Centura de Mineralizatii Polimetalice Asociate Epimetamorfitelor din Carpatii Orientali - Zona Balan

Extras din referat Cum descarc?

Cadrul litostratigrafic
In centura de mineralizatii polimetalice asociate epimetamorfitelor din Carpatii Orientali (Berbeleac, 1988) se cunosc zacaminte si iviri de sulfuri masive si/sau de diseminare de pirita-Cu si de Zn-Pb-Cu. Ele se dispun pe un aliniament ce se extinde pe o distanta de cca 200 km, de la Poienile de sub Munte (N) pana la Balan (S).
Centura, cu directie NW-SE (fig.1.), a suferit fragmentari in faza alpina si este situata in panza bucovinica - unitate superioara a sistemului panzelor bucovinice din Sectorul Central-Est-Carpatic - panza constituita din depozite sedimentare mezozoice (sinclinalele Rarau si Haghimas) respectiv formatiuni cristaline precambrian-paleozoice. In cadrul formatiunilor cristaline s-au separat mai multe unitati tectonice prealpine sariate: panza de rarau, panza de Pietrosul Bistritei, panza de Putna si unitatea de Rodna. Intre principalele entitati stratigrafice identificate (grupul de Bretila, grupul de Rebra, grupul de Tulghes) exista relatii de incalecare.
Mineralizatiile de sulfuri se gasesc cantonate in vulcanitele si sedimentele litogrupului Tulghes din unitatea Putna, mai exact in formatiunea vulcanogen-sedimentara Tg3 - litozona Lesul Ursului (Balintoni, 1996 fide Stumbea, 2007). 
Constituit dintr-o secventa de aproximativ 4500 m grosime (Apostoae, 1999), terigena in esenta dar cu numeroase intercalatii vulcano-sedimentare, in cadrul litogrupului de Tulghes s-au separat intre 3 si 5 formatiuni.
Radulescu si Dimitrescu (1982, fide Apostoae, 1999 ) considera ca in cadrul litogrupului de Tulghes pot fi distinse urmatoarele formatiuni:
- formatiunea inferioara Tg1 (formatiunea cuartitica-Berbeleac, 1988);
- formatiunea Tg2! (formatiunea grafitoasa-Berbeleac, 1988);
- formatiunea sedimentara - vulcanogen acida Tg3 (formatiunea vulcano-sedimentara riolitica-Berbeleac, 1988);
- formatiunea Tg4 (formatiunea blastodetritica cuart-filitica-Berbeleac, 1988).
Metamorfozate in faciesul sisturilor verzi, (Berbeleac, 1988) aceste formatiuni au suferit initial un metamorfism prograd de tip barrovian, responsabil de formarea subfaciesurilor cuart + albit + clorit, cuart + biotit si cuart + albit + almandine. Ulterior, in acestea au intervenit modificari retromorfe varisce si alpine. 
Metalogenia
Centura de mineralizatii polimetalice se incadreaza in Subprovincia Carpatilor Orientali
(Marza, 1982), entitate aferenta Provinciei metalogenetice a cristalinului carpatic. 
Mineralizatiile de sulfuri situate in vulcanitele si sedimentele grupului de Tulghes (Tg3), au o extindere de zeci de kilometri si sunt reprezentate prin acumulari masive si diseminate in care predomina: 
- pirita +- calcopirita (Balan, Lesul Ursului, Fundul Moldovei);
- blenda, calcopirita, galena (Burloaia, Le,ul Ursului).
Formele de zacamant ale ivirilor cu mineralizatii de sulfuri din formatiunea Tg3 sunt: acumulari stratoide, lentile, impregnatii, zone de brecifiere, mai rar, filonase. 
Principalele mineralizatii se concentreaza in urmatoarele districte (de la NW, spre SE):
- Borsa - Viseu, cu campurile metalogenetice Novicior-Novat, Gura Baii-Burloaia;
- Fundul Moldovei - Lesul Ursului, cu campurile metalogenetice Fundul Moldovei si Lesul Ursului;
- Harlagia - Sumuleu;
- Balan - Fagul Cetatii, cu campurile metalogenetice Medias, Balan Central, Fagul Cetatii si Balan Sud.
Districtul Borsa - Viseu
Districtul Borsa - Viseu cuprinde mineralizatiile din sectorul extrem-nordic al centurii polirnetalice. In acest district, structurile cutate corespunzatoare formatiunii Tg3 sunt penetrate de intruziunea andezit-dioritica neogena de Toroiaga, formandu-se astfel doua sectoare: sectorul nordic (campurile metalogenetice Novicior-Novat respectiv Gura Baii-Burloaia) si sectorul sudic.


Fisiere in arhiva (1):

  • Centura de Mineralizatii Polimetalice Asociate Epimetamorfitelor din Carpatii Orientali - Zona Balan.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!