Caracteristicile activităților economice și rolul lor în organizarea teritoriului (Targoviște)

Cuprins referat Cum descarc?

1. ACTIVITATILE AGRICOLE 
1.1 Premise ale dezvoltarii agriculturii 
1.2. Mutatii in structurile terenurilor agricole (arabil, pasuni, fanete, livezi)
1.3. Structura culturilor si productiilor agricole (suprafetele cultivate si productiile obtinute)
2. ACTIVITATILE INDUSTRIALE 
2.1. Factori favorabili de aparitie -  resurse
2.2.. Activitatile industriale si diversificarea economica in perioada comunista
2.3. Restructurarea economica. Modificarile intervenite dupa 1990 in viata socio-economica
2.4. Restrangerea activitatii si aparitia somajului
2.5. Procesul de privatizare -  unitatile industriale existente
2.6. Evolutia numarului de salariati
3. IMPACTUL TRANSPORTURILOR ASUPRA ASEZARILOR UMANE
4. TURISMUL -  ALTERNATIVA DE DEZVOLTARE A ASEZARILOR
4.1. Potentialul turistic -  caracterizare generala
4.1.1. Potential turistic natural
4.1.2. Potential turistic antropic
4.2. Infrastructura turistica
Dotari de cazare
Capacitatea de cazare existent
Nr. sosiri turistice
Numarul de innoptari
4.3. Tipuri de turism practicate
5. ANALIZA S.W.O.T. 
6. STRATEGII DE DEZVOLTARE LOCALA
7. CONCLUZII
8. BIBLIOGRAFIE


Extras din referat Cum descarc?

1. ACTIVITATILE AGRICOLE
Economia Municipiului Targoviste se incadreaza in sistemul economic a judetului Dambovita. Analiza economiei judetene este importanta pentru evaluarea perspectivelor Municipiului Targoviste de a se transforma intr-un pol de dezvoltare national, prin prisma faptului ca economia urbana este in stransa legatura cu cea judeteana, prin legaturile economice ce se dezvolta de-a lungul lanturilor de productie regionale.
Desi in municipiul Targoviste activitatile agricole sunt slab dezvoltate, totusi la nivelul judetului Dambovita agricultura reprezinta una din cele mai atractive oferte de investitii, observandu-se o crestere remarcabila a interesului investitorilor straini fata de sectorul agricol. Existenta materiilor prime necesare agriculturii, piata de desfacere semnificativa pe care o detine, conditiile climatice favorabile si cresterea investitiilor straine. 
1.1 Premise ale dezvoltarii agriculturii
Teritoriul zonei Dambovita dispune de o bogata retea hidrografica, panza freatica se situeaza la o adancime ce variaza intre 1 si 5 metri, ceea ce genereaza baltiri in conditiile unor precipitatii excesive. Datorita suprafetelor agricole intinse si a solurilor de calitate, potentialul agricol al judetului Dambovita este ridicat comparativ cu alte regiuni rezultatele obtinute in agricultura au fost bune, in ciuda faptului ca beneficia intr-o masura insuficienta de servicii adecvate. O contributie importanta la dezvoltarea sectorului agricol o au mecanizarea agriculturii si cresterea semnificativa a facilitatilor acordate in acest domeniu. 
Agricultura s-a impus ca o necesitate in vederea asigurarii hranei, pentru a nu a depinde in totalitate de produsele oferite de campeni in targuri sau de supermarketuri. Prin urmare, in dezvoltarea agriculturii in judetul Dambovita au actionat atat factori naturali precum climatul bland de campie, mediul inconjurator si gradul de asigurare cu apa al terenului, cat si factori de natura economica prin importanta utilizarii terenurilor de catre localnici intr-un mod cat mai profitabil.
1.2. Mutatii in structurile terenurilor agricole (arabil, pasuni, fanete, livezi)
Productia agricola este reprezentata echilibrat pe cele doua componente: cultura vegetala si cresterea animalelor. Din suprafata totala a judetului, terenul agricol reprezinta 61%, iar 29,8% paduri si terenuri cu vegetatie forestiera. Din totalul suprafetei agricole, 70,1% sunt terenuri arabile,17,7% pasuni, 8,2% fanete, 4% livezi si vii. In domeniul vegetal, ponderea cea mai mare o detine cultura cerealelor, cartofilor si legumelor. In judetul Dambovita isi desfasoara activitatea trei statiuni de cercetare stiintifica in domeniile pomicultura, piscicultura si cresterea ovinelor.
1.3. Structura culturilor si productiilor agricole (suprafetele cultivate si productiile obtinute)
CATEGORIE DE FOLOSINTA TOTAL AGRICULTURA (Ha)
Suprafata viticola 329 ha
Suprafata pomicola 9711 ha
Pasuni naturale 42.474 ha
Fanete naturale 20.029 ha
Suprafata arabila 175.338 ha
Tabel cu suprafetele ocupate in functie de categoria de folosinta
Din totalul suprafetei arabile de 175.338 ha, au fost insamantate in toamna 46 483 ha, iar suprafata de culturi perene este de 10 516 ha, astfel incat suprafata arabila ocupata in toamna anului 2018 este de 56 999 ha.


Fisiere in arhiva (1):

  • Caracteristicile activitatilor economice si rolul lor in organizarea teritoriului (Targoviste).docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

Dumitrescu Bianca, David Lucian (2001), Efectele sociale ale restructurarii economice in municipiul Targoviste, Comunicari de Geografie, vol. V, Univ. Bucuresti, p. 531-533, ISSN: 1453-5483.
Dumitrescu Bianca, Damian Nicoleta (2005), Potentialul de dezvoltare al oraselor monospecializate in ramurile industriei prelucratoare, Revista geografica, T. XI, Bucuresti, p. 113-118, ISSN: 1224-256X.
Dumitrescu Bianca (2008), Parcurile industriale din orasele monoindustriale din Romania. Tendinte actuale, Revista Geografica, T. XIV-XV -  2007-2008, p. 116-122, ISSN: 1224-256X.
Dumitrescu Bianca, Dinamica fortei de munca si a fenomenului de somaj in orasele monoindustriale din Romania, Studii si cercetari de geografie, T. 53-55, p. 23-36, 2006-2008, Bucuresti.
Ianos I. (1987), Orasele si organizarea spatiului geografic, Editura Academiei Romane, Bucuresti, 149 p.
Nancu Daniela, Dumitrescu Bianca, Caracteristici demografice recente ale oraselor monoindustriale din zona carpatica, Analele Universitatii Valahia, Seria Geografie, Targoviste, 2003, p. 243-250
Sageata R., Dumitrescu Bianca (2004), Impactul industializarii supradimensionate asupra structurii spatiului urban. Studii de caz: Galati, Targoviste, Otelu Rosu, in Geographica Timisensis, XIII


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!