Castele din Marea Britanie

Extras din referat Cum descarc?

Palatul Buckingham 
Palatul Buckingham a fost casa familiei regale inca din timpul domniei Reginei Victoria. A fost construit initial in 1703 pentru Ducele de Buckingham ( de unde ii provine si numele). A fost apoi reamenajat de catre Nash pentru George al IV-lea, dar nu a primit fatada actuala decat in 1913. Palatul Buckingham 
Simbolul suprem al Londrei si al monarhiei britanice, Palatul Buckingham nu a devenit resedinta regala decat in 1837, cand regina Victoria s-a mutat aici de la Palatul Kensington. Situat la capatul celebrei promenade "the Mall", edificiul este in prezent locuinta si principalul centru de activitate al intregii familii de Windsor. Cine are norocul sa ajunga in fata lui cu putin timp inainte de 11:30, poate urmari un spectacol deosebit: schimbarea garzii. 
Infanteristii cu tunici rosii si caciuli din blana de urs sunt renumiti pentru sobrietatea lor. Mai nou, fastuoasele cusme imblanite au fost inlocuite cu unele sintetice, din motive ecologice. Palatul Buckingham include 19 sali de festivitati, 52 de dormitoare regale si de oaspeti, 188 de camere pentru personal, 92 de birouri si 78 de bai. Apartamentele monarhilor se afla in aripa de nord, iar intre august si inceputul lui octombrie, cand familia regala paraseste cladirea, salile de festivitati sunt deschise pentru public. Palatul Buckingham a servit ca resedinta oficiala pentru regii Mariei Britaniei din 1837. Astazi este resedinta oficiala a reginei. Desi aici au loc multe evenimente si receptii oficiale, zonele palatului sunt deschise pentru vizitatori. 
Camerele palatului sunt deschise pentru public din august pana in septembrie. Aici exista o mare colectie de tablouri ale unor mari artisti precum: Rembrandt, Rubens, Vermeer, Poussin, Canaletto si Claude ;sculpturi ale unor mari sculptori precum : Canova si Chantrey. Puteti admira unele dintre cele mai frumoase mobile engleze si franceze din lume sau splendidele bijuterii cu diamant ale reginei Elisabeta. 
In timpul verii, Schimbarea Garzii are loc in fata palatului si este unul dintre cele mai populare evenimente din Londra din 1 aprilie pana in prima jumatate a lunii iulie.

Palatul Westminster
Cunoscut si ca palatul Parlamentului (unde isi desfasoara activitatea cele doua Camere ale legislativului - cea a Lorzilor si cea a Comunelor), acesta este unul din principalele obiective turistice ale Londrei. Turnul cu ceas, orientat spre Piata Parlamentului si Westminster Abbey si cunoscut de toata lumea sub numele de Big Ben, este emblematic pentru capitala britanica, figurand, practic, pe toate pliantele turistice ale orasului. Initial, pe locul acestui palat s-a ridicat, incepand din secolul al XI-lea, una din resedintele regale. Din aceasta s-au pastrat Jewel Tower, construit in 1365 ca trezorerie pentru Edward al III-lea, si Westminster Hall, o sala majestuoasa de receptii, cu plafonul din lemn. Restul cladirii a fost distrus in 1834, de un incendiu devastator, fiind recladit in stil gotic de catre arhitectul Augustus Pugin. In aceste corpuri noi ale palatului sunt tinute sedintele Parlamentului britanic. Cea mai frumoasa priveliste este cea din partea de sud a Tamisei, mai ales noaptea, cand cladirile din complexul Westminster sunt luminate feeric.

Westminster Abbey
Situata pe latura sudica a Pietei Parlamentului, Westminster Abbey a fost teatrul multor evenimente de maxima importanta pentru britanici. Aici au fost incoronati majoritatea monarhilor englezi, unii dintre ei dormindu-si tot aici somnul de veci. Fiind una din cele mai vechi biserici ale Londrei, Westminster Abbey are o spectaculoasa arhitectura medievala. Se pare ca bazele sale erau deja puse in 1040, cand Eduard Duhovnicul a fost incoronat, si-a mutat palatul la Westminster si a inceput sa construiasca un lacas de cult. Dupa canonizarea acestuia, in 1139, mai multi suverani s-au straduit sa aduca imbunatatiri lacasului de cult, aceasta capatand forma actuala in secolele al XIII-lea si al XIV-lea. Capela lui Henric al VII-lea, construita in stil gotic si bogat impodobita, a fost finalizata abia la inceputul secolului al XVII-lea, iar turnurile gemene de la intrarea de vest au fost adaugate un veac mai tarziu. Westminster Abbey este extrem (exagerat - ar spune unii) de bogata in morminte, aceasta moda dezvoltandu-se, se pare, in secolul al XVIII-lea. Primul ocupant al Coltului Poetilor a fost Geoffrey Chaucer, ingropat aici in 1400. Mai tarziu biserica a inceput sa-i comemoreze pe William Shakespeare, William Blake, John Milton, Jane Austen, Samuel Taylor Coleridge, William Wordsworth si Charles Dickens. Multi dintre acesti scriitori sunt insa prezenti doar cu titlu onorific, osemintele lor fiind inhumate in diverse alte lacasuri britanice de cult. Principalii monarhi care isi dorm aici somnul de veci sunt Elisabeta I, Mary Stuart si Henric al V-lea.

Kensington Palace
Fosta resedinta regala, acest palat pare sa nu fi purtat prea mult noroc femeilor care i-au calcat pragul. Era o simpla casa de tara in 1689, cand a fost cumparat de catre William al III-lea. Se spune ca regina Victoria ar fi petrecut aici o copilarie mai mult decat trista. Informatia nu este foarte sigura, insa dovezile despre nefericirea printesei Diana, care a locuit aici in calitatea de sotie a printului Charles, sunt extrem de numeroase, presa din epoca dezbatand pe indelete acest subiect. Supranumit "ghetoul regal", palatul este in prezent locuinta mai multor membri ai familiei de Windsor.


Fisiere in arhiva (1):

  • Castele din Marea Britanie.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.



Hopa sus!