Cheile Carpaților

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Dintre cei peste 118.000 km de retea hodrografica ce brazdeza terotoriul Romaniei, peste 1600 km sunt detinuti de sectoare cu defileuri si chei (1.4 la suta din lungimea totala). Putine dintre raurile din tara noastra prezinta caractere de chei sau de defileu pe intreaga lungime a cursului, aceste trasaturi fiind specifice numai anumitor sectoare. In urma unor analize statistice, se presupune ca numarul acestor sectoare depaseste cifra de 300.

Cheile sunt forme specifice ale reliefului de vale care iau nastere in cele mai multe cazuri pe calcare si mai putin pe alte tipuri de roci (formatiuni cristaline, conglomerate si gresii). Aceste sectoare de vale sunt deosebit de inguste, versantii cu aspect abrupt prezentand numerosi pereti surplombati. Pe fundul acestor vai inguste se formeaza marmite (,,oalele gigantilor"), generate de eroziunea in adancimea exercitata de apele ce curg prin aceste sectoare. De asemenea, sectoarele de chei nu prezinta nici unul dintre elementele cel mai des intalnite la vai, si anume lunca.

Geneza acestor sectoare de vale este diferita, cheile rezultand atat prin unirea versantilor la nivelul albiei minore, prin prabusirea tavanelor unor pereti (foste galerii subterane active, prin care curgeau apele unor rauri, prin adancirea vailor in lungul unor diaclaze de mari dimensiuni, cat si prin adancirea unui curs transversal fata de auxul unui anticlinat. Majoritatea cocarsitoare a cheilor se gasesc in spatiul carpatic, in masive calcaroase, care au podere de 1.9? din suprafata totala a Romaniei. Dar cel mai mult, privirea temerarilor este atrasa de pitorescul acestor chei, de frumusetea si spectaculozitatea abrupturilor, a tarcurilor, cascadelor, politelor calcaroase, de cele ale surplombelor, marmitelor, trenelor de grohotis s.a.

Cheile Aiudului

Cheile Aiudului sunt localizare in lungul raului omonim ce-si are izvoarele in extremitea nord-estica a Muntilor Trascau. In amonte si aval de confluenta cu Valisoara, apele raului Aiud s-au adancit in calcare mezozoice, formand un sector de chei pe o

lungime de aproximativ 4 km, delimitate de versantii abrupti in care apar diaclaze bine dezvoltate si excavatiile marmitelor la diferite niveluri.

Apele Aiudului se rostogolesc in acest sector peste praguri de mare viteza. Aceste chei sunt, de altfel, poarta de intrare in Depresiunea Trascaului. Accesul se face pe drumul judetean modernizat, ce porneste din Aiud, in lungul vaii omonime , si care ne conduce dincolo de satul Poiana Aiudului in sectorul de chei de unde ne putem continua drumul spre Turda.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Cheile Carpatilor.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
9/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
8 pagini
Imagini extrase:
8 imagini
Nr cuvinte:
2 248 cuvinte
Nr caractere:
12 877 caractere
Marime:
16.07KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Geografie
Tag-uri:
ape, turda, munti
Predat:
la liceu
Sus!