Previzualizare referat:

Extras din referat:

Republica Ceha este o tara fara iesire la mare, situata in Europa Centrala. Are urmatorii vecini: Polonia (Nord-Est), Slovacia (Est), Austria (Sud), Germania (Vest, Nord-Vest).

Din punct de vedere politic, Cehia este o republica parlamentara. Parlamentul are 2 camere: Camera Deputatilor si Senatul. Este membra a U.E., N.A.T.O., O.E.C.D., O.S.C.E., Consiliului Europei si a Visegrad Group.

Republica Ceha este primul fost membru al CAER care a obtinut statut de tara dezvoltata de la Banca Mondiala.[1] Ea are cel mai ridicat indice al dezvoltarii umane din Europa Centrala si de Est,[2] fiind o tara cu ,,dezvoltare umana foarte ridicata". Ea este pe locul al treilea in lista celor mai pasnice tari din Europa si cea mai democratica si sanatoasa (in termenii mortalitatii infantile) din regiune. Apartenenta la Uniunea Europeana este centrala in politica externa a Cehiei. Republica Ceha a detinut presedintia Consiliului Uniunii Europene in prima jumatate a lui 2009.

Oficialii cehi au sustinut luptatorii pentru democratie din Birmania, Belarus, Republica Moldova si Cuba.

Moneda nationala: coroana ceha.

Economie:

Una dintre cele mai stabile si prospere tari fost-comuniste, Cehia a inregistrat o crestere economica anuala de 6% in ultimii 3 ani de dinaintea Crizei economice. Cresterea a fost datorata in mod special exporturilor catre Uniunea Europeana si investitiilor straine.

Majoritatea societatiilor de stat si regiile autonome au fost privatizate. Aici ne referim in mod special la sectorul bancar, telecomunicatii, dar sic el energetic. Actualul guvern are in plan continuarea procesului de privatizare.

Terminarea privatizarii sectorului bancar, al telecomunicatiilr si al energiei va atrage investitii straine, in timp ce restructurarea marilor intreprinderi si imbunatatiri in sectorul financiar ar trebui sa creasca veniturile.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Cehia.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Nu
Nota:
4/10 (5 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
1 165 cuvinte
Nr caractere:
6 394 caractere
Marime:
106.57KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Geografie
Tag-uri:
cehia, tara
Predat:
la liceu
Sus!