Creșterea numărului populației în perioada modernă

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

1). Demografie-Generalitati.
2).Teoriile cu privire la cresterea numarului populatiei.
3).Evolutia Populatiei.
4). Repartitia geografica a populatiei.
5). Cresterea numarului populatiei in diferite tari (SUA,Norvegia,Romania s.a)
6).Concluzii
7).Bibliografii.

Extras din referat:

Stiinta care se ocupa cu studiul populatiei din punct de vedere al numarului, structurii si a dezvoltarii se numeste "Demografie" (din greaca "demos-popor ).Ea se imparte in demografie formala,care se ocupa cu manipularea statistica a datelor demografice(nasterile,decesele, si migratia),laolalta cu tehnicile analitice de a masura aceste evinimente si o gama mai larga de studii ale populatiei(natalitatea,mortalitatea,migratia).Schimbarile in acesti factori,au un puternic impact social,economic,politic si cultural.

La sfarsitul secolului al XVII-lea,exista o stiinta numita aritmetica,ce sta la baza statisticii.Studiile cantitative erau totusi inhibate de absenta datelor. Informatia despre nasteri si decese nu putea fi obtinuta decat de la cler sau de la autoritatile civice,iar lipsa recensemintelor pe scara larga facea ca cele mai multe tentative de analiza sa se bazeze pe intuitie si nu pe date.

Itemeiatorul demografiei moderne este considerat Thomas Robert Malthus.El sustinea ideea ca populatia creste printr-o ratie geometrica iar stocul de hrana dupa o ratie aritmetica,astfel incat populatia v-a depasi intotdeauna resursele de hrana.Aceste idei pot fi gasite in "Eseul despre Principiile Populatiei",carte publicata in 1798.Totusi,in cinci esee consecutive,publicate intre 1803 si 1826,el a rafinat si a schimbat aceste argumente,acordand mai mare atentie progresului,in special prin educatie,care ar reduce numarul de nou-nascuti.

Momentul in care Malthus publica aceste esee coincide cu o crestere brusca a populatiei Angliei,combinata cu mai multe date despre populatie(primul recensamant a fost efectuat in Anglia in 1801, iar in 1837 a fost introdusa inregistrarea nasterilor, a casatoriilor si a deceselor)... La sfarsitul secolului al XIX-lea,Franta si Rusia, au inceput sa organizeze si ele asemeni recenseminte periodice. Aparitia demografiei moderne coincide cu finalul celui de-al Doilea Razboi Mondial, odata cu explozia populatiei,de data aceasta la scara mondiala,cu sporirea datelor disponibile si cu aparita computerelor.Recensemintele si inregistrarea nasterilor,casatoriilor,deceselor si a divorturilor au fost introduse in marea majoritate a tarilor,de obicei cu ajutorul Natiunilor Unite. Totodata s-a inregistrat si o crestere a datelor obtinute de la diverse segmente reprezentative de populatie. De exemplu, divizia ce se ocupa cu studiul populatiei de pe langa O.N.U. pregateste din doi in doi ani un raport cu privire la numarul, structura si cresterea prognozata a populatiei.

Intre 1974 si 1984 a fost condusa o cercetare multinationala asupra natalitatii. Aceasta cercetare a produs un numar impresionant de date.

2).Teoriile cu privire la cresterea numarului populatieierioada moderna.

In sec al-XVII-lea,se desfasura teoria cu privire la neinterventia statului in viata locuitorilor,specific sistemului mercantil,fiind sustinuta de asa numitii "fiziocrati".Astfel,Francois Quesnais,sustinea ideea ca multiplicarea populatiei nu trebuie incurajata,existind riscul depasirii pragului de subzistenta a saraciei.Fiziocratii abordeaza prima data analiza cantitativa a marimii populatiei,a ratei de crestere si a ratei mortalitatii,fiind premargatorii acestei tehnici dezvoltate ulterior in Anglia de catre Sir William Petty.

Tot in acest secol apar teorii si puncte utopice care sustineau ca progresul uman v-a conduce la aparitia unei societati perfecte,care sa nu aiba nevoie de institutii coercitive,precum politia,de legi impotriva infractiunilor,de proprietate particulara sau de familie.

William Godwin,Condorcet si Daniel Malthus(tatal lui Thomas Malthus),sustineau ideea ca cresterea numarului populatiei este factorul principal ce ar determina sporirea resurselor.Ei considerau ca nu trebuie sa existe o limita a cresterii numarului populatiei,iar daca acesta ar exista,in mod sigur se v-a stabili de la sine,automat,fara sa fie necesara vreo interventie in acest sens.

Malthus critica dur ideile utopiciilor,acesta considerind societatea perfecta,fara constringeri,ca fiind un miraj datorita cresterii amenintatoare a populatiei mai mult,stimularea cresterii acesteia v-a duce la propria distrugere,pamintul devenind suprapoluat si nereusind sa hraneasca o populatie atit de numeroasa.El a colectat informatii referitoare la populatia Statelor Unite,estimind ca numarul acesteia se v-a dubla in mai putin de 25 de ani si atribuia ratele scazute de cresterea populatiei Statelor occidentale europene masurilor provenite in acest sens,un rol important avindu-l casatoria la o virsta inaintata.Alte masuri prevenite la care Malthus facea aluzii erau:controlul nasterilor,avortul,adulterul si homosexualitatea,toate acestea fiind considerate imorale de catre societatea Anglica.Intr-un sens,Malthus anula ideile mercantilelor,care sustineau ca numarul populatiei determina bogatia natiunii adoptind argumentele contrare ale fiziocratilor.Acele socetati care ignora "retinerea morala",vor avea de suferit de pe urma razboaielor si foametelor,Malthus ajunge ss critice legile ce vizau protectia saracilor si caritatea,explicind ca ele duc la createrea fertilitatii in rindul acestor clase,concluzionind ca actiunile caritabile sunt contra productive.

Bibliografie:

1). G.Erderli,L.Dumitrache-Geografia populatiei- Bucuresti 2007;

2).Internet: www.google.ro; www.referat.ro;

3).Populatie si societate, Periodic al Centrului de Demografie al Academiei Romane, nr. 2 / martie-aprilie 1997);

4).Vasile Cucu -Geografia populatiei si asezarilor umane.

Editia a -II-a,

revizuita -Editura Didactica si Pedagogia-Bucuresti 1991;

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Cresterea numarului populatiei in perioada moderna.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
7 pagini
Imagini extrase:
7 imagini
Nr cuvinte:
2 941 cuvinte
Nr caractere:
15 739 caractere
Marime:
25.47KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Geografie
Tag-uri:
populatie, migratie, demografie
Predat:
la facultate
Materie:
Geografie
Sus!