Caracterizarea geografică generală a Municipiului Câmpina

Extras din referat Cum descarc?

ASEZARE SI LIMITE:
Municipiul Campina este situat in judetul Prahova, in zona colinara, ca un avanpost al subcarpatilor inaintea campiei, la cca. 1 km de confluenta raului Prahova cu Doftana, pe malul stang al Prahovei,considerata o adevarata poarta de intrare a Vaii Prahovei. 
Se afla la 30 km departare fata de Ploiesti (resedinta judetului Prahova) si la 90 km de Brasov. Asezat la o altitudine medie de 450 m, orasul se inscrie in zona subcarpatica,apartinand Subcarpatilor Curburii,respectiv Subcarpatilor Prahovei. 
Este marginit la nord de raul Campinita, la est de raul Doftana, iar la vest de raul Prahova. Cele trei rauri au reusit sa modeleze terasa Campinei, transformand-o intr-o platforma triunghiulara, cu pante mai line ori mai abrupte, care se intinde pe o suprafata de 2.423 hectare, avand o usoara inclinare pe directia nord-sud.
Aceasta pozitie geografica a Campinei - de terasa a raului Prahova - cum se numeste din punct de vedere geomorfologic - a fost si este deosebit de favorabila pentru dezvoltarea unei asezari umane.
Capitalul natural al regiunii:
I.GEOLOGIE
Aceasta zona se distinge printr-o structura geologica complexa. Din punct de vedere tectonic,formatiile miocene, formeaza un anticlinal, vizibil pe flancul vestic al terasei, in dreptul garii Campina. 
Pe aliniamentul strazilor Schelelor si Sondei, formatiile miocene vin in contact de-a lungul unui accident tectonic (ruptura) cu depozitele sedimentare ale pliocenului, care se dezvolta la sud de acest accident, sub forma unui mare sinclinal. 
Pliocenul este construit dintr-o succesiune de straturi nisipos - grezoase ce alterneaza cu straturi de marne, iar catre partea superioara apar straturi masive de marne. 
La sud de accidentul tectonic cunoscut sub denumirea de ,,falia Campinei", straturile pliocene coboara cu inclinari de circa 25 grade.
Zacamantul de petrol de la Campina este cantonat in nisipurile si gresiile pliocene (meotiene), de la contactul cu accidentul tectonic si pana la cca 500 m, sud de acesta, unde petrolul vine in contact cu apa de sinclinal.
II.RELIEF
Subcarpatii Prahovei se impart in doua subunitati: S.Ialomitei si S.Teleajenului.Au aspectul unui ansamblu de culmi deluroase, cu dimensiuni si orientari variate, a caror inaltime creste dinspre campie spre zona muntoasa. Cea mai mare parte a culmilor sunt inguste, multe avand infatisarea unor creste.
Orasul Campina este situat pe Valea Prahovei,care se desfasoara intre cele doua subunitati si care prezinta caracteristici morfometrice aparte,in functie de formatiunile geologice pe care le intersecteaza. 
In ceea ce priveste relieful,se deosebeste aici o depresiune ingusta,sinclinala,modelata in formatiuni mio-pliocene si anume Depresiunea Campinei.
Terasa Campina este terasa principala a Prahovei,care domina cu 40-45 m vaile celor trei rauri care o delimiteaza, este modelata de o serie de dealuri, care au transformat-o intr-o depresiune ferita de vanturile puternice ce bat in campie. Aceasta terasa se infatisaza ca poduri netede,late pe alocuri de cativa kilometri si delimitate de frunti abrupte,deseori atacate de viroage,torenti si alunecari.
Dealurile care inconjoara orasul au inaltimi medii de 600 m si un aspect ce alterneaza intre colinar si fragmentat.
De-a lungul Vaii Doftanei se afla dealul Ciobul (618 m).La vest, paralel cu raul Prahova se observa un lant de dealuri dintre care se evidentiaza Pitigaia (634 m),iar spre nord se afla varful Poienii (672 m). Dincolo de raul Campinita spre nord si nord-est se reliefeaza dealul Cornului, dintre care varful Voila (675 m) detine suprematia. Toata aceasta coroana de dealuri ce protejeaza orasul, este imbracata cu paduri de foioase si pasuni, care-i confera un pitoresc deosebit, asigurand totodata localitatii un climat favorabil.
Trecerea de la campie spre raurile care o delimiteaza se face prin versanti abrupti, uneori direct spre albia raurilor. 
Urcand dealul Muscel, la punctul denumit ,,LA OBSERVATOR", de la cei 550 m ai acestuia se poate observa intreaga panorama a orasului si a imprejurimilor sale.


Fisiere in arhiva (1):

  • Caracterizarea Geografica Generala a Municipiului Campina.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!