Continent Asia

Extras din referat Cum descarc?

Asia este cel mai intins continent de pe Pamant, si de asemenea si cel mai populat. Suprafata lui constituie 8, 7% din suprafata totala a Terrei si 29, 8% din uscatul acesteia. Populatia Asiei reprezinta mai mult de 60% din intreaga populatie a pamantului. Se poate considera ca fiind o subregiune a unui continent mai intins, Eurasia, situata la est de Muntii Urali, Canalul Suez, Marea Neagra si Marea Caspica. Limitele acestui continent: Muntii Ural si raul Ural la vest, Oceanul Arctic la Nord, Oceanul Indian la Sud, iar la Vest Marea Japoniei.
Asia are toate tipurile de clima: polara, subpolara, temperat-continentala, tropicala, musonica, arida, oceanica etc.
Clima joaca un rol important in impartirea populatiei, existand locuri unde populatia este aproape inexistenta (zonele montane, deserturile si tundrele), si locuri unde populatia este abundenta - Campia Gangelui. Clima Asiei variaza in functie de configuratia pamantului - de la padurea ecuatoriala pana la tundra arctica. In cea mai mare parte a Asiei clima este dominata de miscarea masei de aer continentale, care traverseaza estul Siberiei si nordul Pacificului. Iernile sunt lungi si aspre, verile sunt scurte si racoroase, precipitatiile anuale sunt scazute. Un climat similar este caracteristic platoului Tibetan si altor regiuni.
Interiorul regiunilor au latitudine mijlocie de desert sau climat semi-arid, cu ierni aspre si veri foarte calde. Precipitatiile medii se situeaza sub 230 mm pe an. Marginile sudice si vestice ale continentului sunt caracterizate de o atmosfera musonica care trece prin interiorul rece sudic si estic al iernii. Desi termenul de musonic este aplicat tuturor climatelor estice si sudice ale Asiei, adevaratul termen de musonic este caracteristic numai partii de subcontinent Indian si Burma, in aceste zone precipitatiile anuale depasind 2000 mm anual.
In Asia predomina podisurile: Tibet care masoara peste 4000 m. este cel mai inalt din lume. Exista si campii, precum campia Gangelui, Indusului, Chinei de Est si tundre, precum tundra Siberiei. Printre muntii cei mai reprezentativi se numara Himalaya (vf. Everest care masoara 8848m fiind supranumit acoperisul lumii) si Pamir. Deserturile sunt mai putine, dintre care cel mai mare este Desertul Gobi. Peninsule reprezentative: Arabia (cea mai intinsa din lume), India, Kamceatca (de origine vulcanica) si Indochina.
Arhipelaguri de insule importante: Arhipelagul Filipinelor.
Densitatea medie in Asia este de 100 loc/km?. Densitatea cea mai mare este in Singapore unde este de 6 369, 2 locuitori/km?. Sporul natural este de 15/1000. Reliful si clima diferentiaza aspectele hidrografice ale Asiei. Apele curgatoare se indreapta, dar nu in totalitate, spre oceanul planetar, existand mai multe arii endoreice, cea mai importanta si cea mai mare de pe Terra fiind in Asia Centrala, extinsa din zona Marii Caspice pana dincolo de Muntii Tian San. In aceasta regiune, unele ape sunt adevarate fluvii: Amu-Daria (2540 km), si Sar-Daria ...


Fisiere in arhiva (1):

  • Continent Asia.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!