Columbia

Extras din referat Cum descarc?

Republica Columbia (Spaniola: Republica de Colombia, [repusslika ?e kolombja]) este o tara situata in partea de nord-vest a Americii de Sud. La nord si nord-vest are iesire la Marea Caraibilor, la est se invecineaza cu Venezuela si Brazilia, la sud Ecuador si Peru, la vest se afla Panama si Oceanul Pacific.
Primele marturii ale prezentei umane in aceste locuri dateaza din 1450 BC, cand era deja semnalata activitate culturala in apropiere de Bogota actuala. In 1000 BC, grupuri de amerindieni dezvolta un sistem politic cacicazgos cu o structura piramidala a puterii, in special cazurile populatiilor Muisca si Chibcha. Se considera cel mai avansat sistem politic in America de Sud, dupa Inca.
Spaniolii au explorat litoralul Caraibian in 1500 condusi de Rodrigo de Bastidas. In 1508 Vasco Nunez de Balboa a inceput cucerirea teritoriului prin regiunea Uraba. In 1513, a iesit la Oceanul Pacific pe care l-a numit Marea Sudului si-i va aduce pe spanioli in Peru si Chile. In 1525, este fondat primul oras european in Americi, Santa Maria la Antigua del Darien situat pe teritoriul actual al departamentului Choco. Populatia era compusa in principal desutele de tribuiri Chibchan si Karib, astazi cunoscuti fiind numiti Caraibi, pe care spaniolii i-au cucerit prin razboi, in timp ce bolile, exploatarea, si cucerirea in sine a dus la o importanta reducere demografica in randul indigenilor. In sec. 16, europenii incep sa aduca sclavi din Africa.
De la inceputul perioadelor de colonizare si cucerire, au fost cateva miscari rebele sub dominatia spaniola, majoritatea au fost strivite sau au ramas prea slabite pentru a schimba situatia in general. Ultima rebeliune, care a condus la proclamarea independentei fata de Spania, a izbucnit in jurul anului 1810. Condusa de Simon Bolivar si Francisco de Paula Santander, rebeliunea a culminat victorios in anul 1819, cand teritoriul Viceregatului Noua Granada a devenit Republica Columbia Mare. A fost organizata ca o confederatie cu Ecuador, Venezuela si Panama, care a fost departament al Columbiei pana in 1903. Diviziunea politica si teritoriala interna a dus la separarea Venezuela si Quito (actual Ecuador) in 1830. La acea vreme asanumitul Departament Cundinamarca a adoptat numele Nueva Granada, care la pastrat pana in 1856 cand a devenit Confederacion Granadina (Confederatia Grenadina). In 1863 au fost create Staltele Unite ale Columbiei, uniune statala care a durat pana in 1886, cand tara sa numit Republica Columbia. Divizunea interna ramanea puternica, ceea ce a alimentat razboaie civile foarte sangeroase. Aceasta a contribuit la separarea, finantata de Statele Unite, Panamei in 1903. Dupa aceasta se instaureaza o perioada de liniste si stabilitate politica.
Epoca Contemporana La sfarsitul anilor 1940 a izbucnit o noua revolta, alimentata de tensiunile crescande, motivate de asasinarea liderului Jorge Eliecer Gaitan. Aceasta miscare este cunoscuta in istorie ca La Violencia (Violenta) si a ...


Fisiere in arhiva (1):

  • Columbia - Varianta 2
    • Referat.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!