Clima Terestra

Extras din referat Cum descarc?

Clima este efectul pe termen lung al radiatiei solare asupra suprafetei variate si asupra atmosferei Pamantului, care se manifesta prin schimbari ale factorilor atmnosferici in timp ce acesta se roteste.
Cel mai bine poate fi inteleasa ca media schimbarilor de temperatura anuale combinata cu media precipitatiilor dintr-o anumita zona geografica.
Uscatul si marea fiind foarte diferite, reactioneaza diferit cu atmosfera terestra, unde masele de aer circula permanent. Variatiile zilnice ale factorilor meteorologici dintr-o anumita zona geografica constituie Vremea, in timp ce Clima este sinteza pe termen lung a acestora.
Vremea este determinata de valorile factorilor meteorologici: temperatura, umididatea aerului, directia si viteza vantului, presiunea atmosferica, turbulenta aerului, cantitatea si felul precipitatiilor. Acesti factori se masoara cu instrumente specifice termometre, barometre, hidrometre, giruete s. a. Valorile masurate pe perioade lungi de timp (ani sau decenii) prelucrate statistic ne dau informatii despre clima unei regiuni.
Cuvantul Clima vine din limba greaca, unde klima inseamna inclinatia soarelui. Clima este influentata in principal de radiatia solara si variatiile sale anuale, de latitudine, dar si de structura complexa a atmosferei, de altitudine, de apropierea de ocean sau de mare, de formele de relief (mai ales muntii si dealurile). Clima are efecte profunde asupra tuturor formelor de viata de pe Pamant, microorganisme, plante, insecte, animale, pasari si oameni. Activitatea oamenilor poate afecta clima prin: poluarea industriala.
Cele mai periculoase modificari climaterice produse de om sunt cele datorate poluarii industriale in atmosfera cu bioxid de carbon si cu freon. Poluarea cu bioxid de carbon in cantitati foarte mari produce efectul de sera, adica incalzirea excesiva a atmosferei, iar poluarea cu freon afecteaza stratul protector de ozon din paturile inalte ale atmosferei care ne apara de radiatiile ultraviolete.
Zonele climatice Clima unor regiuni de pe glob este descrisa prin termeni generici, stabiliti dupa zonele unde aceste caracteritici se pot observa cel mai bine. Din acest punct putem trasa mai multe zone climaterice, care sunt asezate sub forma unor centuri in jurul Ecuatorului, pana la poli in fiecare dintre emisfere. Zonele climaterice respective pot fi diferentiate dupa aria vanturilor dominante, dupa scara temperaturilor, dupa scara precipitatiilor sau dupa raspandirea vegetatiei si a faunei. Exista numeroase clasificari ale zonelor climatice care impart globul in sase zone climatice principale (numite A, B, C, D, E si H) si apoi in subzone climatice in functie de temperatura medie si de natura precipitatiilor. Astfel: zona A este zona tropicala umeda, zona B este zona tropicala uscata (arida), zona C este zona temperata calda, zona D este zona temperata rece (boreala), zona E este zona rece polara, iar zona H este clima alpina.
Zona cu clima calda ...


Fisiere in arhiva (1):

  • Clima Terestra
    • Referat.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!