Caracterizarea geografica a asezarilor umane din statul Columbia

Extras din referat Cum descarc?

I. Introducere
Asezarile umane sunt rezultatul adaptarii active a colectivitatii umane ce isi desfasoara activitatea pe un anumit teritoriu, in conditiile existentei unor relatii sociale, economice si istorice. Teritoriul pe care se situaeaza asezarile umane se particularizeaza prin componentele structurii fizico-geografice, prin diversitatea si prin potentialul material si concret al conditiilor naturale, dar si prin factorii de natura economico-sociala in care au aparut si se dezvolta asezarile omenesti.
Aceasta lucrare isi propune sa prezinte aspecte ale asezarilor umane din statul Columbia, atat din mediul urban cat si din mediul rural, prin analiza si descrierea functiilor atribuite acestor habitate umane.
II. Aspecte generale
Columbia se afla in Nord-Vestul Americii de Sud, situata la 40 latitudine nordica si 720 longitudine vestica, invecinandu-se cu statul Panama la Nord-Vest, cu statele Ecuador si Peru la Sud si statele Brazilia si Venezuela la Est. In partea de nord, Columbia este marginita de Marea Caraibilor, iar in partea de vest de catre Oceanul Pacific, fiind astfel singura tara din America de Sud care prezinta peisaj litoral de-a lungul acestor ape (Fig. 1)
Suprafata totala este de 1138910 km2 (incluzand Archipielago de San Andres si Providencia y Santa Catalina), din care 1038700 km2 este sol si 100210 km2 este apa.
Columbia se imparte in sase regiuni geografice majore: Regiunea Caraibe, Regiunea Pacifica, Regiunea Andina care cuprinde trei masive montane paralele, Regiunea Orinoquia, Regiunea Amazon acoperita de paduri tropicale si Reginua Insulara care cuprinde patru insule. (Fig. 2)
Fig. 1: Harta politica a statului Columbia
Sursa:
www.geology.com
Fig. 2: Harta regiunilor geografice din
Columbia
Sursa:
www.howlingpixel.com/i ro/Columbia
Regiunea Caraibe
Este situata in partea de nord a Columbiei. Majoritatea comertului international are loc in Barranquilla, Cartagena, Santa Marta si alte porturi situate de-a lungul coastei Caraibe. In unele zone din aceste orase se intalnesc mlastini, lacuri de mici adancimi care intretin plantatiile de bumbac si bananieri si ferme mici.
Regiunea Depresionara Caraibe se leaga de Muntii Anzi prin doua mari vai ale raurilor Magdalena si Cauca si este a doua ce mai importanta regiune cu activitati economice.
Regiunea Pacifica
Aceasta regiune este formata in general din mlastini si jungle, avand un potential ridicat in resursele solului, dar foarte putin exploatate. Densitatea populatiei este mica (5 loc/km2), iar majoritatea locuitorilor sunt de culoare neagra (80%), restul fiind mulatri si albi.
Buenaventura este singurul port de pe intreaga coasta Pacifica, fiind ,,coridorul" principal pentru transportul ilegal de droguri. In partea de est, Regiunea Pacifica este marginita de Cordiliera Occidentala a Muntilor Anzi, de unde izvorasc numeroase rauri. Majoritatea raurilor se varsa in Oceanul Pacific, insa cel mai mare si singurul rau navigabil, Atrato, are cursul pe directia nord, inspre Golful Uraba.
Regiunea Andina
Aceasta zona include toate cele trei lanturi (Cordiliere) ale Muntilor Anzi, constituind 33% din suprafata totala a tarii. Muntii Anzi sunt divizati in Cordiliere in apropierea granitei cu Ecuador, fiind extinse in nord-vest aproape pana la Marea Caraibilor si in nord-est catre Venezuela. Altitudinile depasesc valoarea de 5700 m, iar unele varfuri montane sunt acoperite permanent de un strat de zapada. Platoruile inalte ale acestei regiuni prezinta un climat moderat care asigura conditii favorabile pentru locuitori. Raurile torentiale situate pe versanti sunt sursa principala a energiei hidroelectrice.
Cordiliera Occidentala, extinsa de la Ecuador pana la Golful Darien, este cea mai joasa si cea mai nepopulata cordiliera din cele trei. Altitudinile nu depasesc 3000 m, legatura dintre orasul principal (Cali) si Oceanul Pacific realizandu-se printr-o trecatoare cu inaltimi de 1520 m. Deasemenea, altitudilile relativ joase, permit dezvoltarea vegetatiilor dense, in partile vestice fiind dezvoltate adevarate zone tropicale.


Fisiere in arhiva (1):

  • Caracterizarea geografica a asezarilor umane din statul Columbia.pdf

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1. Cucu, V., (2000), Geografia asezarilor rurale, Edit. Domini, Targoviste
2. IANOS I., HELLER W. (2006), Spatiu, economie si sisteme de asezari, Ed. Tehnica, Bucuresti
3. Luis A. Guzman, Daniel Oviedo, Juan Pablo Bocarejo, (2016), City profile: The Bogoti Metropolitan Area that never was
4. Luis A. Guzmana, Juan P. Bocarejob, (2017), Urban form and spatial urban equity in Bogota, Colombia
5. Library of Congress Cataloging-in-Publication Data, (2010), Colombia: a country study, edited by Rex A. Hudson.
6. Katherine Vallejo, Jose Tapias, and Ivan Arroyave, (2018), Trends of Rural/Urban Homicide in Colombia, 1992-2015: Internal Armed Conflict and Hints for Postconflict
7. www.heritage.org
8. www.data.colombiareports.com
9. www.citypopulation.de
10. www.britannica.com
11. www.academia.edu
12. www.export.gov
13. www.population.un.org/wup/DataQuery
14. www.worldpopulationreview.com
15. www.worldatlas.com
16. www.data.humdata.org
17. www.sciencedirect.com
18. www.howlingpixel.com/i-ro/Columbia
19. www.geology.com
20. www.commons.wikimedia.org
21. www.population.un.org
22. www.thetimes.co.uk
23. www.theatlas.com
24. www.theculturetrip.com
25. www.dataimpacts.org
26. www.en.wikipedia.org
27. www.latam.com
28. www.survivalinternational.org
29. www.googlemaps.com
30. www.nytimes.com
31. www.datastudio.google.com


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!