Cascada Iguacu

Extras din referat Cum descarc?

Cascada Iguazu, Iguacu sau Iguassu (scrisa si asa si asa) se gaseste la granita dintre Brazilia si Argentina. Legenda locala spune ca impresionanta cascada a aparut din cauza furiei unui zeu care isi pierduse iubita. Cascada Iguacu are o serie de caderi de apa numite "cataracte" pe raul Iguacu, aflandu-se la o distanta de 23 km mai sus de locul de unire a acestuia cu raul Parana, la granita dintre Argentina si Brazilia. O portiune importanta a ralui cade intr-o prapastie ingusta si semicirculara, cunoscuta sub numele de "Garganta del Diablo" adica "Gatul diavolului". Cand veti privi in jos, spre Garganta del Diablo (Gatlejul Diavolului), s-ar putea sa credeti ca in aceasta poveste exista un sambure de adevar.
Cascada Iguazu este a doua ca marime din lume, dupa Cascada Victoria din Africa si una dintre minunile naturale ale lumii. inaltimea nu este insa atat de impresionanta ca lungimea, cascada parand sa se intinda la infinit.
Cand nivelul apei raului este ridicat spectacolul este superb si in acelasi timp infricosator, toata creasta fiind acoperita de torent. in unele parti va puteti apropia atat de mult de cascada, desi nu este cea mai buna idee, incat ii veti simti forta care strapunge aerul. 
A existat si o a doua cascada, chiar mai mare, care a fost distrusa atunci cand s-a construit un baraj pe rau. 
Debitul de apa al cascadei poate ajunge la maxima de 12.750 metri cubi(m- ) pe secunda in timpul sezonului ploios din Noiembrie pana in Martie. Debitul este minim in timpul sezonului uscat, din August pana in Octombrie. Valoarea medie anuala a debitului de apa este de 1.756 metri cubi(m- ) pe secunda.
Cascada seamana cu o potcoava alungita, ce se intinde pe 2,7 km - aproape de 3 ori mai intinsa decat Cascada Niagara din America de Nord si semnificativ mai mare, din punct de vedere al latimii, decat Cascada Victoria din Africa. Cascada este impartita de insulele udate de raul Iguacu in 275 de cascade de apa sau cataracte pe o distanta de 4 km, a caror inaltime variaza intre 60 si 82 de metri. Numele cascadei, ca si cel al raului, provine din limba Gurani si inseamna "ape mari". 
Ea apare intr-o deschidere larga, ce curge spre vest si apoi spre nord, se rostogoleste peste marginea Platoului Parana inainte de a-si continua cursul in canion. Deasupra cascadei, insulele si ostroavele impart raul Iguacu in mai multe cursuri ce alimenteaza cataractele. Rezultatul acestei impresionante caderi a fost descris ca "plonjonul facut de un ocean in abis (prapastie)". Aceasta sectiune este vizibila atat din partea braziliana cat si din cea argentiniana. Multe din cascadele individuale sunt rupte la jumatate de tapsanul(platforma) iesit in afara. Refractia luminii in apa si picaturile ce tasnesc din toate partile creaza aici o portiune plina de curcubee. De la marginea "Gitului diavolului", la 150 de metri in aer se ridica o perdea de ceata. 
Dintre nenumaratele insule din apropierea cascadelor, cea mai importanta este Insula Grande San Martin situata in aval de "Gatul diavolului" pe partea argentiniana. De pe aceasta insula se poate admira un numar considerabil dintre cataracte. intre cascadele individuale ce pot fi vazute de pe potecile din padure de pe partea


Fisiere in arhiva (1):

  • Cascada Iguacu.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!