Cocosul de Munte

Extras din referat Cum descarc?

Descriere
Numit popular si gotcan, iar femela gotca, cocosul de munte este cea mai mare pasare dintre cele trei specii de tetranoide care traiesc in tara noastra. Cocosul de munte este cel mai mare la corp si cel mai important din punct de vedere vanatoresc. Diferitele parti ale corpului masculului masoara: lungimea totala a corpului de 92-108 cm, aripa 40-45 cm, coada 35-40 cm, tarsul 7-8 cm, ciocul 4.5-5 cm. Femela are lungimea corpului de 64-70 cm, aripa 30-35 cm, coada 19-21 cm, tarsul 5.5-6 cm, ciocul 3.5-4 cm. Greutatea corporala a cocosului este de 3-5 kg, iar a femelei cu circa 30-40% mai mica (figura 1).
Culoarea: intre mascul si femela este o mare deosebire nu numai in ce priveste marimea, ci si coloratia. Masculul are culoarea generala inchisa, de la distanta parind neagra, desi nu este complet neagra. Capul si barbia sunt de culoare neagra mata; gatul, spatele, aripile, sunt brune-negre; gusa si pieptul de culoare verde-neagra, batand in albastru cu sclipiri metalice; umarul aripii, alb, pielea din jurul ochilor rosie, coada este neagra cu pete neregulate albe. Ciocul puternic, asemanator cu al rapitoarelor; tarsul imbracat in pene pana la degete. De retinut ca degetele sunt prevazute cu excrescente cornoase, in forma de pieptene, care ii maresc suprafata de sprijin, la mersul pe zapada. Coada desfacuta are forma de evantai. Asa apare si in zbor. Coada este formata din doua parti suprapuse; una mare deasupra si alta mica dedesubt, ale carei pene sunt mai scurte decat ale celei de deasupra. Femela nu este asa viu colorata, in general domina culoarea ruginie, peste care sunt pete negre; abdomenul mai deschis.
Figura 1
Dimorfismul sexual este evident. Se apropie de gaina numai in perioada imperecherii. In rest traieste singuratec. Gaina imbraca o tinuta sobra de culoare ruginie cu multe dungi albe si negricioase, adica acea cromatica dobandita de-a lungul selectiei naturale si care o face sa se confunde cu mediul inconjurator. Penajul mascului este de o eleganta si o frumusete covarsitoare.
Virsta cocosului de munte: Criterii sigure de apreciere a varstei cocosului de munte nu exista. Oarecare puncte de sprijin se descriu mai jos, insa ele trebuie aplicate cu rezerva.
Aprecierea varstei la cocosul viu este dificila. Se crede ca cel care isi intrerupe frecvent cantatul, fara motiv vizibil, face pauze lungi intre doua "strofe" , este un cocos batran, prudent.
La cocosii impuscati ne folosim de urmatoarele criterii, de valoare relativa:
- Barba, adica penele ce atarna sub cioc, sunt din ce in ce mai abundente cu cat cocosul inainteaza in varsta.
- Cu varsta, ciocul devine din ce in ce mai gros si mai incovoiat. 
- La imbinarea ciocului cu fruntea, la cocosii batrani se observa o mica adancitura, pe cand la cel de un an lipseste, incat intre cioc si frunte este o linie dreapta.
- Pe cioc, incepand de la radacina lui, se formeaza o dunga, ce incepe sa se observe cam din anul patru al vietii si creste mereu incat dupa 10 ani dunga se apropie de varful ciocului. Acesta ar fi semnul cel mai sigur, dar sunt si cazuri rare, cand dunga nu se formeaza. 
- La cocosul batran partea inferioara a aripii este alba, pe cand la cel tanar se vad dungi de culoare inchisa.
Se afirma cateodata ca si petele albe de pe coada, ca si greutatea ar fi indicatoare de varsta, dar ele depind de predispozitia organismului nu de varsta, deci nu pot fi luate in considerare la aprecierea varstei. 
Pentru a nu gresi, se recomanda folosirea tuturor criteriilor numai dupa aceasta putandu-se trage concluzia. In practica ar trebui sa se destinga trei tipuri de cocosi: cocosi tineri, cocosi de varsta mijlocie si cocosi batrani.
Glasul este unul din cele mai importante manifestari la vanatoarea cocosului de munte si constituie mijlocul de indentificare a punctului unde se gaseste cocosul. Asa-zisul cantec al cocosului nu este deloc melodios si atragator; poate fi numit cel mult, interesant. Se compune din doua parti; prima asa numita toaca, constand din sunete asemanatoare cu cele rezultate prin baterea intre ele a doua lemne uscate. A doua parte asa numitul tocilat, care seamana cu frecarea unei lame de tocil pe care se ascute si care consta din 3-4 strofe. Glasul femelei este un fel de got-got, de unde si numele de gotca.
Simturi. Vazul este bun. Auzul de asemenea. De remarcat insa ca in timpul tocilatului prin deschiderea tare a ciocului nu aude, deoarece i se astupa canalul auditiv, ceea ce permite vanatorului sa faca cativa pasi spre a se apropia de el.
Ecologie
Biotopul cocosului de munte il constituie padurile intinse de molid de la limita vegetatiei forestiere (1200-1500 m altitudine), cat mai putin umblate de om si mai putin folosite pentru pasunat, linistite si ferite de pericole. Precipitatiile de la aceasta altitudine fac solul mai revan, in care se dezvolta o fauna ce completeaza hrana vegetala a cocosului de munte. In tara noastra, asemenea conditii se gasesc numai in zonele de munte, iar in tarile nordice padurile populate de cocosi de munte, se gasesc si la ses.
In Europa este raspandit in Carpati, Alpi, U.R.S.S, tarile Scandinave, iar in numar mic in Pirinei si Scotia. In Romania se gaseste in tot lantul Carpatilor, mai abundent insa in Carpatii Rasariteni. In jundetul Arges este ceva mai rar, iar in Oltenia si mai putin frecvent.


Fisiere in arhiva (1):

  • Cocosul de Munte.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!