Clima Temperat Continentala

Cuprins referat Cum descarc?

Cuprins 2
Cap.I Aspecte introductive 3
I.1. Apecte generale 3
I.2. Istoricul cercetarii climatice 4
I.3. Scopul proiectului 6
I.4. Structura proiectului 7
Cap. II. Factorii genetici ai climei 8
II.1. Factorii radiativi 9
II.2. Factorii fizico-geografici 10
II.2.1 Relieful 10
II.2.2 Radiatia solara 12
II.2.3 Temperatura aerului 13
II.2.4 Presiunea atmosferica 16
II.2.5 Vantul 17
II.2.6 Umezeala aerului 19
II.2.7 Precipitatiile atmosferice 20
II.3. Factorii dinamici 22
Cap. III. Caracterizarea climei temperat continentale 23
III.1 Tipurile de medii temperate 25
III.1.1 Mediul temperat-oceanic 25
III.1.2 Mediul semi-arid de stepa si silvostepa 26
III.1.3 Mediul temperat arid al deserturilor 26
III.1.4 Mediul temperat al padurilor 26
Concluzii 28
Bibliografie 29


Extras din referat Cum descarc?

Cap.I Aspecte introductive
I.1. Apecte generale
Climatul temperat continental este de obicei situat in interiorul continentelor, unde exista suprafete mari de uscat in toate directiile, desi alteori este determinat de orientarile lanturilor muntoase. Masa mare de uscat amplifica efectul climatului continental atat in absorbtia cat si in pierderea caldurii. Spre exemplu, in Asia, Siberia, Mongolia si Asia Centrala ilustreaza foarte clar rolul maselor mari de uscat in definirea climatului temperat continental tipic. Celalalt factor determinant il reprezinta lanturile muntoase inalte, care retin umiditatea transportata de nori. Spre exemplu, in America de Nord, din cauza orientarii lantului Muntilor Stancosi de la nord spre sud-vest si sud-sud-vest, toate zonele situate la est de acestia au clima temperat continentala, din cauza barieriei naturale a Stancosilor. Ca un contraexemplu se poate mentiona lantul Alpilor, care desi suficient de inalt, fiind orientat de la vest la est, nu blocheaza accesul masiv al umiditatii oceanice inspre interiorul continentului european.
Mediile continentale sunt prezente in partile centrale ale continentelor, la distante mari fata de oceane, de cele mai multe ori fiind incadrate de sisteme de munti inalti. Aceste medii sunt raspandite in Eurasia si in America de Nord. Aici predomina masele de aer temperat-continental, dar asupra climei influenteaza s alte mase de aer (arctic, tropical uscat etc.). Cantitatea anuala de precipitatii este sub 500 mm, iar in regiunile intercalate de munti inalti sunt inregistrati secete accentuate.
Mediul temperat-continental prezinta trei submedii distincte:
a) mediul semiarid de stepa si silvostepa;
b) mediul temperat arid al deserturilor;
c) mediul temperat al padurilor.
Clima temperat-continentala se caracterizeaza prin veri calduroase si uscate si prin ierni extrem de reci. Datorita incalzirii puternice a uscatului, verile sunt calduroase cu temperaturi medii lunare de 15-200C, iar iernile sunt reci cu temperaturi medii lunare sub 00C. Cantitatile medii de precipitatii au valori reduse intre 300-500 mm/an.
I.2. Istoricul cercetarii climatice
Interesul pentru aspectul, evolutia si efectele pozitive sau negative ale vremii, de care depindea insasi viata primilor oameni de pe Terra, ca si a celorlalte vietuitoare, dateaza inca din perioada preistorica.
Dezvoltarea climatologiei determina in ultimul timp aparitia tot mai multor studii si cercetari privind clima oraselor. Mai intai au fost studiati factorii genetici ai climei si anume: factorii energetici sau radiativi, factorii fizico-geografici sau suprafata activa subiacenta si factorii dinamici sau circulatia generala a atmosferei si mai apoi s-a studiat caracteristicile climei.
Climatologia constituie una din disciplinele de baza din invatamantul superior, care contribuie la formarea studentilor geografi ca viitori specialisti in cercetarea mediului sau ca profesori de profil. 
Cercetarea climei, sub diversele sale aspecte, permite stabilirea unor corelatii multiple intre aceasta si celelalte componente ale mediului, inclusiv cu activitatea umana. Aceasta din urma, pe de o parte, suporta consecintele climei, iar pe de alta, o influenteaza, impactul antropic fiind atat pozitiv, cat si negative.
De-a lungul istoriei societatii umane, omul a cautat permanent sa valorifice conditiile climatice favorabile ale unei regiuni si, totodata, sa creeze astfel de conditii pentru adaposturi, asezari, culturi agricole etc. 
Constient sau mai putin constient, in lupta lui pentru existenta, a dezvoltat industria pentru crearea de bunuri materiale, din ce in ce mai multe si mai diversificate, astfel caa ajuns sa influenteze evolutia climei in sens nedorit. 
Astazi, cand societatea umana a atins cele mai inalte cote ale civilizatiei, asistam la o reactie de feed-back a climei, care raspunde printr-o gama larga de evenimente, nedorite, neasteptate si chiar cu repercusiuni de lunga durata, sau ireversibile, la presiunea exercitata de om.
Majoritatea cercetatorilor definesc notiunea de clima ca fiind regimul plurianual (multianual) al elementelor meteorologice, generat de actiunea unor factori diferiti: radiativi, dinamici, fizico-geografici, antropici. 
Ciulache (1988, 2002) a dat urmatoare definitie: ,,Clima este regimul multianual al vremii, care ia nastere in urma interactiunii dintre factorii radiativi, fizico-geografici si dinamici, sub influenta tot mai accentuataa activitatii societatii omenesti".


Fisiere in arhiva (2):

  • Clima Temperat Continentala.doc
  • Clima Temperat Continentala.ppt

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!