Caracterizarea complexa fizico-umano geografica a judetului Hunedoara

Extras din referat Cum descarc?

Judetul Hunedoara este situat in partea central-vestica a Romaniei, la contactul dintre Carpatii Meridionali si Carpatii Occidentali, intr-o zona cu masive montane, despartite de depresiuni si culoare intramontane. Resedinta judetului Hunedoara este municipiul Deva, localitate urbana de rangul II.
Este strabatut de paralela de 46? latitudine nordica (la sud de localitatea Zam) si de meridianul de 23? longitudine estica (la vest de orasul Simeria), fiind traversat de la est la vest de raul Mures. Se invecineaza cu judetele Timis in vest, Arad in nord-vest, Alba in nord si est, Valcea in sud-est, Gorj in sud si Caras-Severin in sud vest (fig.1). Din punct de vedere al provinciilor istorice, este situat la contactul dintre Transilvania si Banat. Cu exceptia localitatilor Salciva si Pojoga din cadrul comunei Zam, care se inscriu in Banatul istoric, celelalte localitati ale judetului fac parte din provincia istorica Transilvania.
In ceea ce priveste relieful, teritoriul judetului Hunedoara se compune din unitati montane (68%) carora le sunt intercalate intinse spatii depresionare (32%) cu caracter colinar in lungul raurilor Mures, Strei, Jiul de Est, Jiul de Vest si Crisul Alb.
Masivele situate la sud de Mures apartin Carpatilor meridionali, cu exceptia Muntilor Poiana Rusca, care sunt inclusi in Carpatii Banatului. Altitudinile maxime se gasesc in Muntii Parang (varful mandra 2519 m) si Muntii retezat (varful Peleaga 2509 m), iar cele minime in Lunca Muresului in zona localitatii Zam (170 m).
La sud de lul Mures sa gasesc masive muntoase care apartin Carpatilor Meridionali (Muntii Retezat, Godeanu, Tarcu, Valcan, Parang si Sureanu) si Carpatilor Occidentali (Muntii Poiana Rusca). La nord de raul Mures, pe teritoriul judetului Hunedoara se gasesc masive muntoase din Muntii Apuseni, care apartin Carpatilor Occidentali (Muntii Metaliferi, Muntele Gaina, Muntele Vulcan). Pe teritoriul judetului zona deluroasa are o dezvoltare mai redusa, cuprinzand Dealurile Lapugiului si Dealurile Hunedoarei, care apar ca niste prispe ale Muntilor Poiana Rusca. Unitatile depresionare sunt bine exprimate in relief, detin 32% din teritoriul judetului, fiind reprezentate prin depresiunile Petrosani, Hateg si Brad, culoarele Vintului, Muresului (Devei), Simeriei si Defileul Jiului (fig.2).
Din punct de vedere al resurselor naturale, judetul Hunedoara beneficiaza de existenta unei game variate de resurse naturale, regiunea fiind una dintre cele mai bogate din tara, fapt care a contribuit la o dezvoltare mai timpurie a industriei fata de alte judete ale tarii.
Carbunii superiori sunt reprezentati prin huila, care formeaza importante zacaminte in Depresiunea Petrosani. Cele mai importante zacaminte sunt la Lupeni, Uricani, Vulcan, Petrila, Petrosani. Minereuri feroase se gasesc in Muntii Poiana Rusca existand cele mai importante zacaminte de fier din Romania. Minereuri auro-argentifere, titano-manganite vanadifere si nichelufere, minereuri cuprifere, minereuri complexe, minereuri de bauxita, minereuri de zinc se gasesc preponderent in Muntii Metaliferi, dar si in Muntii Poiana Rusca.
Roci de constructie, numeroase ca varietate, sunt reprezentate prin: andezite, bazalte, marmura, calcare dolomitice, gips, argile, bentonita, talc, travertin, nisip cuartos, nisip si pietris (in albiile principalelor rauri). Acestea se gasesc in Muntii Poiana Rusca, Metaliferi, Sureanu, Depresiunile Brad si Hateg. Ape termale se gasesc in Muntii Metaliferei (la Geoagiu Bai) si Vata de Jos si in Culoarul Streiului (la Calan), iar ape minerale exista pe rama sudica a Muntilor Metaliferi in localitatile Boholt, Chimindia, Paulis, Geoagiu, Hartagani.
Evolutia numerica a populatiei din judetul Hunedoara (fig. 3) se caracterizeaza in timp printr-o serie de oscilatii impuse de factorii sociali, politici, economici si geografici. Daca la nivelul anului 1930 judetul avea o populatie de 319.929 locuitori, populatia a ajuns in anul 1948 la 306.955 locuitori, ca urmare a conflictelor politice interne si externe (al Doilea Razboi Mondial). In intervalul 1956-1992 judetul a inregistrat o crestere semnificativa a populatiei, datorata contextului social-economic, axat indeosebi pe industrializarea oraselor cu functie miniera (Deva, Hunedoara, Brad si aglomeratia urbana a Vaii Jiului). 
In figura 4 este prezentata evolutia populatiei din principalele asezari urbane ale judetului in intervalul 1930-2011. Analizand graficul (fig.4) se poate observa faptul ca, pana in anul 1992, toate municipiile si orasele analizate au inregistrat cresteri masive ale numarului de locuitori pe fondul dezvoltarii ample a industriei miniere din perioada socialista. Anul 2002 reprezinta anul statistic al declansarii regresului demografic, activ si in prezent,acest proces fiind inregistrat pe fondul decaderii sistemului economic socialist si manifestandu-se prin scaderea numarului de locuitori.


Fisiere in arhiva (1):

  • Caracterizarea complexa fizico-umano geografica a judetului Hunedoara.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

Judetul Hunedoara, monografie Vol.1, Vol.2, Editura Timpul, Deva, 2012.
Planul de Dezvoltare Regionala al Judetului Hunedoara 2014- 2020, Consiliul Judetean Hunedoara, 2015.
Calitatea vietii in localitatile urbane din Regiunea Vest, Agentia pentru Dezvoltare Regionala Vest.
PATJ Hunedoara Vol.1, Vol.2, Vol.3, Consiliul Judetean Hunedoara, 2010.
Recensamantul general al populatiei din 29 decembrie 1930 Vol.2
www.cjhunedoara.ro
hunedoaraonline.uv.ro
www.listafirme.ro
colectaredate.insse.ro
statistici.insse.ro:8077/tempo-online/#/pages/tables/insse-table
insse.ro/cms/ro/publicatii-statistice-in-format-electronic


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!