Previzualizare referat:

Extras din referat:

Canada este un stat situat in extremitatea nordica a continentului american. Ca suprafata, Canada este cea mai intinsa tara a lumii dupa Rusia, teritoriul sau fiind organizat asemenea unui stat federal, in zece provincii si trei teritorii. Este marginita la est de Oceanul Atlantic, la nord de Oceanul Arctic, iar la vest de Oceanul Pacific. La sud, se invecineaza cu Statele Unite ale Americii.

Populata la inceput in mod exclusiv de populatie aborigena, Canada a fost fondata sub forma unei uniuni de colonii britanice, unele dintre ele transformate din foste colonii franceze. Ca forma de organizare statala, Canada este, din 1867, un dominion britanic, deci o monarhie constitutionala.

In realitate, Canada si-a obtinut independenta de Marea Britanie in mod pasnic, printr-un proces gradual inceput cu intemeierea Canadei in 1867 si definitivat in 1982, cand Canada a obtinut dreptul de a-si modifica propria constitutie. Cele mai importante trei acte normative care au consolidat independenta sunt: In prezent, Canada este un stat independent, care functioneaza ca o democratie parlamentara si monarhie constitutionala bine articulata, sef al statului fiind regina Elisabeta a II-a, al carei reprezentant local este Guvernatorul General al Canadei, Michaelle Jean.

Seful guvernului este primul ministru al Canadei, actualmente Stephen Harper.

Canada se autodefineste ca fiind o natiune bilingva si multiculturala. Engleza si franceza sunt ambele limbi oficiale. La inceputul anilor 1970, Canada incepe sa adopte concepte de diversitate culturala si multiculturalism, concepte pe care multi canadieni le considera astazi ca unele dintre principalele caracteristici ale tarii.

Tara industrializata si avansata tehnologic, Canada este un exportator net de energie datorita rezervelor considerabile de combustibili fosili si a generarii de energie nucleara si hidroelectrica. Economia diversificata se bazeaza mult pe abundenta resurselor naturale si a comertului extern, in special cu Statele Unite, cu care Canada are o relatie complexa si de lunga durata, relatie care poate fi descrisa ca cel mai strans si mai vast parteneriat comercial din istorie.

Politica Canada este o monarhie constitutionala si o democratie parlamentara cu un sistem federal de guvern parlamentar, bazat pe traditii democratice solide. Sistemul politic care opereaza in Canada este derivat din modelul Westminster folosit in Marea Britanie.

Constitutia Canadei creaza structura legala a tarii si consta din textul scris, precum si din conventii si traditii nescrise. Guvernul federal si guvernele a noua provincii au agreat patrierea constitutiei, permitand promulgarea de amendamende conform unei formule canadiene, nu prin intermediul Parlamentului britanic de la Westminster. Aceasta decizie, luata la o intrunire a premierilor provinciali cu prim-ministrul Canadei, in noiembrie 1981 nu a fost agreata de guvernul provincial al Quebecului, iar nationalistii din Quebec continua sa se refere ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Canada.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
14 pagini
Imagini extrase:
14 imagini
Nr cuvinte:
4 078 cuvinte
Nr caractere:
22 113 caractere
Marime:
360.35KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Geografie
Tag-uri:
canada, geografie
Predat:
la liceu
Sus!