Croatia

Extras din referat Cum descarc?

Republica Croatia este un stat din Europa, situat in nord-vestul Peninsulei Balcanice, pe tarmul Marii Adriatice, iar capitala si cel mai mare oras al tarii este Zagreb.
Forma tarii seamana cu capul unui aligator imens orientat spre est, cu falcile larg deschise. In gura cascata se afla vecina Bosnia si Hertegovina . Barbia sa lunga se sprijina pe coasta Marii Adriatice - o extensie ingusta a Marii Mediterane care separa Croatia de Italia , vecina sa din vest. Varful capului sau se loveste de vecinii sai din nord, Slovenia si Ungaria, iar in cele din urma, varful botului sau se arunca in nordul Serbiei.
In ceea ce priveste mediul sau natural , Croatia este visul unui turist devenit realitate. Tara are multe asemanari cu California . Ambele au un climat mediteranean foarte bland si placut . Amandoua coaste sunt lungi care se claseaza printre cele mai pitoresti din lume. 
Relieful Croatiei
Desi suprafata terestra a Croatiei nu este mare, are un relief extrem de variat, deoarece se invecineaza cu mai multe forme mari de relief european. Exista trei tipuri principale de relief in Croatia: Pannonianul de jos, Dinarul muntos si Adriatica de coasta.
Campiile joase ocupa cea mai mare suprafata, cu 53% din teritoriu sub 200 m, in timp ce 26% din tara este deluroasa, cu varfuri intre 200 si 500 m, iar 21% se afla la peste 500 m deasupra nivelului marii. Zonele cele mai joase se afla in regiunea de nord-est, care face parte din Campia Panonica, unde campiile aluvionare din Sava, Drava si Dunare alterneaza cu campiile din Barania si Sriem.
De-a lungul marginii Campiei Panonice se afla zona peri-panonica deluroasa cu o proportie mare de munte, uneori depasind 1.000 m inaltime . Trecerea catre regiunea montana este formata din dealurile si platourile de calcar din Pokuplie si Kordun. Regiunea muntoasa propriu-zisa include Gorski Kotar si Lika, cu o parte din muntii Dinarici, practic situata la nord-vest, cu cei mai inalti munti de-a lungul marginilor (Mala si Velika Kapela, Pliesevita, Velebit si Dinara). 
Aproximativ jumatate din teritoriul Croatiei este pamant carstic. Face parte dintr-o regiune mai larga compusa din acelasi material - cunoscut sub numele de carst dinaric, numit dupa un munte croat - care continua in Slovenia in nord-vest si Bosnia si Hertegovina si Muntenegru in est si sud-est. Terenurile carstice se caracterizeaza prin circulatia predominant subterana a apei prin roca carbonata poroasa (calcar, dolomit). Pe masura ce apa dizolva carbonatul de calciu, creeaza formatiuni de suprafata caracteristice (doline, fante, vai, campuri) si formatiuni subterane (prapastii, pesteri, grote). Au fost descoperite aproximativ 50 de pesteri mai adanci de 250 de metri. Lukina Jama din Parcul National Nord Velebit, se numara printre cele mai adanci 20 de pesteri din lume (explorate la o adancime de 1.431 m).
Coasta Adriatica
Coasta Croatiei este considerata de multi oameni drept una dintre cele mai frumoase tarmuri din lume. Se intinde pe toata lungimea frontierei vestice sau adriatice a tarii. Potrivit celor mai multe surse, coasta Croatiei se intinde pe mai mult de 1.770 de kilometri de-a lungul Adriaticii
Multe insule - aproximativ 1.185 dintre ele - sunt imprastiate pe apele de pe coasta Adriaticii Croatiei. Saizeci si sase dintre insule sunt locuite; altele includ insulite, roci si recife de diferite dimensiuni care se ridica deasupra nivelului marii. Cele mai mari insule sunt Krk si Cres. Ambele sunt situate in nord, in Golful Kvarner. Insula Cres este cunoscuta pentru o caracteristica fizica destul de unica - pe insula exista un lac de apa dulce. Jubuka, o insula situata la aproape 60 de mile de coasta de sud a Croatiei, este vulcanica. De la distanta, apare la orizont ca o piramida neagra, cu pantele care se arunca aproape vertical in mare.


Fisiere in arhiva (1):

  • Croatia.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!