Caracterizarea Potentialului Turistic al Judetului Sibiu

Extras din referat Cum descarc?

1.1 ASEZARE GEOGRAFICA
Municipiul Sibiu este situat in partea de sud a Transilvaniei, in depresiunea Cibinului, strabatuta de raul cu acelasi nume si se intinde pe o suprafata de 5.422 km patrati, care reprezinta 2,3% din teritoriul tarii.
Orasul se afla in apropierea Muntilor Fagaras (cca. 20 km), a Muntilor Cindrel (cca. 12 km) si a Muntilor Lotrului (cca. 15 km), care marginesc depresiunea in partea de sud-vest. Orasul Sibiu se intinde actualmente pe o suprafata de 12164 ha. In nord si est, teritoriul municipiului Sibiu este delimitat de Podisul Tarnavelor, care coboara pana deasupra Vaii Cibinului, prin Dealul Gusteritei.
1.2 RELIEFUL
Relieful este variat si coboara in trepte de la sud-Muntii Fagaras (cu vf. Negoiu de 2.535m, cu o creasta alpina zimtata sub care se adapostesc circuri si vai glaciare, marcate de frumoase cascade), Muntii Cindrelului si Lotrului (cu suprafete plane, usor valurite, cu vf. Cindrelul de 2.245 m, vf. Steflesti 2.244 m, cu vai adanci ce contrasteaza cu culmile inalte), despartiti de defileul Oltului, la nord-Podisul Secaselor si Hartibaciului, Podisul Tarnavelor (cu altitudini de 600-700 m), Depresiunea larga a Sibiului
1.3 CLIMA
In ceea ce priveste judetul Sibiu, predomina un climat temperat continental, de nuanta central europeana, cu ierni moderate si veri racoroase. Datorita reliefului framantat si cu trasaturi locale variabile, si factorii climatici inregistreaza valori foarte diferite si se constituie in etaje climatice distincte, corespunzatoare marilor unitati de relief: munte, dealuri si depresiuni. Principalele elemente ce caracterizeaza climatul statiunilor forestiere sunt: temperatura sau regimul termic; precipitatiile sau regimul pluviometric; vantul sau regimul eolian.
Temperatura: in judetul Sibiu, temperaturile medii anuale inregistreaza valori cuprinse intre 9 grade, in Depresiunea Apoldului, -2 grade in Muntii Fagaras si 0 grade in Cindrel. Ele sunt mai coborate fata de tinuturile invecinate de la sud si vest, in conditii similare de altitudine. Distributia temperaturilor este strans legata de influenta reliefului sau se manifesta in mod diferit de la un sezon la altul si chiar de la o luna la alta. Depresiunea Fagarasului bunaoara inregistreaza cele mai scazute temperaturi iarna, datorita localizarilor frecvente de aer rece. In lunile ianuarie si februarie se intalnesc frecvente inversiuni termice, determinate de stationarea aerului rece in depresiuni si a producerii inseninarii pe platouri sau culmi mai inalte. Aflat in zona temperat-continentala, cu influente termice datorate muntilor din vecinatate, insa ferita de excese, media anuala a precipitatiilor este de 662 mm, cu valori minime in luna februarie (26,7 mm) si maxime in iunie (113 mm).
1.4 RETEAUA HIDROGRAFICA
Cursurile de apa sunt egal distribuite pe toata suprafata judetului. Oltul (52 km in judet) colecteaza apele aduse de riurile din muntii Fagaras: Arpas, Cartisoara, Porumbac, Avrig. Rurile de pe versantul nord-estic al muntilor Cindrel (Sebes, Cisnadie, Sadu) sunt colectate de Cibin care izvoraste de sub Vf. Cindrel. La Mohu, Cibinul primeste ca afluent raul Hartibaciu, care dreneaza o parte din podisul care-i poarta numele. 
Raurile din partea nordica sunt adunate de Tirnava Mare (Laslea, Valchid, Biertan, Mosna, Visa). Reteaua hidrografica este intregita de numeroase lacuri de diverse origini. In zonele montane inalte se intalnesc lacuri glaciare: Podragu, Podragelu, Balea, Lacul Doamnei, Avrig, Iezerul Mare, Iezerul Mic. In judetul Sibiu se gasesc si numeroase lacuri artificiale: pe Sadu, pe Cibin, pe Hirtibaciu sau pe Olt.
Lacul Balea este un lac glaciar(format in circ glaciar) situat la o altitudine de 2.040m, in Muntii Fagaras,Judetul Sibiu.Dimensiunile lacului sunt: 360 m in lungime, suprafata de 46508 mp si adancimea de 11,35 m. In anul 1932 lacul Balea si o suprafata de circa 180 de hectare in jurul lacului au fost declarate rezervatie stiintifica. La Lacul Balea se poate ajunge in timpul verii cu masina, peTransfagarasean, iar in restul timpului cu telecabina, de la cabana "Balea Cascada". In Muntii Fagaras se mai afla si lacurile Capra, Podragu mic, Podragu mare, Avrig, Urlea.Complexul turistic Balea Lac - Cea mai spectaculoasa zona de schi din tara, este recomandata numai celor cu experienta. In caldarea Balii, cat si pe valea acesteia se poate schia o buna parte din an. Aici avem cel mai lung sezon de schi din tara, multe competitii de schi extrem au loc in mai-iunie. Exista partii de schi naturale: schi de agrement si schi extrem. Durata sezonului este de circa 180 zile. In anul 2006 a fost construit in apropierea lacului Balea primul hotel de gheata din Europa de Est.


Fisiere in arhiva (1):

  • Caracterizarea Potentialului Turistic al Judetului Sibiu.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!