Clima României

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Granita: total: 2. 508 km?

tari vecine: Bulgaria 608 km, Ungaria 443 km, Republica Moldova 450 km, Serbia si Muntenegru 476 km (toata frontiera cu Serbia), Ucraina (nord) 362 km, Ucraina (est) 169 km Revendicari maritime: zona contigioasa: 24 nm platforma continentala: pana la 200 m sub nivelul marii zona economica exclusiva: 200 nm ape teritoriale: 12 nm Climat: temperat; ierni reci, innorate cu ninsori si ceata frecvente; veri insorite cu ploi si furtuni frecvente Teren: Campia Transilvaniei este separata de Podisul Moldovei prin Carpatii Orientali si de Campia Romana prin Carpatii Meridionali (Alpii Transilvaneni) Extremele altitudinii: cel mai scund punct: Marea Neagra, 0 m cel mai inalt punct: Vf. Moldoveanu, 2. 544 m Resurse naturale: petrol (resurse in scadere), cherestea, gaze naturale, carbune, sare, teren arabil, hidroputere Folosirea terenurilor: teren arabil: 41% semanaturi permanente: 3% pasuni permanente: 21% paduri: 29% altele: 6% (estimativ, 1993) terenuri irigate: 31. 020 km?

(estimativ, 1993) Riscuri naturale: cutremure mai severe in sud si sud-est; structurile geologice si climatul provoaca alunecari de teren Mediu inconjurator - probleme curente: eroziune a solului si degradare; poluare a apei; poluare a aerului in sud din motive industriale; contaminare a Deltei Dunarii Mediu inconjurator - intelegeri internationale: partasa la: Poluarea Aerului, Tratatul Antarctic, Biodiversitate, Schimbarea Climatului, Desertificare, Specii pe cale de Disparitie, Modificari ale Mediului Inconjurator, Risc de Dezastru Natural, Legea Marii, Interzicerea Testului Nuclear, Protejarea Stratului de Ozon, Poluarea provocata de Vase, Delte semnate, dar inca nu ratificate: Poluarea Aerului - Poluanti Organici Persistenti, Protocolul pentru Mediul Antarctic, Protocolul de la Kyoto pentru Schimbarea Climatului Geografie - nota: controleaza cea mai usor de traversat ruta intre Balcani, Republica Moldova si Ucraina CLIMA (descriere scurta) Pe ansamblu clima Parcul Natural Portile de Fier se incadreaza in zona temperat continentala cu influente mediteraneene ce sunt resimtite atat datorita advectiilor frecvente de aer mai cald si umed de origine mediteraneana din vest cat si datorita advectiilor de aer tropical din sud-vest. Climatul Romaniei este un climat de tip continental moderat. Particularitatile fizice si geografice ale tarii precum si pozitia sa in mijlocul continentului permit sa se individualizeze un climat de tip danubian. El constituie o tranzitie in acelasi timp termica si higrometrica intre climatul mediteranean si climatul mai rece la nord si intre climatul de vest, mai umid si est, mai arid.

Fiind situata pe jumatate in peninsula Balcanica si acoperind o suprafata eliptica, de 237. 499 km?, Romania ocupa mare parte din bazinul inferior al raului Dunare si regiunile din estul bazinului de mijloc al acestui rau. Se afla atat la sudul, cat si la nordul Muntilor Carpati, care formeaza bariera ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Clima Romaniei.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
9 pagini
Imagini extrase:
9 imagini
Nr cuvinte:
2 927 cuvinte
Nr caractere:
16 608 caractere
Marime:
352.39KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Geografie
Tag-uri:
romania, clima
Predat:
la liceu
Sus!