Caracterizarea geografică a așezărilor umane din statul Columbia

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Geografie
Conține 1 fișier: pdf
Pagini : 13 în total
Cuvinte : 4543
Mărime: 1.48MB (arhivat)
Publicat de: Giorgiana L.
Puncte necesare: 8

Extras din referat

I. Introducere

Așezările umane sunt rezultatul adaptării active a colectivității umane ce își desfășoară activitatea pe un anumit teritoriu, în condițiile existenței unor relații sociale, economice și istorice. Teritoriul pe care se situaează așezările umane se particularizează prin componentele structurii fizico-geografice, prin diversitatea și prin potențialul material și concret al condițiilor naturale, dar și prin factorii de natură economico-socială în care au apărut și se dezvoltă așezările omenești.

Această lucrare își propune să prezinte aspecte ale așezărilor umane din statul Columbia, atât din mediul urban cât și din mediul rural, prin analiza și descrierea funcțiilor atribuite acestor habitate umane.

II. Aspecte generale

Columbia se află în Nord-Vestul Americii de Sud, situată la 4⁰ latitudine nordică și 72⁰ longitudine vestică, învecinându-se cu statul Panama la Nord-Vest, cu statele Ecuador și Peru la Sud și statele Brazilia și Venezuela la Est. În partea de nord, Columbia este mărginită de Marea Caraibilor, iar în partea de vest de către Oceanul Pacific, fiind astfel singura țară din America de Sud care prezintă peisaj litoral de-a lungul acestor ape (Fig. 1)

Suprafața totală este de 1138910 km2 (incluzând Archipielago de San Andres și Providencia y Santa Catalina), din care 1038700 km2 este sol și 100210 km2 este apă.

Columbia se împarte în șase regiuni geografice majore: Regiunea Caraibe, Regiunea Pacifică, Regiunea Andină care cuprinde trei masive montane paralele, Regiunea Orinoquia, Regiunea Amazon acoperită de păduri tropicale și Reginua Insulară care cuprinde patru insule. (Fig. 2)

Fig. 1: Harta politică a statului Columbia

Sursa:

www.geology.com

Fig. 2: Harta regiunilor geografice din

Columbia

Sursa:

www.howlingpixel.com/i ro/Columbia

Regiunea Caraibe

Este situată în partea de nord a Columbiei. Majoritatea comerțului internațional are loc în Barranquilla, Cartagena, Santa Marta și alte porturi situate de-a lungul coastei Caraibe. În unele zone din aceste orașe se întâlnesc mlaștini, lacuri de mici adâncimi care întrețin plantațiile de bumbac și bananieri și ferme mici.

Regiunea Depresionară Caraibe se leagă de Munții Anzi prin două mari văi ale râurilor Magdalena și Cauca și este a doua ce mai importantă regiune cu activități economice.

Regiunea Pacifică

Această regiune este formată în general din mlaștini și jungle, având un potențial ridicat în resursele solului, dar foarte puțin exploatate. Densitatea populației este mică (5 loc/km2), iar majoritatea locuitorilor sunt de culoare neagră (80%), restul fiind mulatri și albi.

Buenaventura este singurul port de pe întreaga coastă Pacifică, fiind „coridorul” principal pentru transportul ilegal de droguri. În partea de est, Regiunea Pacifică este mărginită de Cordiliera Occidentală a Munților Anzi, de unde izvorăsc numeroase râuri. Majoritatea râurilor se varsă în Oceanul Pacific, însă cel mai mare și singurul râu navigabil, Atrato, are cursul pe direcția nord, înspre Golful Uraba.

Regiunea Andină

Această zonă include toate cele trei lanțuri (Cordiliere) ale Munților Anzi, constituind 33% din suprafața totală a țării. Munții Anzi sunt divizați în Cordiliere în apropierea graniței cu Ecuador, fiind extinse în nord-vest aproape până la Marea Caraibilor și în nord-est către Venezuela. Altitudinile depășesc valoarea de 5700 m, iar unele vârfuri montane sunt acoperite permanent de un strat de zăpadă. Platoruile înalte ale acestei regiuni prezintă un climat moderat care asigură condiții favorabile pentru locuitori. Râurile torențiale situate pe versanți sunt sursa principală a energiei hidroelectrice.

Cordiliera Occidentală, extinsă de la Ecuador până la Golful Darien, este cea mai joasă și cea mai nepopulată cordilieră din cele trei. Altitudinile nu depășesc 3000 m, legătura dintre orașul principal (Cali) și Oceanul Pacific realizându-se printr-o trecătoare cu înălțimi de 1520 m. Deasemenea, altitudilile relativ joase, permit dezvoltarea vegetațiilor dense, în părțile vestice fiind dezvoltate adevărate zone tropicale.

Bibliografie

1. Cucu, V., (2000), Geografia asezarilor rurale, Edit. Domini, Targoviste

2. IANOȘ I., HELLER W. (2006), Spațiu, economie și sisteme de așezări, Ed. Tehnică, București

3. Luis A. Guzman, Daniel Oviedo, Juan Pablo Bocarejo, (2016), City profile: The Bogotî Metropolitan Area that never was

4. Luis A. Guzmana, Juan P. Bocarejob, (2017), Urban form and spatial urban equity in Bogota, Colombia

5. Library of Congress Cataloging-in-Publication Data, (2010), Colombia: a country study, edited by Rex A. Hudson.

6. Katherine Vallejo, Jose Tapias, and Ivan Arroyave, (2018), Trends of Rural/Urban Homicide in Colombia, 1992-2015: Internal Armed Conflict and Hints for Postconflict

7. www.heritage.org

8. www.data.colombiareports.com

9. www.citypopulation.de

10. www.britannica.com

11. www.academia.edu

12. www.export.gov

13. www.population.un.org/wup/DataQuery

14. www.worldpopulationreview.com

15. www.worldatlas.com

16. www.data.humdata.org

17. www.sciencedirect.com

18. www.howlingpixel.com/i-ro/Columbia

19. www.geology.com

20. www.commons.wikimedia.org

21. www.population.un.org

22. www.thetimes.co.uk

23. www.theatlas.com

24. www.theculturetrip.com

25. www.dataimpacts.org

26. www.en.wikipedia.org

27. www.latam.com

28. www.survivalinternational.org

29. www.googlemaps.com

30. www.nytimes.com

31. www.datastudio.google.com

Preview document

Caracterizarea geografică a așezărilor umane din statul Columbia - Pagina 1
Caracterizarea geografică a așezărilor umane din statul Columbia - Pagina 2
Caracterizarea geografică a așezărilor umane din statul Columbia - Pagina 3
Caracterizarea geografică a așezărilor umane din statul Columbia - Pagina 4
Caracterizarea geografică a așezărilor umane din statul Columbia - Pagina 5
Caracterizarea geografică a așezărilor umane din statul Columbia - Pagina 6
Caracterizarea geografică a așezărilor umane din statul Columbia - Pagina 7
Caracterizarea geografică a așezărilor umane din statul Columbia - Pagina 8
Caracterizarea geografică a așezărilor umane din statul Columbia - Pagina 9
Caracterizarea geografică a așezărilor umane din statul Columbia - Pagina 10
Caracterizarea geografică a așezărilor umane din statul Columbia - Pagina 11
Caracterizarea geografică a așezărilor umane din statul Columbia - Pagina 12
Caracterizarea geografică a așezărilor umane din statul Columbia - Pagina 13

Conținut arhivă zip

  • Caracterizarea geografica a asezarilor umane din statul Columbia.pdf

Alții au mai descărcat și

Amenajarea Turistică a Stațiunii Balneoclimaterice Covasna și Împrejurimi

Prezentul studiu are la baza oportunitatea dezvoltarii si diversificarii ofertei turistice pentru statiunea balneoturistica Covasna. “Statiunea...

Japonia

Japonia este o tarã prin excelentã insularã, situatã în nord-vestul oceanului pacific. Japonia este fãrã indoialã statul care a înregistrat cea mai...

Județul Timiș

1.Localizarea geografica si caracterizarea judetului 1.1. Scurt istoric Istoria judetului se pierde in timp, fiind mentionate inca din...

Rolul Carpaților

Unitati montane. Carpatii românesti Carpatii românesti fac parte din marele lant muntos alpino-carpato-himalayan, aparut în urma orogenezelor...

Ai nevoie de altceva?