mondiale au alterat profund sentimentul identitatii nationale australiene, Primul Razboi Mondial introducand legendara ANZAC (Australian and New Zealand Army Corps), iar in cel de-al Doilea Razboi Mondial, Marea Brtanie a comportat o reorientare catre Statele Unite ca fiind cel mai important aliat. Dupa cel de-al doilea razboi, aproximativ 6,5 milioane de emigransi din 200 de tari au adus o imensa diversitate, iar australienii au devenit din ce in ce mai constiensi de apropierea lor de Asia.
Egalitarismul, informalitatea si lipsa simtului umorului au fost teme dezbatute de temele culturale, exemplificate prin lucrari de CJ Dennis, Barry Humphries si Paul Hogan.
Fascinatia legata de Outback-ul (zona vasta, indepartata si arida a Australiei) a persistat in arta si cultura australiana, iar agricultura a fost un sector economic important, in ciuda faptului ca natiunea se urbaniza masiv in secolul XX.
Doua treimi din populatie locuiesc in orasele mari, de-a lungul coastei, orase care au atras un numar mare de imigranti, si uneori au asimilat aspectele legate de culturile lor in sistemul cultural australian.
Orasele mari gazduiesc institutii culturale de renume international, precum Opera din Sydney si Galeria Nationala de arta Victoria.
Australia a contribuit cu multi interpreti muzicali si actori pe plan international, de la formatia AC/DC, la soprana Joan Sutherland, si actori hollywoodieni precum Geoffrey Rush si Nicole Kidman.
Australienii se mai mandresc si cu o larga varietate de sporturi, printre care fotbalul australian si exoticul surf-ing.


Fisiere in arhiva (1):

  • Cultura in Australia.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!