Clima Polara si Subpolara - Studiu de Caz Finlanda si Rusia

Extras din referat Cum descarc?

Clima este efectul pe termen lung al radiatiei solare asupra suprafetei variate si asupra atmosferei Pamantului, care se manifesta prin schimbari ale factorilor atmosferici in timp ce acesta se roteste.
Variatiile zilnice ale factorilor meteorologici dintr-o anumita zona geografica constituie vremea, in timp ce clima este sinteza pe termen lung a acestora.
Vremea este determinata de valorile factorilor meteorologici: temperatura, umididatea aerului, directia si viteza vantului, presiunea atmosferica, turbulenta aerului, cantitatea si felul precipitatiilor. Acesti factori se masoara cu instrumente specifice - termometre, barometre, hidrometre, giruete s.a. Valorile masurate pe perioade lungi de timp (ani sau decenii) prelucrate statistic ne dau informatii despre clima unei regiuni.
Clima este influentata in principal de radiatia solara si variatiile sale anuale, de latitudine, dar si de structura complexa a atmosferei, de altitudine, de apropierea de ocean sau de mare, de formele de relief (mai ales muntii si dealurile).
Zonele climatice:
Clima nu este uniforma pe suprafata terestra, datorita actiunii combinate a factorilor genetici.
Proprietatea elementelor climatice au un caracter zonal. In acest caz vorbim de zonalitatea climei, care este determinata de forma Pamantului, inclinarea axei si miscarea de revolutie.
Astfel s-au diferentiat 6 zone si anume:
- zona tropicala umeda,
- zona tropicala uscata (arida),
- zona temperata calda,
- zona temperata rece (boreala),
- zona rece polara
- zona cu clima alpina.
Zona rece
Zona cu clima rece este cuprinsa intre 60? - 90? latitudine nordica si sudica si se imparte la randul ei in 2 categorii:
1. Zona cu clima subpolara:
Este caracteristica teritoriilor geografice situate aproximativ intre 50? - 70? latitudine Nordica si Sudica, cumprizand implicit extremitatile nordice ale Europei, Asiei, Americii de Nord, arhipeleagul din nordul Canadei, precum si o fasie de la periferia Groenlandei. In emisfera sudica suprafetele sunt mai putin intinse, fiind vorba despre insule ca Falkland, Orkney, Georgia de sud, Kerguelen etc.
Trasaturi generale specifice:
O trasatura a climatului este bruschetea schimbarilor de temperatura, mai ales pe versantii opusi ai muntilor cu expunere la mare, afectati de o circulatie atmosferica de tip foehn; aceste variatii bruste de temperatura pot oscila iarna intre -20oC si 4oC ceea ce duce la dereglarea fiziologica a corpului uman.
Circulatia atmosferica permanent descendenta, dezvoltata in cadrul puternicilor anticicloni polari care determina precipitatii reduse (sub 100 mm/an) si sub forma solida ,precum si prezenta unor vanturi puternice si permanente (vanturile polare).
Iarna este anotimpul dominant si se inregistreaza geruri puternice, cu temperaturi minime care au ajuns la -71,10 C in Siberia. Temperatura medie a lunii celei mai reci poate cobora pana la -50? si chiar pana la -55?C. Vara este scurta, iar temperatura medie a lunii celei mai calde nu depaseste +10? +12?C, ceea ce nu permite solului sa se dezghete decat la suprafata.
Aici, solul este inghetat in adanc (permafrost), dezghetul atingand vara numai o patura superficiala, favorizand formarea mlastinilor, la care contribuie si revarsarea cursurilor de apa. Media anuala a precipitatiilor este redusa la numai 150-300mm. Vanturile de mare intensitate sunt foarte frecvente.
Conditii speciale de luminozitate si termicitate, conferite de inclinarea razelor solare fataa de suprafata topografica (exista doua situatii de intuneric si de lumina totala, respectiv noaptea si ziua polara, fiecare avand o durata de circa 6 luni).
Vegetatia reprezentata prin taiga este dominata de paduri de rasinoase (molid, pin, brad), caracteristica emisferei bore!ale (Europa, Asia, America de Nord), cuprinsa intre padurea de fo!ioase, in sud, si tundra, in nord. Constituie cel mai mare fond fores!tier al planetei.
Fauna taigalei cuprinde animalele cu blana pretioasa.
Tundra se afla la nord de taiga, formand o fasie de-a lungul tarmului Oceanului Arctic, extinzandu-se in nordul Siberiei, unde ocupa peste 3.000.000 de km2, in nordul Europei si al Americii de Nord. In emis!fera sudica tundra ocupa extremitatea sudica a Americii de Sud si insulele din jurul continentului antarctic.


Fisiere in arhiva (1):

  • Clima Polara si Subpolara - Studiu de Caz Finlanda si Rusia.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!