Capitalele europei si reteaua hidrografica care le traverseaza

Cuprins referat Cum descarc?

1.Titlu
2.Scop,mijloace,metode
3.Continutul
4.Concluzii
5.Bibliografia


Extras din referat Cum descarc?

Europa este geologic si geografic o peninsula, formand cincimea vestica a Eurasiei. Este considerata in general ca un continent de sine statator, desi aceasta este mai mult o definitie culturala decat una pur geografica. Europa este marginita la vest de oceanul Atlantic, oceanul Arctic la nord, muntii Urali si raul Ural la est, marea Caspica, muntii Caucaz si marea Neagra la sud-est si marea Mediterana la sud. Ca marime, Europa este penultimul continent din lume, fiind putin mai mare decat Oceanica cu o suprafata de 10.600.000 km- Pe glob, Europa este un continent important deosebit de frumos si civilizat. Este strabatuta de multe fluvii si rauri cu debite si lungimi impresionante cum sunt: Dunarea, Volga, Niprul, Rinul si altele. 
Geografic, Europa este formata 46 de tari. In prezent, cele mai mari capitale ale Europei sunt; Moscova, Londra, Paris, Berlin, Madrid 
Atena, Kiev,Viena,Budapesta,Bucuresti. 
Belgrad este capitala Serbiei din 1403 si a Iugoslaviei (intre 1918 si 2003)apoi a Serbiei si Muntenegrului si din 2006 numai a Serbiei.Orasul este situat la varsarea raului Sava in Dunare in partea de nord a Serbiei, inconjurat din trei parti de Voivodina si dintr-o parte de Serbia Centrala.
Berlin este capitala Germaniei,fiind cel mai mare oras al tarii.Este traversat de raurile Spree si Havel.
Berna este capitala Elvetiei si totodata capitala cantonului Berna.Se afla in campia Elvetiei, aproximativ in centrul tarii.
Bucuresti este capitala Romaniei si, in acelasi timp, cel mai mare oras, centru industrial si comercial al tarii. Orasul se afla in sud-estul tarii, intrePloiesti si Giurgiu, pe malurile raului Dambovita,ce se varsa in Arges,afluent al Dunarii.Mai multe lacuri se intind de-a lungul raului Colentina,in perimetrul orasului, precum Lacul Floreasca, Lacul Tei sau Lacul Colentina, iar in centrul orasului exista un lac, Lacul Cismigiu.
Budapesta este capitala Ungariei,este situata de-a lungul Dunarii, in inima bazinului Carpatic.in doua milenii pe malurile Dunarii au fost construite trei orase ele se unesc si devin capitala Ungariei in 1873. in acele vremuri aceasta tara era de trei ori mai mare ca acum,dar nu era independenta, facea parte din Imperiul Austro-Ungar. Acest bazin al Carpatilor este impartit in doua de Dunare: un peisaj de coline la vest si marea campie la est. Cele trei orase ale Budapestei:Obuda, de doua mii de ani, situata la nord de Buda; Pesta, oras neted milenar si Buda nascuta pe coline cu 750 de ani in urma. Constructia cetatii Budei a inceput in jurul anului 1300 si nu s-a terminnat decat in secolul trecut.Pe vremuri aici se afla resedinta regilor Ungariei proveniti din casele regale Anjou, Luxemburg si Habsburg. Dunarea este o frontiera culturala in interiorul Ungariei si al Budapestei: temperamentul locuitorilor Pestei difera de cel al cetatenilor din Buda. La inceputul secolului XXI,Budapesta cu intrarea in UE a Ungariei a inceput sa devina centrul regiunii pe plan economic, cultural si turistic, devenind cea mai vizitata capitala a Europei Centrala, dupa Praga.
Bratislava este capitala si cel mai mare oras din Slovacia.Bratislava este situat pe Dunare aproape de granitele Slovaciei cu Austria si Ungaria si destul de aproape de granita cu Republica Ceha.
Chisinau este capitala si centrul industrial si comercial al Republicii Moldova. Orasul este situat pe raul Bic, un afluent a Nistrului si este impartit in cinci unitati administrative. 
Dublin este capitala si cel mai mare oras a Irlandei.Este situat pe malurile raului Liffey.
Helsinki este capitala si cel mai mare oras a Finlandei. Orasul este situat in sudul tarii,pe malul Golfului Finlandez. Are o arie de 686 km- ,dintre care 500 km- este acoperit cu apa. Helsinki este un port important la Marea Baltica, atat pentru marfa cat si pentu pasageri.
Lisabona este capitala Portugaliei si are 550,000 locuitori (2,900,000 in zona metropolitana) conform statisticilor din anul 2001. Este localizata pe costa de vest a tarii, laOceanul Atlantic, unde raul Tagus (Portugheza Tejo), se varsa in ocean.
Luxemburg este capitala Marelui Ducat al Luxemburgului,una din cele trei capitale ale Uniunii Europene.Situat la confluenta raurilor Alzette si Petrusse,este si un important centru bancar si administrativ.
Moscova este un port,capitala si cel mai mare oras din Rusia.A fost capitala Uniunii Republicilor Socialiste Sovietice pana in 1991 si este situata pe raul Moscova.Raul Moscova fac ca portul sa fie accesibil vaselor din Marea Baltica,Marea Alba,Marea Neagra,Marea Caspica, si Marea Azov.
Nicosia este capitala Ciprului.Este situata pe raul Pedieos. Nicosia este centrul unui sector Administrativ, si in prezent este singura capitala divizata din lume, partea nordica (turceasca)si partea sudica (greceasca) fiind despartite de o - Linie verde' , o zona demilitarizata mentinuta de ONU. Cunoscut sub numele de Ledra sau Ledrae in antichitate, orasul devine scaunul regilor Ciprului in 1192.
Oslo este capitala Norvgiei,este situat in capul fiordului Oslo.Fiordul (golf) se afla in sudul orasului.Oslo are 343 de lacuri,cel mai mare fiind Maridalsvannet (3,91 km- ). Acesta este si sursa cea mai importanta de apa. Cel mai inalt punct este Kirkeberget, cu 629 m. 
Paris-orasul lumina al lumii este capitala si cel mai mare oras al Frantei. Este traversat de Raul Sena,care imparte orasul in doua parti:Malul Drept,in partea de Nord al Parisului si Malul Stang in partea de Sud. Pe ambele maluri ale Senei (in aval de confluenta cu Marne si in amonte de confluenta cu Oise), scalda in apele sale doua insule:L' ile de la Cite si Saint


Fisiere in arhiva (1):

  • Capitalele europei si reteaua hidrografica care le traverseaza.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

-N.Caloianu, V.Garbacea, I.Harjoaba, S.Iancu, I.Mrin - Geografia Contenentelor, ,,Europa" , Ed. Didactica si Pedografica, Bucuresti - 1982
-Vasile Cucu-Gheorghe Vlasceanu-Veselina Urucu, 1982,/Orasele milionare ala lumii/ Ed. Albatros,Bucuresti
- http://ro.wikipedia.org/wiki/Europa


Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!