Contributia lui Friedrich Ratzel la Definirea Stiintei Geopolitice

Extras din referat Cum descarc?

In evolutia disciplinei de care ne ocupam s-a intamplat ceva paradoxal. Autorul care i-a conturat unele dintre liniamentele de baza, care a impus abordari si concepte ce se regasesc si astazi in dezbaterea de profil, nu a pronuntat niciodata cuvantul geopolitica. El a operat cu termenul de geografie politica, intituland chiar una dintre lucrarile sale de baza "Geografia politica", publicata in 1897. 
Considerat intemeietorul de fapt al geopoliticii, Friedrich Ratzel a fost un remarcabil om de stiinta. Nascut la 30 august 1844, in Karlsruhe, a incheiat studiile universitare la Heidelberg, in 1868. In anul urmator face o calatorie in Mediterana, prilej cu care se departeaza de formatia sa de zoolog si se apropie de studiul geografiei. Intre 1874 - 1875 efectueaza o calatorie in America de Nord si Mexic, unde studiaza viata locuitorilor de origine germana. Se intoarce "convins de atractia si importanta cercetarii geografice", careia i se va consacra pana la sfarsitul vietii.
In 1882 si 1891, Ratzel publica primul si, respectiv, al doilea volum din, poate, cea mai importanta lucrare a sa, "Antropogeographie", in care aseaza noi fundamente geografiei umane. In 1897 apare lucrarea "Politische Geographie", un alt volum definitoriu pentru conceptia sa despre rolul geografiei in istoria politica a diferitelor state. Referindu-se la semnificatia acestei lucrari, dar si a operei stiintifice a lui Friedrich Ratzel in ansamblu, Simion Mehedinti scria: "Lucrarea aceasta a fost menita sa rastoarne si sa transforme o intreaga rubrica a literaturii geografice. Pana la Ratzel, sub numele de geografie politica se intelegea o insirare de suprafete ale statelor si provinciilor, de granite, populatii, impartiri administrative, forme de guvernare si alte amanunte fara spirit geografic. Era o adevarata mostenire din vremea perucilor, o geografie Almanach - Gotha Ratzel isi da seama ca o astfel de mostenire penibila nu mai poate fi suferita mult timp. Geografia politica are sa se ocupe, zicea el, de stat. Iar statul nu este o fictiune cartografica, ci o realitate biologica si el. E o parte din fata pamantului si o parte din omenire, diferentiata in anumite imprejurari naturale ce trebuie studiate. Statul, ca si orice organism, se naste, creste, decade si piere in legatura cu anumite imprejurari fizice: rasa, formele plastice ale scoartei, clima etc. Prin urmare, in spatiu - intre ecuator si poli - iar in timp - evolutiv, de la statul umilit, compus abia din cateva sate, si pana la statele mondiale, cum e cel englezesc, cel rusesc etc. - omul de stiinta trebuie sa urmareasca toate formele acestea sociale, cu gandul de a le reduce la categorii geografice" (S. Mehedinti, "Antropogeografia si intemeietorul ei, Friedrich Ratzel"). 
Spirit adanc, autorul german isi da seama de "mostenirea penibila" pe care o prezenta geografia la sfarsitul de secol, practic inegala intr-un empirism fara orizont. De aceea, el incearca sa sistematizeze acest imens material cules de-a lungul vremii. Perspectiva de sistematizare este una geografica. Numai ca Ratzel deschide cercetarea geografica spre fenomenul social si statal fara de care demersul geografic nu ar avea sens; mai mult, autorul german incearca o intemeiere si o explicare din perspectiva geografica a statului, a evolutiei si puterii sale. Astfel, el depaseste granitele geografiei politice si face analiza geopolitica, fara insa a pronunta acest nume.
Fundamentarea si justificarea policticii de expansiune a imperialismului german au fost initiate si in Germania, in special de reprezentantii stiintei geografice. Descoperirea, exploatarea si "valorificare" continentelor cerea stabilirea unei restranse legaturi intre politica si geografie. Mai multi geografi germani vedeau, in lupta pentru spatiu, principiul politic fundamental al intregii vieti statale, cladind pe baza lui o teorie a expansiunii imperialiste moderne.
Ca membru al "Uniunii pangermane", Friedrich Ratzel si-a dat seama de cerintle timpului si a cautat sa justifice, prin metoda geopoliticii, planurile germane de dominatie mondiala. El a devenit astfel, in Germania, "fondatorul" unei noi doctrine sociologice, careia discipolul sau Rudolf Kjellen i-a dat mai tarziu numele de "geopolitica".
Elaborandu-si teoriile sociologice, Ratzel s-a sprijinit pe conceptia apologenetica burgheza a determinismului geographic, acceptand apriori, ca o axioma, teza - de mult respinsa de stiinta - cu privire la caracterul determinant al factorilor geografici in viata sociala. Dar, in conditiile dezvoltarii imperialiste a capitalismului, vechiul determinism geographic nu mai putea satisface pretentiile capitaluli monopolist german.
Functia principala a ideologiei imperialiste nu mai consta doar in a face apologia capitalismului, ci in a proslavi agresiunile imperialistste. Or, in vechiul determinism geographic era prea inchistat pentru a putea justifica in mod corespunzator razboaiele de cotropire, ii lipsea elementul evolutiv, caracterul dinamic. Ce era mai simplu decat de a imprumuta indeea evolutiei din opera epocala a lui Darwin "Despre aparitia speciilor" si de a o transpune din domeniul biologiei in domeniul social.
Completarea determinismului geographic cu factorul biologic permitea geopoliticienilor sa manevbreza in voie si sa faca apologia multilaterala a politicii de jaf asupra mersului istoriei si totodata sa consfiinteasca preponderenta factorilor geografici.


Fisiere in arhiva (1):

  • Contributia lui Friedrich Ratzel la Definirea Stiintei Geopolitice.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!