Continentele lumii

Extras din referat Cum descarc?

Totalitatea statelor de pe glob sunt repartizate pe sase continente: AFRICA; AMERICA; ANTARCTICA; ASIA; EUROPA si OCEANIA.
Este un continent urias (al treilea ca marime dupa Asia si America) si masiv (la 1400 km2 revin numai 10 km de tarmuri), cu tarmuri in general rectilinii, cu putine peninsule si insule. Unicul continent dispus simetric fata de Ecuator, de unde caracteristica de cel mai cald (3/4 din suprafata fiind subtropical). Continentul cu unele dintre cele mai mari zacaminte minerale din lume si cu cel mai ridicat potential hidroenergetic (40% din totalul mondial). Are o vegetatie si fauna bogata, dar inegal repartizata teritorial. Detine 1/5 din suprafata uscatului planetar, aproape 1/3 din tarile lumii si cam tot atat din membrii ONU, 10% din pop. mondiala si cel mai mare ritm de crestere a populatiei.
Se desfasoara in sectoare aproximativ egale de o parte si alta a Ecuatorului, intre 37o21 lat. nordica (Capul Ras-el-Abiad) si 34o50 lat. sudica (Capul Acelor = Agulhas), asadar pe o distanta de 8012 km.
Cea mai mare parte a sa (cca. 75%) este cuprinsa insa intre cele doua tropice. Longitudional se desfasoara pe aproximativ 7400 km, intre 17o33 longitudine vestica (Capu Verde) si 51o20 longitudine estica (Capul Guardafui) fiind situata astfel in cea mai mare parte (cca 75%) in emisfera estica. Africa este marginita de Oceanul Atlantic la vest, Marea Mediterana la nord, Marea Rosie si Oc. Indian la est. Odata cu incheierea lucrarilor de constructie a Canalului de Suez (1869) Africa a devenit cel de-al treilea continent al planetei inconjurat numai de ape, legatura sa pe uscat cu Asia fiind intrerupta. In NV o stramtoare ingusta (13 km), Gibraltar, il separa de Europa.
Cu cei 30 309 069 km2 ai sai, Africa ocupa locul al treilea intre contine3ntele planetei, detinand 20% din suprafata uscatului terestru. Apele interne insumeaza 666 560 km2. Exista mari disproportii intre intinderea diferitelor state africane.
Numai trei tari (Sudan, Algeria, Zair) detin un sfert din suprafata Africii, in fiecare dintre acestea putand incapea echivalentul altor 23 24 de state africane, incepand Seychelles, cel mai mic si terminand cu Coasta de Fildes, care are peste 300 000km2. Africa este continentul cu cele mai putine insule. Exeptand ins. Madagascar (589840 km2, locul patru pe glob), doar 7 insule au intre 1000 si 3000 km2. Ins. Madagascar reprezinta un sector detasat din masa continentala, iar celelalte sunt de natura vulcanica: arh. Canare, Mascarene, Zanzibar si Pemba.
In linii mari se poate sesiza, in desfasurarea latitudinala, nu numai o zonare climatica, aproape fireasca, ci chiar si una a reliefului: intinse zone depresionare (bazinele ocupate de fluviul Zair, lacul -//- -2- Victoria, s.
a. ) si munti inalti (Cameroun, Ruwenzori, Elgon, Kenya, Kilimamjaro s.
a. ) in zona ecuatoriala, apoi la N si S podisuri intinse si aride (Sahara in N, Kalahari si Namib in S) si zone muntoase inalte ...


Fisiere in arhiva (1):

  • Continentele lumii.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!