Climă și civilizație

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Incepand din 1816, anul fara vara de pe intinse teritorii, foameta a cuprins aproape toate tarile din Europa, producand o febra revoutionara care a maturat continentul timp de trei ani.

In Franta, de exemplu guverul existent a cazut si conservatorului duce Richelieu I s-a cerut sa formeze un alt guvern. Peste tot guvernele se luptau sa mentina ordinea scolara, in timp ce un val de crime fara precedent bantuia orasele. Elvetia era coplesita de valul de activitate criminala. Chiar si numarul de sinucideri a crsecut dramatic odata cu executiile femeilor pentru pruncucidere. Istoricii descriau bandele de cersetori care umpleau drumurile si implorau trecatorii. Intr-o relatare de epoca un calator prin Burgundia din 1817 arata ca cersetorii sunt foarte numerosi astazi; la fiecare oprire o gloata de femei, copii si batrani inconjurau trasura. Un alt observator din Insulele Britanice care vizita Burgundia adauga ca numarul lor era la fel de mare cu cei care asediau calatorul in Irlanda. In Elvetia martori oculari spuneu ca nr. cersetorilor care impanzeau toate drumurile era atat de mare incat semanau cu adevarate armate. In ochii lor era disperare si din cuvintele unui cronicar local, Ruprecht Zollikofer aveau pe obraz paluarea mortii. Cum teama de revolutie crestea in multe tari, s-au folosit forte militare pentru a stapani multimile crescande care cereau de mancare. Un val fara precedent de incendii a izbucnit in aprope toate tarile. O alta amenintare, prima din revoltele antisemite din istoria Germaniei moderne a izbucnit in orasul bavarez Wurzburg in vara anului 1819 si dupa ce foametea si fervoarea revolutionara a exacerbat tensiunile si resentimentele, aceasta s-a raspandit rapid in tota Germania, pana spre nord, in Amsterdam si Copenhaga.

Totusi efectele cele mai rele asupra restului lumii nu au fost resimtite decat un an mai tarziu, timp in care praful rezultat din eruptie s-a raspandit in toata atmosfera si a produs o reducere dramatica a cantitatii de lumina solara ce atingea suprafata Pamantului, determinand scaderea temperaturii.

In Noua Anglie, a cazut zapada in luna iunie a anului 1816 si a fost ger toata vara. Almanahul vechiului fermier a devenit foarte cunoscut cand, printr-o eroare de tipar, a prevazut zapada in iulie 1816 si asa s-a intamplat. Din Irlanda, peste Anglia si pana in Baltica a plouat aproape continuu dim mai pana in octombrie. Ruptura produsa in modelul de climat stabil a avut consecinte sociale bine documentate: recolte slabe, criza de alimente si aproape colaps social in insulele Britanice si Europa. Istoricul Jon D. Post a numit-o cea mai mare criza a nivelului de trai din lumea occidentala. Schimbarile de clima care au precipitat aceasta criza par sa fi tinut mai putin de 3 ani, intrucat, cea mai mare parte din praful vulcanic s-a depus, iesind din atmosfera intr-o perioada relativ scurta de timp. De aceea, chiar si cele mai mari eruptii vulcanice, cand au efecte globale, de obicei nu persista mai mult de ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Clima si civilizatie.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
1 456 cuvinte
Nr caractere:
7 634 caractere
Marime:
13.22KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Geografie
Tag-uri:
clima, influente
Predat:
la liceu
Sus!