Cehia

Extras din referat Cum descarc?

Republica Ceha este o tara fara iesire la mare, situata in Europa Centrala. Are urmatorii vecini: Polonia (Nord-Est), Slovacia (Est), Austria (Sud), Germania (Vest, Nord-Vest).
Din punct de vedere politic, Cehia este o republica parlamentara. Parlamentul are 2 camere: Camera Deputatilor si Senatul. Este membra a U.E., N.A.T.O., O.E.C.D., O.S.C.E., Consiliului Europei si a Visegrad Group.
Republica Ceha este primul fost membru al CAER care a obtinut statut de tara dezvoltata de la Banca Mondiala.[1] Ea are cel mai ridicat indice al dezvoltarii umane din Europa Centrala si de Est,[2] fiind o tara cu ,,dezvoltare umana foarte ridicata". Ea este pe locul al treilea in lista celor mai pasnice tari din Europa si cea mai democratica si sanatoasa (in termenii mortalitatii infantile) din regiune. Apartenenta la Uniunea Europeana este centrala in politica externa a Cehiei. Republica Ceha a detinut presedintia Consiliului Uniunii Europene in prima jumatate a lui 2009.
Oficialii cehi au sustinut luptatorii pentru democratie din Birmania, Belarus, Republica Moldova si Cuba.
Moneda nationala: coroana ceha.
Economie:
Una dintre cele mai stabile si prospere tari fost-comuniste, Cehia a inregistrat o crestere economica anuala de 6% in ultimii 3 ani de dinaintea Crizei economice. Cresterea a fost datorata in mod special exporturilor catre Uniunea Europeana si investitiilor straine.
Majoritatea societatiilor de stat si regiile autonome au fost privatizate. Aici ne referim in mod special la sectorul bancar, telecomunicatii, dar sic el energetic. Actualul guvern are in plan continuarea procesului de privatizare.
Terminarea privatizarii sectorului bancar, al telecomunicatiilr si al energiei va atrage investitii straine, in timp ce restructurarea marilor intreprinderi si imbunatatiri in sectorul financiar ar trebui sa creasca veniturile.


Fisiere in arhiva (1):

  • Cehia.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!