Castelul de la Hunedoara

Extras din referat Cum descarc?

Fiind una din cele mai mari si mai vestite proprietati ale lui Iancu de Hunedoara, castelul cunoaste in timpul acestuia insemnate transformari. El devine astfel o somptuasa locuinta nu numai un punct strategic intarit. Cu trecerea anilor, diversi stapani ai castelului I-au modificat infatisarea inbogatindu-l cu sali, turnuri si camere de onoare. Alaturi de alte cetati ale Tansilvaniei, ca Feldioara, Bran sau Deva, cetatea Hunedoarei a avut un rol important economic si Castelul Corvinestilor din Hunedoara este unul dintre cele mai valoroase monumente ale arhitecturii medievale din Romania. Este atestat in documente inca de la inceputul secolului al-xiv-lea. In 1409 Sigismund de Luxembourg, daruieste acest castel cu tot domeniul ce-l inconjoara printului Voicu ca dovada a recunostintei pentru actele sale de curaj. Iancu de Hunedoara, fiul lui Voicu, face schimbari radicale construind un turn masiv pod mobil si zid de aparare transformand vechiul castel in fortareata militara care sa reziste asediului unei numeroase armate.
Galeria si donjonul-ultimul turn de aparare (turnul Ne Boisa = nu te teme), sunt ramase neschimbate de pe timpul lui Iancu de Hunedoara, precum si turnul Capistrano (dupa numele unui vestit calugar de la curtea castelului) reprezinta cateva dintre cele mai semnificative parti ale constructiei. In aripa castelului numita Matia se mai desluseste destul de vag o pictura referitoare la legenda cu corbul de la care se zice ca isi trag numele urmasii lui Iancu de Hunedoara (Corvini). Se spunea ca inscriptia de pe zidul fantanii inseamna apa aveti, dar suflet, nu. In realitate, continutul descifrat de specialisti este: Cel care a scris aceasta inscriptie este Hassan, care traieste ca rob la ghiauri, in cetatea de langa biserica. Urmasii lui Iancu de Hunedoara au continuat lucrarile la acest castel: Matei Corvin reconstruieste aripa nordica a castelului, iar mai tarziu Gabriel Bethlen ridica latura de sud. Aici alterneaza acum stilul renascentist, vechiul stil gotic si baroc. In anul 1880 castelul Corvinestilor a fost declarat monument istoric.
In salile muzeului sunt expuse piese de ceramica, documente si arme din cele mai vechii timpuri, ce pot fi admirate de vizitatori.
Poarta de intrare, capitelurile coloanelor, pietrele de consola si cheile de bolta sunt piese in care artistul anonim s-a trecut pe sine. Pe latura vestica a cetatii este construit palatul in stil gotic.
La parter a fost amenajata o sala fastuoasa cu bolti gotice, numita Sala Cavalerilor impartita in doua prin stalpi octogonali asezati pe baze patrate cu profiluri simplesi cu capiteluri imbraca-te in cate o coroana de frunze de stejar. Etajul este ocupat de Sala Dietei care a suferit numeroase transformari in urma carora a pierdut boltile initiale. La corridor si burdufuri se intalnesc pt prima oara in Transilvania ferestrele dreptunghiulare ale goticului tarziu.
La sfarsitul sec. Al-xvii-lea castelul sufera o serie de transformari: se ...


Fisiere in arhiva (1):

  • Castelul de la Hunedoara.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!