Cluj-Napoca

Cuprins referat Cum descarc?

Cuprins
1.Argument
2.Putina istorie
3.Potentialul turistic natural
4.Potentialul turistiv antropic
5.Programe turistice
6.Analize de pret
7.Bucataria specifica zonei
8.Meniu
9.Elemente de etnografie si folclor
10.Concluzii
11.Bibliografie


Extras din referat Cum descarc?

Bine ati venit la Cluj!
Aici este locul in care poti intalni frumusetile spirituale...
Aici orasul imbraca forma unei adevarate cetati...
Aici se afla capitala istorica a Transilvaniei...
Aici poti admira monumente istorice datind din timpuri stravechi
monumente de arta si elemente folclorice originale...
Aici orasul se mandreste cu alese contributii la cultura si 
stiinta romaneasca...
Aici generatii dupa generatii au trait si muncit impreuna si sunt
legati de acest pamant prin munca...
Aici veti intalni orasul unde omul cu mintea nu poate ajunge...
Aici poti vedea monumente arhitectonice in toate stilurile
europene...
Aici intalnesti orasul care a fost,este si va fi un simbol de-al 
lungul istoriei...
Putina istorie
Cluj-Napoca (pana 1974 Cluj; maghiara Kolozsvar, germana Klausenburg, latina Claudiopolis) este resedinta judetului Cluj, precum si capitala istorica a Transilvaniei, Romania. Vechea cetate a fost construita pe malul drept al raului Somesul Mic, insa, odata cu dezvoltarea comertului si cresterea populatiei, aceasta s-a extins pe celalalt mal. Asezarea a fost fondata in anul 124, sub numele de Municipium Aelium Hadrianum Napoca.
Prima atestare documentara a asezarii a fost facuta de geograful grec Claudius Ptolemeu, care spune despre aceasta ca este una dintre cele mai insemnate localitati din Dacia preromana, cu numele de Napuca. La scurt timp dupa cuceririle romane din 101-102 si 105-106, Napuca a fost distrusa, spre a fonda o noua asezare rurala (civitas), Napoca, pe malul drept al raului Samus. Cetatea Clujului avea sa faca parte mai tarziu dintr-un sistem de fortificatii din voievodatul transilvan a lui Gelu. Pana la cucerirea maghiara, a suferit o serie de avarii si reconstructii. Mari grupuri de colonisti sasi s-au asezat in cetatea Clujului in timpul regelui Stefan al V-lea al Ungariei, dupa decimarea populatiei orasului in timpul atacurilor tatare. Cetatea Regala Castrum Clus a dobandit o organizare urbana pana in secolul XV. Imparatul romano-german Sigismund de Luxemburg, devenit totodata rege al Ungariei, a acordat in anul 1405 Clujului dreptul de oras liber. Treptat Clujul a devenit un centru pentru productia si schimbul de marfuri. Aproximativ 5.000 de oameni se indeletniceau cu agricultura, munca in atelier, dar si cu distractiile specifice orasului. Pe atunci populatia era formata din sasi, secui si in mica masura romani.
Rolul mestesugului in muncile orasului a crescut. De acest lucru s-a ingrijit si Matei Corvin, rege al Ungariei intre 1458 si 1495, nascut aici. El a acordat o serie de 41 de privilegii localitatii sale natale, aparand-o in conflictele cu asezarile din jur. In privinta populatiei, a decis sa acorde unor iobagi dreptul de a se stabili in oras.
Cetatea Clujului si-a castigat pana in secolul XV recunoasterea europeana. Arhitectura specifica europeana, stilul gotic tarziu, se regasea in Biserica Romano-Catolica Sfantul Mihail, dar si in multe case particulare. Oamenii avuti studiau la scoli renumite ale Vestului. 
Din cauza nivelului de trai ridicat,clujenii nu au participat la rascoala lui Gheorghe Doja din 1514.Dezvoltarea comerciantilor si a mestesugarilor a implicat ingradirea nobilimii si a clerului.Un carturar sas,nascut la Sibiu,
Gaspar Heltai,a contribuit nu numai la formarea culturii,dar si la modernizarea orasului,care avea sa intretina o tipografie,o baie publica,o fabrica de hartie si una de bere.Dinastia Bathory a contribuit si ea la cresterea economica sau cea a populatie,aducand cetatea la un rang la care putea putea fi comparata doar cu Brasovul.
Baba Novac un important ostas a lui Mihai Viteazul a fost judecat si ars de viu in oras.Intemeietorul primei uniri a romanilor,Mihai Voda a cinat pentru ultima data la Cluj,dupa care a fost ucis din ordinul generalului Basta la Campia Turzii.
Gabriel Bethlen,principe al Transilvaniei a devenit protector al orasului si a ajutat la desavarsirea acestuia ca o cetate importanta.
Dupa cucerirea Ungariei de catre otomani si transformarea acestuia in pasalac,Transilvania a devenit principat autonom sub suzeranitate otomana.La sfarsitul secolului XVII,insa intra sub dominatie austriaca.Dupa un acord silit semnat de Mihai Apafi cetatea Clujui a fost nevoita sa gazduiasca trupele ducelui de Lorena,asigurandu-le un serviciu de 100.000 de florini.Cu toate acestea ostasii au si jefuit orasul si au cerut sume suplimentare de la contribuabili.


Fisiere in arhiva (1):

  • Cluj-Napoca.ppt

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!