Conflicte Religioase - Aspecte Geopolitice

Extras din referat Cum descarc?

CONFLICTE RELIGIOASE - ASPECTE GEOPOLITICE
1. Conflictul din Casmir
Valea Casmirului are o suprafata de 10 000 km2 si o populatie de 4,5 milioane locuitori in intregime musulmani.
Valea Casmirului este regiune pivot a statelor Jammu si Kasmir(8,2 milioane locuitiri)
Casmirul este o regiune muntoasa in nordul subcontinentului Indian, aflat intre statele India si Pakistan, fiind de sute de ani zona de intersectie a trei mari religii: budista, hinduista si din ce in ce mai pronuntata musulmana.in prezent teritoriul Cazmir este impartit in trei parti: regiunea indiana Jammu si Casmir, regiunea pakistaneza de nord Azad - Casmir si regiunea chineza Aksai Chin.
Casmirul isi trage obarsia din Valea Casmirului impreuna cu centrul commercial Sringar fiind in prezent centrul administrative a statului Indian Jammu si Kasmir din vestul Himalaya.
In regiunea muntoasa a regiunii prehimalazane se afla o ramificatie din Drumul Matasii care lega Asia orientala, centrala si sudica. Azi este la fel ca in secolul XXIII regiune de intersectie a religiilor budistista hinduista si din ce in ce mai puternice musulmane.
Intre anii 1846 - 1947 regiunea Casmir a fost un principat Dogra-Maharaja semiautonom, sub dominatie britanica, cu o populatie majoritatea musulmana mai ales in nord, in sud hinduista si in est budista.
Regiunea Casmir este cunoscuta prin sortimentele sale de carne, naut si preparatele sale culinare foarte condimentate
Din punct de vedere religios populatia din regiunea Casmir este formata din aproximativ 65% musulmani, care locuiesc in Valea Casmirului si in partile centrale si vestice, 30% hindusi, care traiesc mai ales in sud in jurul orasului Jammu, restul fiind reprezentat de populatia de religie budista concentrata in zona estica in regiunea Ladakh.
Casmirul contiuna sa fie o zona de conflict de la data in care Marea Britanie a acordat independenta, urmata de o impartire intre India si Pakistan in anul 1947.
Ar fi fost mai bine daca putere coloniala ar fi acordat Pakistanului valea Casmirului populata in majoritate de musulmani in acest fel s-ar fi evitat primul conflict care a avut loc in anull 1948 si cel de al doilea care a avut loc in anul 1965 ambele au fost castigate de India.
Ostelitatea dintre cele doua state a condus la cel de al treilea conflict, deosebit de umilitor pentru Pakistan, deoarece trupele lui Indhira Gandhi au contribuit la dezmembrarea Pakistanului prin crearea Bangladeshului.India controleaza astazi 140 000 km2 din Casmir, iar Pakistanul 73 000 km2. Acesta este cel mai vachi conflict in care au fost amestecate Natiunile Unite. O eventuala reglementare a problemei se presupunea ca se va face sub egida Natiunilor Unite, insa in ciuda unor intiative bilaterale din perioada 1977-1978, nicio propunere nu a fost inaintata. 
India refuza sa renunte la suveranitatea sa pentru Casmir, iar Pakistanul a facut din aceasta axa principala a politicii sale externe. Statutul Casmirului este reconsiderat abia la sfarsitul anilor 1980 in urma unei explozii de violenta sustinuta de catre Pakistan. Dupa acordarea unui sprijin generos rezistentei afgane in cursul anilor 1980 si in special celui mai radical islamist, Golbodin Hekmatyar inainte de a-I sustine pe talibani, Pakistanul a hotarat sa forteze India la o costisitoare mobilizare, cu pretul unui modest effort din partea lui, datorita mai ales puternicelor sale servicii de informatii. Mai multe organizatii din Casmir printer care o insemnata miscareislamica legata de Pakistan prin intermediul partidului Jamiat-Islami, au primit ajutor financiar si organizare militara.
Din anul 1989 si pana in anul 1994, Casmirul a fost o baie de sange si de foc, zilnic se petrec atentate la Sringar, iar armata indiana, nepregatita pentru insurecsie comite acte de violenta impotriva populatiei civile, in furia ei de a nu-i putea prinde pe combatanti. Acestia incercau sa mobilizeze populatia musulmana, sa paralizeze administratia indiana si sa izgoneasca mica minoritate hindusa de pe valea Casmirului. La inceput populatia a fost, in ansamblu, favorabila insurectiei, crezand ca aceasta va invinge in scurt timp. 
Din 1996, armata s-a adaptat in special datorita unei organizatii specializate, Border Security Forces, condusa de un responsabil de exceptie , generalul Ramohan.
In ansamblu, situatia se afla sub controlul fortelor indiene, conflictul este departe de a fi rezolvat , in fiecare an cand trecatorile devin accesibile, catre sfarsitul lui aprilie si inceputul lui mai militantii cum ii numesc indienii, trec de linia de control si coboara in vale. Din 1998 si India si Pakistan sunt in mod official state detinatoare ale armei nucleare.
Din punctual de vedere al Indiei, responsabilitatile Chinei sunt evidente, iar o parte a militarilor sunt islamisti pakistanezi, chiar afgani, in timp ce pentru Pakistan nu de pune decat problema unui simplu ajutor limitat din partea militarilor din Casmir.
In mai 1999, primavara a inceput in mod zdrobitor pe crestele inghetate din jurul Kargilului mai multe sute de militanti care s+au retras in munti pe niste pozitii greu de cucerit provocand pierderi primelor detasamente indiene care incercau sa-i dizloce.
Prima data trupele si aviatia indiana nu au reusit sa-i dizloce, dar pana in vara, India a iesit victorioasa din acest conflict.
Esecul Pakistanului este dublu: esecul pe teren si esecul internationalizarii problemei Casmirului.
Lovitura de stat militara a aratat in cele din urma amploarea crizei pe care o traverseaza Pakistanul, amenintarea utiliyarii armelor de foc nu a fost proferata de nici un partid, iar conflictul din Casmir ramane un conflict mai mult sau mai putin indirect, de care se folosesc pakistanezii pentru intimidarea Indiei.Pe de alta parte pana in prezent chestiunea Casmirului ii mobilizeaza pe pakistanezi , divizati in fractiuni rivale, atat pe plan religios, cat sip e plan etnic, problema religioasa este mai importanta pare a fi cea a societatii si a statului pakistanez.
Fortele indiene exercita un control efectiv, insa acesta necesita o mobilizare costisitoare de aproximativ 250 000 de oameni , se inregistreaza in medie 100-120 de morti in fiecare trimestru, printer elementele infiltrate provenind din Pakistan.
Infiltrarea a devenit mult mai grea in ultimii patru ani, desi este imposibila inchiderea frontierei, iar militantii dispun in continuare de o infrastructura politica clandestina, atat in mediul rural, cat si in cel urban.Insurgentilor le este aproape imposibil sa invinga armata indiana, intensitatea luptelor scazand mult la inceputul deceniului.In ceea ce priveste fortele indiene nu pot eradica la un nivel reletiv limitat de violenta in masura in care acesta este de cele mai multe ori alimentat incontinuu de Pakistan.


Fisiere in arhiva (1):

  • Conflicte Religioase - Aspecte Geopolitice.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!